ÖTEKİLERİN GÜNDEMİ; Bianet’in de aralarında bulunduğu 136 internet sitesi ve sosyal medya hesabına erişim engeli getirilmesi kınanmaya devam ediyor.  EFD ve IFJ, kararın kaldırılması için mahkemeye başvururken, change.org’ta imza kampanyası başlatıldı. DİSK Basın İş Başkanı Eren, ‘Basın özgür değilse hukuk da yoktur’ dedi

Yeni yaşamın haberine göre; Bianet’in de aralarında buluduğu 136 internet adresine erişimin engellenmesi kararı üzerine Uluslararası Gazeteciler Federasyonu (IFJ) ve Avrupa Gazeteciler Federasyonu (EFC), Ankara 3. Sulh Ceza Mahkemesine başvurarak kararı iptal etmeye çağırdı. Öte yandan change.org’ta ise bir imza kampanyası başlatıldı. DİSK Basın İş Başkanı Faruk Eren, kararı kınayarak ‘Basın özgür değilse hukuk da yoktur’ dedi

Engellenen internet siteleri için Avrupa Konseyi’ne çağrı









IFJ ve EFJ ayrıca mahkeme kararını Avrupa Konseyi’ne taşıdı. Karar Avrupa Konseyi Gazeteciliğin Korunması ve Gazeteciliğin Güvenliği Platformunu’na bildirdi. Karar Avrupa Konseyi’nin ‘Media Freedom Alerts’ (Medya Özgürlüğü Uyarıları) sayfasında “Henüz yetkililerden cevap yok” notuyla paylaşıldı.

EFJ Genel Sekreteri Ricardo Gutiérrez, kararla ilgili “Bu büyük sansür eylemi tamamıyla keyfi ve gerekçeden yoksundur. Bu korkunç mahkeme kararının derhal yeniden gözden geçirilmesini talep ediyoruz” ifadelerini kullandı.

IFJ, kararı kendi internet sitesinde de kınadı.

AGİT: Karar geri çekilmesi

Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) da engelleme kararını kınadı. AGİT Basın Özgürlüğü Temsilcisi Harlem Désir, erişim engeli kararı konusunda derin kaygı duyduğunu açıklayıp, engele son verilmesi çağrısında bulundu.

“Türkiye’deki saygıdeğer bağımsız basına ve diğer pek çok internet sitesine getirilen erişim engeli kararı konusunda derin bir kaygı içindeyim” diyen Désir, sözlerine şöyle devam etti: “İnternet kaynaklarına erişimin engellenmesi, sadece büyük çaplı insan hakları ihlalleri durumunda veya kamu düzenine mevcut bir tehdit söz konusu olduğunda uygulanabilecek olağanüstü bir önlemdir. Bianet, yayınlanmasında kamu yararı bulunan konularda habercilik yapan önemli bir basın kuruluşudur. Söz konusu karar, Türkiye’deki basın özgürlüğüne getirilen önemli bir sınırlamayı gösteriyor ve ülkenin basın özgürlüğüne yönelik taahhütlerini zayıflatıyor.”

“Türk yetkilileri, bu kararı yeniden gözden geçirmeye ve ifade özgürlüğü ile bağımsız basına saygı göstermeye çağırıyorum. İnternet haber kaynaklarına engelsiz erişim, vatandaşların farklı bakış açılarıyla birlikte inanılır ve güvenilir bilgiye erişim sağlayabilmesi için kilit öneme sahiptir” diyen Désir, söz konusu kararın ülkedeki mevcut İnternet yasasının ve Sulh Mahkemelerine ilişkin usullerin yeniden düzenlenmesine olan ihtiyacı bir kez daha ortaya koyduğuna da vurgu yaptı.

‘Basın özgür değilse hukuk da yoktur’

“Basın özgürlüğün olmadığı bir ülkede demokrasi ve hukukun olmadığı anlamına gelir” diyen Eren şöyle devam etti: “Bu sadece gazetecilerin yapabileceği bir şey değil. Toplumun haber alma özgürlüğüne sahip çıkması lazım. Muhalefetin basın alınanda alternatif yayınları oluşturması lazım. Biz halkın haber alma özgürlüğünden bahsediyorsak bu sadece gazetecilerin işi değil. Gazeteciler haber yapar, halk bu konuda kendilerine özgür haber alma konusunda bir şeyler yapmalıdır.”

İfade özgürlüğü alanında bir yara daha açılmıştır’

Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) ise erişim engeline ilişkin yazılı bir açıklama yaptı. “Suç işlenmesinin engellenmesi” diye bir gerekçeye dayandırılan kararın hukukta yerinin olmadığının vurgulayan TGS, “Demokrasiyi, ifade özgürlüğünü içine sindiremeyenlerin ilk akıllarına gelen şey yıllardır sansür ve halkın haber alma hakkına saldırı olmaktadır. Somut veriler yerine gerçeklikten uzak iddialara dayanan bu karar ile Türkiye’de zaten yerlerde sürünen ifade özgürlüğü, bir yara daha almıştır” diye belirtti.

İmza kampanyaıs başlatıldı

Bianet’in de aralarında bulunduğu 136 internet adresine erişimin engellenmesi kararı üzerine change.org‘ta bir imza kampanyası başlatıldı.

“Bianet Kapatılmasın, Haber Alma Özgürlüğü Kısıtlanamaz” başlığıyla bianet özelinde başlatılan kampanyada şu ifadeler yer aldı:

“Türkiye’nin aydın geleceğinin tarafsız, özgür ve dürüst haberciliğinin alternatif yüzü Bianet’in tüm içeriğine getirilen engelleme kararının şokundayız. Gerçek ve doğru haber alma hakkımız engellenemez; yayını engellenen Bianet’e ve tüm karartılan dijital haber kanallarına özgürlük talep ediyoruz. 3. Sulh Ceza Hakimliğinin verdiği bu haksız kararın en kısa sürede kaldırılmasını talep ediyoruz! #bianeteözgürlük #özgürmedyasususturulamaz”

Ankara 3. Sulh Ceza Hâkimliği, Jandarma Genel Komutanlığı’nın 16 Temmuz tarihli yazısı ile aynı gün 136 adresin erişiminin engellenmesine karar vermişti. Erişimin engellenmesi kararı verilen URL adresleri arasında Facebook, Instagram, Twitter, Youtube, Pinterest adreslerinin yanı sıra haber portalları da yer alıyor. Kararda yer alan adreslerden biri de bianet.org.
Editör: Haber Merkezi