İngiliz sokak sanatçısı Banksy, gazeteci ve ressam Zehra Doğan’ın tutuklu olmasını protesto etmek için Doğan’ı New York’un duvarlarına yansıttı. Banksy, parmaklıklar arkasında resmettiği Doğan için özgürlük istedi

Sokağa çıkma yasağı döneminde Mêrdîn (Mardin) Nisêbîn’de (Nusaybin) çizdiği resimleri sosyal medyada paylaştığı ve 10 yaşındaki bir çocuğun notlarını haberleştirdiği için 2 yıl 9 ay 22 gün hapis cezası verilen gazeteci ve ressam Zehra Doğan’ın yargılanmasına neden olan çizimi, dünyaca ünlü İngiliz sokak sanatçısı Banksy tarafından duvara yansıtıldı. Doğan’ın tutuklanmasına gerekçe yapılan resmini New York duvarlarına yansıtan Banksy, duruma dikkat çekmek için de Doğan’ı demir parmaklıklar arasında resmetti.

Banksy’den özgürlük çağrısı

Banksy, duvara yansıttığı çizimi için, “Bu resmi yaptığı için 2 yıl 9 ay 22 gün hapis cezasına çarptırıldı” diye yazdı. Resmin hemen altında yer alan, genelde cezaevinde gün sayanların attığı ve cezaevi parmaklıklarını sembolize eden siyah çizgilerden oluşan duvar resminde ise Banksy, Zehra Doğan’ı da çizgilerin ve parmaklıkların arkasında resmedip, altına da “Zehra Doğan’a Özgürlük” yazdı.

Ben daha fazlasını yapmıştım

New York Times gazetesine açıklama yapan Banksy, Doğan için, “Ona çok üzülüyorum. Ben, hapis cezasından daha fazlasını gerektirebilecek çizimler yapmıştım” dedi. New York’taki bu duvar resmi, çizimleri nedeniyle daha önce 30 gün cezaevinde yatan sokak sanatçısı Borf ile ortak yapıldı. Banksy, Instagram hesabından da Doğan’ı çizdiği duvar resmini paylaştı.

‘Gözler Açık’ Fransa’da

Cezaevi engellemesi dolayısıyla resim çizmekte zorlanan Doğan, resim çizebilmek için farklı yollara başvuruyor. Sebze ve meyveleri boyaya, ellerini fırçaya, gazete kâğıtlarını ise tuvale çevirerek resimlerini yapmak zorunda kalan tutuklu ressam-gazeteci Doğan için geçtiğimiz günlerde Fransa’da da “Gözler Açık” isimli bir kitap da basılmıştı.

Ne olmuştu?

23 Temmuz 2016’da gizli tanık beyanlarına dayanarak “örgüt üyeliği” ve “örgüt propagandası” iddialarıyla tutuklanan Doğan, 9 Aralık 2016’da Mardin 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen ilk duruşmasında tutuksuz yargılanmak üzere tahliye edilmişti. 2 Mart 2017’de görülen duruşmada ise Doğan’a, 2 yıl 9 ay 22 gün hapis ceza verilmişti. Doğan’ın hakkında verilen ceza Antep İstinaf Mahkemesi’nde ‘verilen cezanın bozulmasına yer olmadığı’ gerekçesiyle onandı. Doğan 12 Haziran’da tutuklanarak Diyarbakır E Tipi Kapalı Cezaevi’ne gönderildi.
Editör: Haber Merkezi