BİTLİS – Bitlis’te DBP’li belediyelerin işgal edilmesinin ardından ‘Dere Islah Projesi ve ‘İyileştirme programı’ adıyla Bitlis boşaltılıyor. Tarihi bir kent olan, Ahlat Taşı evleri, 5 minaresi ve tarihi çarşısıyla bilinen Bitlis zaman içinde bu özelliklerini kaybetmeye başladı. En büyük geçim kaynağı olan tütüncülük ise, uygulanan kota ile birlikte yapılamaz hale gelince Bitlisliler kenti terk etmek zorunda kalıyor.

Vanhaberdar'den Oktay Candemirîn haberine göre

ESNAFA BİLGİ VERİLMİYOR

Bitlis’in ortasından geçen derenin üzerinde inşa edilen binaların altında yer alan iş yerlerinin, ‘Dere Üstü Islah Projesi’ kapsamında, yıkılacağı söylentileri nedeniyle endişelenen esnaf, yetkililerin kendilerinin doğru bilgilendirilip, mağdur edilmemeleri gerektiğini talep ediyor. Coğrafi konumu itibariyle bir vadinin içinde yer alan Bitlis’in ortasından geçerek birleşen iki çayın üzerinde yapılan iş yerlerinin yıkılacak olması, esnafı kara kara düşündürüyor. ‘Dere Üstü Islah Projesi’ kapsamında, yıllardır yıkılacağı gündemde olan ve her dönem, siyasi partilerin seçim malzemesi haline getirdiği ‘Dere Islah Projesi’ nedeniyle esnaf ne yapacağını bilemez hale getirdi.

HER YIL KALDIRIM TAŞI DÖŞENEREK YANDAŞLARA İHALELER VERİLİYOR

Vali İsmail Ustaoğlu’nun kayyum olarak yönettiği Bitlis Belediyesi geçen yıl Kale Altı Mevkii ve Yukarı Çarşı Mevki’nde bulunan yolları tamamen kaldırıp parke taşları ile döşemesine rağmen bu yıl taşları yeniden sökmeye başladı. Geçen yıl 14 milyon ihale bedeli ile yandaşlara verilen bu çalışmaların bu yıl hangi bedellerle kime verileceği ise merak konusu. Bitlis halkı ve esnafı için oldukça önemli alışveriş merkezlerinden biri olan Sebze Hali’de belediye işgalcisinin hedefinde. Sebze Hali’nin yıkılıp yeni bir sebze halinin yapılacağı söylendi. Bunun üzerine esnaf sebze halini boşalttı ama Kayyum Belediyesi sebze halini ne yıktı ne de yenisini yaptı.

KASAPLAR ÇARŞISI VE AŞAĞI ÇARŞI İÇİN YIKIM KARARI ÇIKARILDI

Kasaplar Çarşısı ve tarihi Aşağı Çarşı içinde yıkım emri verildi. Burada ki esnafın tapusu vakıflara ait olduğundan esnaf herhangi bir hak talebinde bulunamıyor. Esnafa ‘Boşaltın’ yazısını gönderen belediye işgalcisinin belediyesinin bu hafta yıkıma başlaması bekleniyor. Bunların yerine kentin 5 km uzaklığında bulunan alanlara inşa edilecek yeni çarşılara esnafın yerleşmesi isteniyor ama esnafa bu dükkanlar 5 bin liradan satışa sunuldu. Esnafın itirazına ise, ‘İster beğen ister beğenme, işinize nasıl gelirse’ yanıtı verildi.

HALK KENTİ TERK ETMEK ZORUNDA KALIYOR

Geçen hafta içinde konuya ilişkin düzenlenen toplantıda esnaflardan biri bu duruma itiraz etti. İnsanların mağduriyetine sebep olan Bitlis Valisi ise, esnafa ‘Benimle FETÖ ağzıyla konuşma’ konuşma yanıtını verdi. Tüm bu yaşananların ardından Bitlis halkı çaresiz kenti terk etmeye başladı. Evi olan evini, dükkanı olan dükkanını satmaya başladı. Kentin hemen hemen her yerinde görülen satılık dükkan ve ev ilanları ise dikkat çekiyor. Kaynak:
Editör: Haber Merkezi