İZMİR - HDP İzmir İl Örgütü’ne yönelik saldırıda Deniz Poyraz’ın katledilmesine tepki gösteren Barış Anneleri, Kürt kadınlarının mücadelelerinden kaynaklı hedef olduklarını belirterek, saldırılar karşısında her gün HDP'de olacaklarını vurguladı.  

Halkların Demokratik Partisi (HDP) İzmir İl Örgütü’ne yönelik 17 Haziran’da saldırı gerçekleştiren Onur Gencer, parti çalışanı Deniz Poyraz’ı (38) katletti. Katil Gencer olaydan bir gün sonra tutuklanırken, Poyraz ise binlerce kişinin katılımıyla son yolculuğuna uğurlandı. Poyraz’ın annesi Fehime Poyraz’ın olaydan sonra sarf ettiği “Deniz gitti, bin Deniz gelecek, yılmayacağız” sözler ise hafızalarda yer edindi. Poyraz için HDP Çimentepe Doğa Mahallesi’nde kurulan taziyeye de binlerce kişi katıldı. Taziyeye katılan Barış Anneleri, HDP’ye yönelik saldırıyı ve Poyraz’ın katledilmesine ilişkin konuştu. 

ANNELERİN MÜCADELESİ

Poyraz’ın annesi Fehime Poyraz’ın duruşundan onur duyduklarını kaydeden Barış Annesi Hediye Korkut, her gün çocukları öldürülen ve tutuklanan Kürt annelerinin verdiği mücadeleye değindi. Anne Korkut, “Başka kimsenin çocukları tutuklanmasın ve ölmesin diye çalışıyorlar. Yeter artık. Bu zor ve zülüm daha ne kadar çocuklarımız üzerinde sürecek. 40 yıldır ayaktayız, direniyoruz. Barış istiyoruz. Bundan da geri adım atmayacağız” diye konuştu.   

‘BAŞ EĞMEYİZ’  

HDP binası ve Poyraz’a sıkılan kurşunun tüm Kürtlere sıkıldığını kaydeden Korkut, şunları söyledi: “Asla başımızı eğmeyeceğiz ve geri adım atmayacağız. Partimizle gurur duyuyoruz. Direne direne kazanacağız. Bu saldırı karşısında korkmadık. ‘Biz Deniz’i öldürdük, korkacaklar, bir daha partiye gitmeyecekler’ sanıyorlar. Haftada iki gün gidiyorduysak şimdi her gün gideceğiz. Ben 5 gün gideceğim. Deniz onda gidiyordu, biz saat dokuzda gideceğiz. Nöbet tutacağız. Bu tür saldırılar daha fazla cesaretlenmemizi, partimizi sahiplenmemizi, ona sarılmamızı sağlıyor. Gece gündüz partimize sahip çıkmamız gerekiyor” şeklinde konuştu. 

BİRLİK ÇAĞRISI

Yaşanan ölümlerin de son bulmasını isteyen Korkut, “Anneler çocukları öldürülsün diye büyütmüyorlar. Annelerin gözyaşı dökmesini istemiyoruz, anneler bunu hak etmiyor” dedi.  Korkut, saldırılar karşısında Kürtlere birlik çağrısı yaparak, şöyle devam etti: “Tüm Kürtler artık uykularından uyanmalı. Birliğimizi sağlamalıyız. Gençlerimiz daha ne zamana kadar ölecek? Yeter artık. Deniz benim köylüm dahi değil ama kendi çocuğum vurulmuş gibi hissediyorum.”

‘YETER ARTIK’

Kürt çocuklarının birçok yerde öldürüldüklerine dikkati çeken Barış Annesi Şükriye Akburak, yaşanan ölümlerin son bulmasını istedi. “Sakine Cansız da Leyla da Deniz de bizim kızımız” diyen Akburak, “Yeter artık. Devlet ellerini Kürt çocuklarının kanından çeksin. Annelerin yürekleri yanmasın. Bu katliamlar nereye kadar sürecek? Biz barış talep ediyoruz. Ne uzattığımız barış elini tutuyorlar ne komşuluğumuzu kabul ediyorlar. Artık Kürtler üzerinde uygulanan bu kirli sistemden vazgeçilmeli” diye seslendi.  

‘DENİZ SON OLSUN’

Katledilen Poyraz’ı tanıdığını belirten Barış Annesi Hanife Gümüş ise, “Deniz zararsız, kimseye zahmet vermeyen biriydi. Deniz kendi emeğiyle, çabasıyla ailesine yardımcı oluyordu. Görevini hakkıyla yapan biriydi” dedi. Kürt kadınlarının, verdikleri mücadeleden kaynaklı hedef olduklarını ifade eden Gümüş, “Kürt kadınları artık bilinçli ve örgütlendi. Bu yüzden hedef alınıyor” diye kaydetti.  Gümüş, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan’a seslenerek, “Bugün onun kızı öldürülmüş olsaydı ne yapacaktı? Kürtlerin başına ne felaket getireceklerdi? ‘Bu katliamı kınıyoruz artık kimsenin ciğeri yanmasın’ desinler. Hiçbir insan ölmesin” ifadelerini kullandı. Ölümlere karşı olduklarını vurgulayan Gümüş, “Deniz son şehit olsun, artık kimse öldürülmesin. Devlete çağrımdır; Durun, artık barış için bir şeyler yapın” çağrısı yaptı.

(MA)

Editör: Haber Merkezi