ANKARA - A101’de çalışan üniversite öğrencisi Egemen Köse, marketten 3 şişe su içtiği için hırsızlıkla suçlanarak, “Kod-29'la işten atarız” tehdidiyle istifaya zorlandı.

Ankara’da Aktürk İş Merkezi Yeni Eryaman A101 Şubesi’nde çalışan 20 yaşındaki üniversite öğrencisi Egemen Köse, marketten 3 şişe su alıp içtiği için hırsızlıkla suçlanarak istifaya zorlandı. Köse 5 Temmuz’da işe başladığı A101’de 23 günlük çalışma süresinin sonunda 3 şişe su içtiği için hırsızlıkla suçlanarak, “Ya istifanı yaz ya da Kod-29 ile işten atarız” tehdidiyle karşı karşıya kaldı. 

KOD-29’LA TEHDİT 

Konuya ilişkin açıklama yapan Mağaza Market İşçileri Sendikası (Mağaza Market-Sen) A101 Koordinasyonu, Köse’nin kendilerine ulaşarak yaşadıklarını anlattığını belirtti. Köse, yaşadıklarına ilişkin sendikaya şunları aktardı: “Yoğun şartlar altında, sıcak havada, maskeyle çalışıyorduk. Üç şişe su içtim ve bir tane de kek yedim. Bunu da müdür yardımcısına söyledim. Ertesi gün izinliydim. Mağazada kısmı envanter sayımı yapmışlar. Özellikle o gün benim yediğim, içtiğim ürünlere yapmışlar. 182 TL'lik bir açık çıkarmışlar. 50 tane ekmek, 45-50 su… Mantıken dedim ki; ‘Ben bunların hepsini zaten yiyemem. 50 ekmek nasıl yiyeyim? Bütün marketin açığını benden tahsil etmeye çalışıyorsunuz.’ Bu duruma itiraz ettim ve istifa edeceğimi söyledim. Sonraki gün ise beni hırsızlıkla itham ettiler. O gün ‘Kod-29 ile seni işten çıkartırız, bu şartlarda kimse seninle çalışmaz’ diyerek bana mobbing uyguladılar. Bana üstü boş olan bir maaş avans formu imzalattılar. Bir de istifa imzalattırdılar. Yedim, içtim diye zorla baskı yapıp istifa dilekçesi imzalattılar. Korktuğum için imzaladım. 2 bin 500 TL’ye yakın alacağım varken 300 TL yatırdılar.”

AÇIKLAR İŞÇİDEN ALINIYOR

Sendika da yaptığı açıklamada, birçok A101 şubesinde mağazada yapılan envanter sayımlarının ardından çıkan açıkların parasının usulsüzce işçilerden alındığına dikkat çekildi. Açıklamada, “Mağaza Market-Sen’e bugüne kadar haksızlıklarla ilgili birçok haber geldi. Egemen Köse de bu durumu yaşayan işçilerden sadece biri. 20 yaşındaki A101 işçisi Egemen Köse’nin sendikamıza anlattıkları, bütün A101 işçilerinin ne koşullarda çalıştığının sadece kısa bir özeti. Hiçbir A101 işçisi bu düzenin karşısında kendini yalnız zannetmesin. Mağaza Market-Sen tüm market işçilerinin yanında” denildi.

ÖTEKİLERİN GÜNDEMİ

ÖTEKİ TV Youtube kanalında ülkenin sıcak gündemini ötekilerin sesinden ekrana taşıyoruz.

ÖTEKİ TV Resmi Web Sitesi https://www.otekileringundemi.com/

ÖTEKİ TV Sosyal Medya Hesapları:

Twitter https://twitter.com/OtekilerinG

Facebook https://www.facebook.com/otekileringundemii

Instagram https://www.instagram.com/otekilerin_gundemi/

YouTubehttps://www.youtube.com/channel/UCmKlsa826_a9G30R7r884Xw

Sizler de kanalımıza abone olabilir ve arkadaşlarınıza önerebilirsiniz!

Editör: Haber Merkezi