BALIKESİR-ÖTEKİLERİN GÜNDEMİ: Zeytin yasasına rağmen zeytinliklerde her türden enerji, imar, sanayi vb. girişimler sürüyor. Madra Barajı’nın madene bağlanması Karakoç Barajı’nın amacını gösteriyor.

Balıkesir’in Ayvalık ilçesi Kırcalar köyü mevkiinde DSİ tarafından yapılması planlanan Karakoç Barajı için Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından ÇED nihai kararı verildi. Barajın yapılacağı alanın 2017’de ‘sulak alan’ olarak belirlenmiş olması ve bölge halkının baraja karşı çıkması karar vericileri engelleyemedi. Tarım İl Müdürlüğü, planlamanın Zeytincilik Kanunu’nun revize edildiği 1995’ten önce yapıldığını belirterek, yapılacak bir işlem bulunmadığını bildirmesi dikkat çekti. Kırcalar köyünün muhtarı Yener Aktaş, baraja karşı olduklarını belirterek, “Bizim ana geçim kaynağımız zeytincilik. Tek güvencemiz ise bu ova, tutunacak başka bir dalımız yok. Gurbet kültürü yok köyümüzde. Baraj yapılırsa ovamız su altında kalacak ve köyümüzün can damarı kesilmiş gibi olacak. Bundan sonraki nesil ne yapacak hiçbir şey diyemiyorum” diye belirtti.

Madra Barajı madene

Taş ocakları ve beton santrallerini de içeren baraj projesi ile Ayvalık’ın içme suyunun karşılanacağı belirtilirken baraj 20 bin zeytin ağacının yanında 1000 dekar tarım arazisiyle birlikte köyün mezarlığı da suya gömecek. Madra Barajı da aynı amaç için inşa edilmesine karşın bu barajın bölgede ortaya çıkan madenlerin hizmetine verileceği iddia ediliyor. Ayvalık Tabiat Platformu’nun Karakoç Barajı’na yönelik itiraz dilekçesinde, Madra Barajı suyunun yüzde 11’lik kısmı içme suyu için ayrılıyor. Ancak içme ve sulama suyu olarak kullanılan Madra Barajı’nın hemen yanı başında Bilfer Madencilik şirketi var” diye belirtildi. 

( Yeni Yaşam Gazetesi )

Editör: Haber Merkezi