ABD-ÖTEKİLERİN GÜNDEMİ: Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Donald Trump, Beyaz Saray'daki imza töreninde "Sosyal medya şirketleri artık sorumluluktan muaf olmayacak" şeklinde konuştu.

Trump, Adalet Bakanı William Barr'ın da katıldığı imza töreninde "Bugün ifade özgürlüğünü en büyük tehlikelerden birine karşı savunmak için buradayız" dedi ve ekledi:

"Vatandaşlar ya da geniş kitleler arasındaki her tür iletişimi sansürleme, sınırlama, düzeltme, şekillendirme, gizleme ve değiştirme konusunda sınırsız bir güce sahip oldular.

"Amerikan tarihinde bu kadar az sayıda şirketin bu kadar geniş bir etkileşim alanını kontrol ettiği başka bir örnek yaşanmadı. Buna izin veremeyiz. Bıktık."

"Twitter siyasi aktivizm yapıyor"


Trump sosyal medya platformlarına yönelik eleştirilerinde özellikle Twitter'ı öne çıkararak ''Twitter'ın bir içeriğin doğruluğunu kontrol etmeyi ya da görmezden gelmeyi tercih etmesi siyasi aktivizmden başka bir şey değildir. Bu doğru bir yaklaşım değil" da dedi.

Başkan Trump, sosyal medya şirketlerinin paylaşımların sansürlenmesi ya da paylaşılan içeriğin düzeltilmesi yönünde harekete geçmesi halinde, sorumluluktan muaf olmaması için ilgili yasada da değişikliğe gidebileceklerinin işaretini verdi.

Başkan Trump kararnameyi imzalarken yaptığı konuşmada teknoloji platformlarının gazeteler ya da başka medya organlarına kıyasla daha fazla kitleye ulaştığını söyledi.

Vergi mükelleflerinden gelen gelirlerin, ifade özgürlüğüne baskı uygulayan şirketlere gitmemesini sağlamak üzere politika geliştirecekleri yönünde de vuirgu yaptı.

Sosyal medya şirketlerine ilişkin kararnamenin hukuki sorunlara yol açabileceği hatta dava konusu olabileceği eleştirileri gündeme getirilmişti. Trump da çeşitli davaların açılmasını beklediklerini söyledi.

(PT-BİA) 
Editör: Haber Merkezi