Britanyalı yazar, filozof ve kadın hakları savunucusu Mary Wollstonecraft 27 Nisan 1959 tarihinde doğdu.  

Mary, kadınların erkeklerden yaradılış icabı daha değersiz olmadığını ancak eğitimsiz oldukları için daha değersiz göründüklerini savunuyordu. 

1792 yılında yayımlanan ‘Kadın Haklarının Gerekçelendirilmesi’ kitabıyla tanınan  Mary, geçimini sadece yazarak sağlama kararı verir. Romanlar, felsefi inceleme yazılarının yanı sıra seyahatname, çocuk kitabı ve tarihçe gibi kitaplar da kaleme alır. 

1979’da ikinci kızının doğumundan on gün sonra öldüğünde ardında tamamlanmamış çok sayıda el yazması kalır. İkinci kızı olan Mary Wollstonecraft Godwin annesi gibi başarılı bir yazar oldu. Frankenstein eseri ile Mary Shelley adıyla tanınan küçük Mary, bilim kurgu dalında yazılmış ilk romanında yazarıdır. 

Mary’nin feminizmin yükselişiyle, kadınların eşitliğini savunduğu ve geleneksel kadınlık kavramını eleştirdiği yazıları giderek daha da önem kazanır. Günümüzde feminist felsefenin kurucularından biri olarak görülür. 

Tarihte öne çıkan diğer önemli olaylar şöyle:

1927: İnsan hakları ve barış aktivisti  Coretta Scott King doğdu. 

2006: Britanya’da Sarah Richards  isimli transseksüel, kadınlarla aynı yaşta emekli olma hakkını kazandı. Erkekler 65 yaşında emekli olduğu için beklemesi söylenince, Avrupa Adalet Divanı’na başvurarak 60 yaşında emekli olma hakkını elde etti. 

2007: İzmir’de “Kadına Karşı Şiddete Kırmızı Kart” sloganıyla gösteri maçı yapıldı.

2008: DTP Kadın Meclisi 1’inci Konferansı sona erdi. Diyarbakır’da ’Politik alanda kazanmadan hiçbir kazanım kalıcı olamaz’ şiarı ile başlayan ve iki gün süren konferans sona erdi.

2012: Bursa’da Mor Salkım Kadın Dayanışma Derneği kuruldu. Dernek, bağımsız kadın da(ya)nışma merkezi ve 7/24 şiddet hattı ile şiddete maruz kalan kadın ve çocuklara hizmeti veriyor. 

2013: Elektrik Mühendisleri Odası’nda “Günümüz Dünyasında Çalışma Hayatı ve Kadın” konulu konferans yapıldı. 

2017: Rusya Federasyonu'nun başkenti Moskova’da 2’nci Kürt Kadın Konferansı gerçekleşti. 

(JINNEWS)

Editör: Haber Merkezi