ANKARA- ÖTEKİLERİN GÜNDEMİ:  Dün akşam saatlerinde görme engelli Tahir Kermen’in Ankara’da Beşevler'deki Ankaray İstasyonunda raylara düştüğü ve hayatını kaybettiği açıklandı. Altınokta Körler Derneği tarafından yapılan açıklamada da “metrolar ölüm tuzağı olmaktan çıkarılmalıdır” denildi

Haber Arzella Bektaş

Fotoğraf: Arzella Bektaş

Altınokta Körler Derneği Ankara Şubesi üyesi 34 yaşındaki görme engelli Tahir Kermen’in Beşevler Ankaray istasyonunda Kızılay yönüne gitmek isterken raylara düşerek hayatını kaybettiği açıklandı.

Altınokta Körler Derneği Ankara Şubesi tarafından yapılan açıklamada,  "Dün, 20 mart 2020  Cuma günü akşamı Altınokta Körler Derneği Ankara şubemiz üyelerinden 34 yaşında görme engelli Tahir KERMEN  Ankara’da Beşevler Ankaraya istasyonunda Kızılay yönüne gitmek isterken 2 vagon arasına düşerek üzerinden tren geçmek suretiyle  korkunç biçimde can vermiştir. Olayın bir başka vahim yanı ise arkadaşımızı ezip öldüren trenin vatmanı, ve istasyon görevlileri bu durumu fark etmemişler, sanırız o anda platformda başka yolcu da olmadığı için olayı kimse görmemiş, olay bir sonraki trenin vatmanı tarafından görülmesi suretiyle ortaya çıkmıştır. Kameralar ve diğer deliller incelenerek kazada hayatını kaybeden kişinin üyemiz, görme engelli arkadaşımız  Tahir KERMEN olduğu anlaşılmıştır.

Bu korkunç kaza Ankaray ve metro istasyonlarında meydana gelen ilk kaza değildir. Daha öncede birçok görme engelli arkadaşımız raylara düşmek suretiyle yaralanmışlardır. Bu kazalardan sonra  zamanın Ankara Büyükşehir başkan ve yetkililerine defalarca başvuru yapılarak ölümle sonuçlanabilecek daha vahim kazalar meydana gelmeden gerekli önlemlerin alınması talep edilmiş yalnızca bir kısım istasyonlarda kabartmalı sarı  güvenlik şeritleri hissedilir hale getirilmiş ancak bununla yetinilerek önerdiğimiz diğer önlemler bir türlü gerçekleştirilmemiştir.

Kaza geçiren arkadaşlarımız adına açtığımız davalar lehimize sonuçlanmış belediye, ego ve metroları işleten şirket para cezalarına çarptırılmıştır. Bundan daha önemlisi bu davalarla olaylarda  belediye , ego ve şirketin kusurlu olduğu bilirkişi raporları ve mahkeme kararlarıyla tescil edilmiştir.

Maalesef yetkililerin duyarsızlığı nedeni ile bu vahim kaza ortaya çıkmış ve genç bir görme engelli arkadaşımız  canından olmuştur.

Başta Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı  Mansur YAVAŞ , belediye, EGO ve buksaş yetkilileri olmak üzere  tüm ilgilileri yeni kazalar ve başka ölümler olmadan ivedilikle gerekli önlemleri almaya çağırıyoruz. Özellikle Çayyolu metrosunun büyük bölümünde halen bulunmayan ayakla ve beyaz bastonla hissedilebilir kabartmalı sarı güvenlik şeritlerinin  derhal yapılmasını; tren vagonları arasında bulunan boşlukların körükle kapatılmasını ya da İstanbul’da Marmaray istasyonlarındaki tren durduğunda kapı ile birlikte açılan güvenlik setlerinin yapılmasını ve platformlarda sürekli görevli bulundurulmasını  talep ediyoruz.

Konunun ayrıntılarını görüşerek somut önerilerimizi detaylı bir biçimde sunabilmemiz için sayın Mansur YAVAŞ  ivedilikle derneğimiz yetkililerini davet ederek konuyu görüşmeye ve ivedilikle gerekli çalışmaları yapmaya çağırıyoruz.

Elbet  bu kazada yaşamını yitiren arkadaşımızın ve ailesinin haklarının takipçisi olacağız. Ancak önceki belediye yetkililerinin duyarsızlığı bu dönem yetkililerince de sürdürülürse üyelerimizle ve geniş engelli kitlesiyle birlikte  gerekli tepkileri göstereceğinizi, yeni kazaların ve yeni ölümlerin olmaması, metro ve ankaray istasyonlarının ölüm tuzağı olmaktan çıkarılması için elimizden gelen her şeyi yapma kararlılığında olduğumuzu kamuoyuna ve tüm yetkililere   duyuruyoruz" dedi.

 
Editör: Haber Merkezi