KOCAELİ - İzmit'teki Bakırcılar Çarşısı'nın son bakırcısı olan İlyas Baykal, çarşının eski görünümünden eser kalmadığını belirterek, unutuldu. Ben de bıraktığım zaman kalaycılık İzmit’te bitmiş olacak" dedi.

Kocaeli'nin İzmit ilçesinde bulunan Bakırcılar Çarşısı, eski görünümünü yitirdi. Bir zamanlar bakırın dövülme sesiyle insanları karşılayan çarşıda, şu an sessizlik hakim. Çarşının geriye kalan tek mirası ise 49 yıldır bakır döven ve kalaycılık yapan İlyas Baykal. Çarşının sadece ismen kaldığını ve kendisi dışında başka kalaycı olmadığını belirten Baykal, kalaycılık mesleğinin artık öneminin olmadığını ve para kazandırmadığını belirtti.

‘ÇARŞIDA KALAN SON KALAYCIYIM’

Mesleği ağabeyinden öğrendiğini ifade eden Baykal, “Ağabeyimle birlikte 1968 yılında burada dükkanımızı açtık ve bugün ben tek başıma kalay parlatmaya devam ediyorum” dedi. Koca çarşıda kalan tek bakırcı olmasının üzücü bir durum olduğunu söyleyen Baykal, kalaycılığın artık bittiğini söyledi. 1970’li yıllarda çarşıda 80’e yakın kalaycı olduğunu hatırlatan Baykal, “Çarşı ismini dükkanların çoğunluğundan alıyordu. Bugün baktığımda benim dışımda kimse kalmadı. Şuan İzmit genelinde kalaycılık yapan başka kimse yok. Ben de bıraktığım zaman kalaycılık İzmit’te bitmiş olacak” dedi.

'İŞLER HER GEÇEN GÜN KÖTÜLEŞİYOR'

Dükkânını çoğu zaman vakit geçirmek ve geriye kalan birkaç müşterisini kaybetmemek için açık tuttuğunu söyleyen Baykal, “İşler her geçen bitiyor” dedi. İşlerin bitmesini yeni neslin alışkanlıklarına bağlayan Baykal, “İnsanlar artık modernleştiğini düşünüyor. Özellikle genç nesil plastik kapta yemek yeme alışkanlığı edinmiş. Her şeyi kullan at. Bakır öyle değil. Bakır, her sene bakım isteyen bir ürün. Kimse artık zaman ayırıp bakım yaptırmak istemiyor. Her şeyin hazırı varken kimse tat ya da lezzet peşinde değil. Hızla tüketip ortadan kaldırıyorlar” dedi.

'BAKIRDAKİ YEMEĞİN TADINI UNUTUYORLAR'

Eski müşterilerinin de bitmek üzere olduğunu söyleyen Baykal, “Benim müşterilerim eski insanlar. Onlar da ölünce ya da başka yerlere taşınınca yeni müşterim olmuyor. Anneler, babalar ölünce çocuklar genelde uğraşmak istemedikleri için bakırları eskicilere yok pahasına satıyorlar. Gidip kendilerine yeni modern tencereler alıyor. Bir şeyi unutuyorlar, bakırda pişirilen yemek ile şimdiki çelik tencerelerde pişirilen yemek arasında çok büyük lezzet farkı var” dedi.

‘BAKIR SADECE SÜS OLARAK KULLANILIYOR’

Bakırların günümüzde süs aracı haline geldiğini sözlerine ekleyen Baykal, “Annelerimiz bize bakır tencerelerde yemek yapardı. Şimdiki zamanlarda bakırlar sadece süs eşyası olarak kullanılıyor. Orta sehpaları ya da vitrinleri süslüyor. Kafeler müşteri çekmek, ilgi görmek için yumurta tavalarını bakırdan yapıyor sadece, hepsi sadece görselde kalıyor” şeklinde konuştu.

MA / Elif Çetiner
Editör: Haber Merkezi