ANKARA - Doğan Taşdelen'in Ankara’da yaşayan şairlerin portre ve şiirlerinden oluşan “Şiirin Yüzleri Ankara Sergisi", Çağdaş Sanatlar Merkezi’nde sanatseverleri bekliyor. 

Sanatçı İbrahim Demirel'in 21 Mart Dünya Şiir Günü için hazırladığı "Şiirin Yüzleri Ankara" adlı fotoğraf sergisi, Çağdaş Sanatlar Merkezi'nde sanatseverleri bekliyor. Türkiye’de ilk defa gerçekleşen sergide, Demirel tarafından çekilen Ankara’da yaşayan ve yaşamış şairlerin portreleri yer alıyor. Fikri Erbaş’ın fikri olan proje koordinatörlüğünü şair Babür Pınar ve Cengiz Kaplan üstlendi. 

115 ŞAİRİN PORTRESİ VE ŞİİRİ

Bugüne kadar sayısız fotoğraf sergisine imza atan Demirel, bu defa farklı bir sergi ile sanatseverlerin karşısında. Siyah-beyaz ve gri tonlamaların yoğun olduğu sergi salonunda 115 şairin portresi ile birlikte kendilerine eşlik eden bir şiiri fısıldıyor. Ankara’nın edebiyat tarihindeki önemini bir kez daha anımsatan sergi, birçok şairin Dünya Şiir Günü kapsamında bir arada olmasına taban hazırlıyor. Sergiyi gün içerisinde aralarında şairlerin de bulunduğu çok sayıda kişi ziyaret ediyor. 

‘ŞAİRLERİN BİYOGRAFİSİ ŞİİRLERDİR’

Alfabetik sıra ile devam eden şairlerin fotoğraflarının olduğu duvarın başlangıç kısmında, şair Ahmet Telli’nin “21 Mart Dünya Şiir Günü” bildirisi bulunuyor. Telli bildiride, “Gülün gülle tartılacağı bir dünya, aşk halinde bir dünyadır ve bu, şiirin düşüdür. Şiir, önce kendini aşklaştırarak yola koyulmakta ve tahayyülün sınırsızlığına doğru kanat vurmaktadır. Dünya Şiir Günü bütün bunları yeniden hatırlamak ve hatırlatmak olsun” diyerek selamlıyor okuyucusunu. Sergide şairlerin hayat hikayelerine yer verilmesi fikrine, “Şairlerin biyografisi şiirleridir” diyerek karşı çıkan Telli, bildirinin olduğu duvarda yine kendi portresi ve okuyucusu için seçtiği “Aşklar mı” şiiri asılı.

HAYAT HİKAYESİNİ ŞİİRİYLE ANLATIYOR

Telli gibi her şair, okuyucusuna kendi hayat hikayesini kendi seçtiği şiiriyle anlatıyor. Serginin büyük bir çoğunluğunun “Toplumcu Gerçekçi Şairlerin” oluşturması da dikkati çekiyor. Ayrıca sergide yalnızca kadın şairlerin portrelerinin yer aldığı bir çalışma da mevcut. Şairlerin bir kısmı aşktan, devrimden ve mücadeleden bahsederken, bir kısmı da Mamak Türküsü, Mavi Türkü’yü söylüyor. Fotoğraflar şiirlerle beraber siyah beyazdan çok daha fazla renge sahip. 115 şairin bir araya gelerek kolektif bir çalışma yürüttüğü sergi dayanışmanın ruhunu ortaya koyuyor.

ETKİNLİKLERLE DEVAM EDİYOR

Sergide portreleri bulunan, Ruhi Su, Hasan Hüseyin Korkmazgil, Cahit Külebi, Cengiz Bektaş, Cengiz Kaplan, Enver Gökçe, Ali Yüce, Zerrin Taşpınar, Ahmet Telli, Şükrü Erbaş, Muzaffer İlhan Erdost, Melek Özlem Sezer, Mahmut Temizyürek, Mehmet Özer, Abdullah Nefes, Zülfü Livaneli, Çağla Göksel Çakır, Jale Nejdet Erzen, Aygül Kılıç gibi isimlerin olduğu 115 şairin portresinin ve şiirlerinin bulunduğu 245 sayfalık albüm kitap da sergide yer alıyor.

Sergi, 18 Nisan’a kadar şairlerin de katılımıyla yapılacak etkinliklerle devam edecek.

MA / Berna Kişin

Editör: Haber Merkezi