ANKARA – Genel Kurul’da AKP ve CHP arasında Tank-Palet Fabrikası tartışması yaşandı. CHP’li Bülent Tezcan, “Milletin malı olan Tank Palet Fabrikası’nı yandaşlara bedava peşkeş çekenlerin hesabını sorayacağız” diyerek AKP'ye yüklendi.

Trump’ın AKP’li Erdoğan’a gönderdiği mektup üzerinden yaşanan tartışmada AKP Grup Başkanvekili Muhammet Emin Akbaşoğlu’nun “çöpe attık çöpe” sözlerine yanıt veren CHP’li Engin Altay, “Ha, siz çöpe atmışsınız; buruşturmadan atmışsınız herhâlde ki Tayyip Bey çöpten almış, katlamış, zarfa koymuş, takdim etmiş. Ayıp ya! Bu milletin aklıyla alay etmeyin” dedi.

Katar ile Türkiye arasında çok boyutlu işbirliğine dair tezkere görüşmeleri sırasında AKP ve CHP arasında “Tank -Palet Fabrikası” tartışması yaşandı.

Meclis Başkanı Mustafa Şentop imzasıyla getirilen tezkerenin maddelerinin görüşülmesi sırasında söz alan CHP Aydın Milletvekili Bülent Tezcan, “Türkiye'de iktidarın yaptıkları içerisinde anlamakta zorlandığımız bir Katar sevdası var. Bizde bir Katar rahatsızlığı yok ama iktidarın bu memleketin, bu milletin birikimlerini birilerine peşkeş çekme parasına bir tuhaf Katar sevdası var” dedi.

‘KATARLILARA PEŞKEŞ ÇEKTİ’

“Milletin malı olan Tank Palet Fabrikası’nı yandaşlara bedava peşkeş çekenlerin hesabını sormayacak mıyız?” diyen Tezcan, “Sayın Cumhurbaşkanı çıktı; ‘50 milyon dolarlık yatırım yapmak lazım. Biz bunu yapamıyoruz’ dedi, 20 milyar dolarlık Tank Palet Fabrikasını Katarlı ve onun yandaş ortaklarına peşkeş çektiler. Yani kurula kurula ‘50 milyon dolarlık yatırımı yapamıyorum’ deyip ‘Katar'ın hediye ettiği’ dediği beş yüz milyon dolarlık uçağa binmeye insan utanır, yüzü yere girer, yüzü yere girer. Nasıl bir iştir bu?” diye belirtti.

Sataşma üzerine söz alan AKP Grup Başkanvekili Muhammet Emin Akbaşoğlu, “Önce ‘50 milyon dolara peşkeş çektiniz’ demişti Sayın Kılıçdaroğlu, siz de aynı şeyi söylediniz; sonra buraya sözcüleriniz geldi, ‘1 kuruş bile almadınız’ dediniz, 2021 bütçe konuşmasında aynı sözü söyledi, ‘1 kuruş bile almadınız’ Önceki Kılıçdaroğlu'nun sözü mü doğru, sonraki mi doğru?” dedi.

Katar’a peşkeş çekilme olmadığını öne süren Akbaşoğlu, Katar'ın İngiltere'de, Almanya'da, Avrupa'da bir sürü yatırımı olduğunu savundu. Akbaşoğlu’nun sözlerinin AKP grubu tarafından da alkışlanmamasını CHP’li Ali Öztunç, “kendi grubun bile alkışlamıyor” dedi.

‘TANK YOK AMA LAF ÇOK’

Sözlerinde bir çelişki olmadığını söyleyen CHP’li Bülent Tezcan, “Söylediğimiz şudur: Sayın Erdoğan çıktı, dedi ki: ‘50 milyon dolar yatırım gerekiyordu. Bunu yapamadık, verdik.’ Yani ‘Beş para almadan verdiniz, peşkeş çektiniz’ sözü budur. Ben de diyorum ki 50 milyon dolar yapacak yatırım bulamadınız, Genel Başkanımız ‘50 milyon doları bulamayıp Türk Silahlı Kuvvetlerinin en önemli eseri Tank Palet Fabrikasını yabancı bir orduya veriyorsanız bırakın, bulamıyorsanız ben bulacağım o parayı’ dedi. On sekiz ayda tank gelecekti, ortada tank yok ama laf çok” ifadelerini kullandı.

‘KAÇ PARA ALDINIZ?’

AKP’ye yüklenen Tezcan, “Bir kuruş para almadan vermekten yüzünüz kızarmadı, 500 milyon dolarlık hibe uçağa binmekten de yüzünüz kızarmadı yani ondan kızarmadığı gibi” diye belirtti.

Sataşmadan söz alan AKP’li Akbaşoğlu, gerçeklerin çarpıtıldığını öne sürdü. CHP’li milletvekillerinin “Kaç para aldınız”, “Tank nerede tank” sorularını Akbaşoğlu yanıtsız bıraktı.

AKBAŞOĞLU CEVAP VEREMEYİNCE SATAŞTI

Kanal İstanbul üzerinden CHP’yi hedef almaya çalışan Akbaşoğlu, “Bakın, Türkiye'nin iç işlerini Batılılara şikâyet asla ve kata ‘Bağımsızlık benim karakterimdir’ diyen Mustafa Kemal Atatürk'ün ilkelerine taban tabana zıttır. Yazıklar olsun” dedi.

Söz alan CHP’li Bülent Tezcan, “Allah'a şükürler olsun ki Sayın Genel Başkanımız, her kürsüye çıktığında ‘Acaba bugün bizi utandıracak ne söyler’ diye endişe edenlerden değiliz. Sayın Genel Başkanımız Kanal İstanbul gibi bir ihanet projesi, bir rant projesine karşı dünyayı uyarıyor şimdiden” ifadelerini kullandı.

CHP Grup Başkan vekili Engin Altay’da, “Sayın Tezcan, hatırlattı. Çöpe atılacak bir mektup var idi, Sayın Akbaşoğlu. Trump'ın Türkiye Cumhurbaşkanına ‘Aptal olma’ dediği mektup. Siz, o mektubu ceketinizi ilikleyip Trump'a sundunuz” diye karşılık verdi.

AKBAŞOĞLU: ÇÖPE ATTIK ÇÖPE

Akbaşoğlu, “Çöpe attık çöpe” dedi ancak Altay, Erdoğan’ın mektubu kendisine sunduğuna dair söylediği sözleri hatırlattı.

Söz alan AKP’li Akbaşoğlu, “Trump bir mektup yazdı, o mektubu, ben nöbetçiydim, dürüp attım çöp tenekesine. (CHP sıralarından gülüşmeler) Sayın Cumhurbaşkanımızın ortaya koyduğu tavrı biz de burada milletin gözü önünde hep beraber ortaya koyduk. Sayın Cumhurbaşkanımız o mektuba hem açıklamayla hem tavrıyla hem de yüzüne karşı gerekli cevabı vererek millî onurumuzu, duruşumuzu ortaya koyarak ve aldığı kararlarla verdi. Ancak siz onu gözlerinizi kapatıp görmek istemezseniz tabii ki görmezsiniz” ifadelerini kullandı.

‘MİLLETİN AKLIYLA ALAY ETMEYİN’

Söz alan Engin Altay ise, şunları söyledi: “Kardeşim, o mektubu 84 milyonun kulaklarında. Tayyip Erdoğan'ın kendi sesinden mektubu, ‘Sayın Trump'a takdim ettik’ ifadesi dün gibi benim kulağımda. Ha, eğer siz o mektubu gördüyseniz siz çöpe atmışsınız; buruşturmadan atmışsınız herhâlde ki Tayyip Bey çöpten almış, katlamış, zarfa koymuş, takdim etmiş. Ayıp ya! Bakın, Akbaşoğlu, 2 şeyi yapmayın. Bir, bu milletin aklıyla alay etmeyin; iki, Meclis Genel Kurulunun, saygıdeğer milletvekillerinin mesaisini böyle mesnetsiz polemiklerle çalmayın, çalmayın. Sesinizi yükselterek iktidarınızın ayıplarını örtemezsiniz. Sizin ayıplarınızı artık -haşa- Kâbe'den örtü getirseniz dahi gizleme şansınız kalmamıştır kardeşim.”

Kaynak: MA

Editör: Haber Merkezi