ANKARA - Erdoğan'ın İmralı açıklamalarına ilişkin konuşan HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, "İmralı’da yürütülecek diyalog görüşmelerini sonuna kadar destekleriz. Ancak bir taraftan mutlak tecridi uygulamaya devam edenlerin diğer taraftan İmralı’dan söz etmelerini asla samimi bulmuyoruz" dedi.  

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, partisinin grup toplantısında gündeme dair değerlendirmelerde bulundu. 

Hrant Dink’in katledilmesinin 15’inci ölüm yıldönümünde anan Buldan, “Gündeme geçmeden önce yarın yani 19 Ocak, Sevgili Hrant’ın Dink’in katledilişinin 15’inci yıl dönümü. Sevgili Ahparing’i saygıyla, sevgiyle ve büyük özlemle anmak istiyorum. Evet, Hrant’sız  15 yıl geçti. Ama yüzündeki umut dolu o kocaman gülüşü unutmadık. Cesaretini yüreğimize yazdık. Bize emanet ettiği barışı asla unutmadık! Yarım kalan özgür bir ülke düşünü asla unutmadık. Evet; katili de onunla resim çekenleri de onların arkasındaki karanlığı da tabi ki unutmadık ve unutmayacağız. Cinayete giden süreçte rol oynayan üst düzey kamu görevlileri ve rütbeliler hakkında bugüne değin tek bir işlem yapılmadı, tek bir dava açılmadı. Cinayetin arka planı aydınlatılmadı. Sorumlular, cezasızlık zırhıyla korundular. Kollandılar ve korunmaya devam ediyorlar. Merkezinde devlet görevlilerinin planlayıcı ve yönlendirici olarak yer aldığı bir cinayettir, Hrant Dink cinayeti” dedi. 

‘YAŞAMI BİRLİKTE VAR EDECEĞİZ’

Hrant Dink’i katleden mekanizmayı iyi tanıdıklarını söyleyen Buldan, “Biz bunu nereden tanıyoruz. Roboski’den tanıyoruz. Diyarbakır, Suruç, Ankara ve İzmir katliamlarından tanıyoruz. Bu mekanizmanın sahipleri iyi bilmelidir ki; işlenen cinayetler, katliamlar, unutulur, yanlarına kâr kalır sanmasınlar! Bu hakikatler elbette gerçek adalet önünde bir bir açığa çıkacaktır, çıkarılacaktır. Halklarımızın büyük hafızası asla unutmaz! Unutturmaz. Sevgili Apharing! Düşlediğin özgür ülkeyi, barış ülkesini bu topraklarda mutlaka gerçeğe dönüştüreceğimizi bir kez daha söylüyoruz. Barışa kurşun sıkılan değil, kucak açılan, düşlerin ve gülüşlerin yarım kaldığı değil, gerçeğe dönüştüğü, nefretin değil sevginin kazandığı güzel bir ülkeyi ve yeni yaşamı birlikte var edeceğiz, birlikte başaracağız. Bir kez daha sevgiyle saygıyla anıyorum” diye konuştu. 

‘İKTİDAR GÖRMEZDEN GELİYOR’

Ekonomide yaşanan soruna değinen Buldan, şöyle devam etti: “Çarşıda, pazarda, sokakta, işyerlerinde, marketlerde, ‘geçinemiyoruz’ seslerinin yükseldiği, iktidara yönelik öfke ve itirazın giderek büyüdüğü önemli ve sıkıntılı günlerden geçiyoruz. Tabi; bu seslere iktidarın kulaklarının kapalı olduğunun da biliyoruz, halkın tepkisinden de bunu görüyoruz. ‘64 yaşındayım pazarcılık yapıyorum benim hakkım değil mi evde oturmak’ diyen bir kadının isyanını da ‘Cebimde 4 lira param var, okulda yemek yiyemiyorum’ diyen bir çocuğun çığlığını da, market kasalarında fiyatlara karşı yükselen itirazı da bu iktidar duymuyor, görmüyor ve görmezden geliyor. Ama biz duyuyoruz ve görüyoruz. 

HİKAYELERİNİN BİTTİĞİNİ GÖRMÜYORLAR

HDP, emekçi yoksul halkın sesidir, sözüdür! Bu kürsüden ekonomi gerçeklerini, yolsuzlukları, hırsızlıkları bir bir anlatmaya devam edeceğiz. Hafta sonu AKP’nin bir grup başkanvekili teşkilat toplantısında bol bol hamaset yaparken, AKP’li bir vatandaş itiraz etti, hepimiz bunu gördük, bunu izledik. ‘Geçin bunları’ dedi itiraz etti grup başkan vekilinin söylediklerine. ‘Esas mevzumuz işsizlik. Açız biz’ dedi. Tabi bu vatandaşı apar topar salondan çıkarttılar. Çünkü yarattıkları açlık tablosuyla yüzleşmek istemediklerini ve kaçmak istediklerini biliyoruz. Ürettikleri yalan siyasetinin halkta bir karşılığının olmadığını, hikâyelerinin bittiğini görmek istemiyorlar. Ama daha fazla kaçamayacaklar. Saklanamayacaklar. Gittikleri her yerde bu gerçeklerle yüzleşecekler. Her yerde halkın ‘artık düşün yakamızdan’ tavrıyla karşılaşmaya devam edecekler!

HESAP SORMANIN TAM ZAMANI

Buradan tüm yurttaşlarımıza sesleniyorum. AKP-MHP iktidarının hamasetine karşı çarşıda, pazarda, sokakta, meydanlarda, marketlerde, her yerde 'geçin bu yalanları' demenin tam da zamanıdır. Hesap sormanın tam da zamanıdır.

HANİ FAİZ DÜŞMÜŞTÜ?

Halka yaşattıkları yetmezmiş gibi her gün çıkıp ekonomiyle ilgili güllük gülistanlık tablo çizmeye devam ediyorlar. Herkesi A Haber izleyicisi sanıyorlar. AKP Genel Başkanı biliyorsunuz ‘faiz sebeptir, enflasyon neticedir’ diyerek olmayan bir bağ icat etmişti. Bunu söylediği zaman faiz yüzde 16’ydı. Aynı dönem enflasyon ise yüzde 21’di. Aradan sadece bir ay geçti. Faiz 14’e düşürüldü. Ama enflasyon yüzde 36’yı geçti. Bu iktidar her şeyde tekçidir, ama enflasyonları çift hanedir. Böyle giderse 3 haneye de ulaşacaklar. Şu gerçeği de söyleyelim; vatandaş açısından faiz hiçbir zaman düşmedi. Düştü diyenler de yalan konuşuyorlar. Bir vatandaş bugün bankaya gittiğinde ihtiyaç kredisi almak için en az yüzde 31 faiz ödemek zorundadır. Dükkânını açmak için kredi çekecek bir esnaf yüzde 25, taşıt almak isteyen bir yurttaş yüzde 29 faiz ödemek zorundadır. Hani faiz düşmüştü? Hani faiz düşmüştü? Her gün TV kanallarında bol bol yalan söyleyerek faizin düştüğünü söyleyenlere bu gerçeği hatırlatmak isterim. 

ÖNCE AKP SONRA ENFLASYON DÜŞECEK

Buraya yazıyorum. Gelmiş geçmiş en büyük faizci iktidar, AKP-MHP iktidarıdır. Bunların yalanları dahi yüksek faizlidir. Düşmüyor bir türlü! Maliye Bakanları çıkmış ‘Bekleyin enflasyon 2023 Haziran’ında tek haneye inecek’ diyor.  Vallahi bu bakan, olacakları şimdiden çok iyi görüyor. Aslında iyi bir bakan doğruyu söylüyor. Evet, olur da seçimler o tarihe kalırsa 2023 Haziran’ından önce sizin iktidarınız düşecek, arkasından enflasyon düşecek. Sizin gördüğünüz budur. Önce AKP, sandıkta tek haneye inecek! Ardından da enflasyon tek haneye düşecek.

SİZ KAYMAĞI ALDINIZ

AKP Genel Başkanı durmadan ‘Dolardaki köpüğü aldık’ diyor. Bu da köpüklü yalandır. Siz asıl dolardaki kaymağı aldınız, kaymağı! Ne köpüğü? Siz doların üzerindeki kaymağı aldınız, yediniz. Yandaşlarınıza 20 Aralık’ta en büyük vurgunu yaptırdınız! Bunu hepimiz biliyoruz bunu Türkiye halkları çok iyi görüyor biliyor. Utanmadan bir de köpük aldık diyorlar. İnsanda biraz utanma olur, insanın yüzü kızarır. Bunlarda ne utanma var ne de yüzleri kızarıyor.

SİZ NEYİ DÜŞÜRDÜNÜZ?

Bugün ekranlardaki dolar 13,50’lerdedir. Akaryakıtta, market fiyatlarında gerçek dolar 18-20 liradır. Bakın! Doların 18 liraya ulaştığı 20 Aralık öncesi; 12 Kg’lık mutfak tüpü; 212 liraydı. Dolar bugünlerde 13,50’lerde. Aynı tüpün fiyatı daha da arttı; 244 lira oldu. Dolar 18,50 iken; bir aracın yakıt deposu 650 TL’ye doluyordu. Şimdi dolar 13,50 iken; aynı depo 900 TL’yi geçiyor. Siz neyi düşürdünüz Allah aşkına ya. Buradan iktidara soruyoruz düşürdüğünüz şey ne. Bu kadar fiyat artışının olduğu perişan olduğu bir dönemde sizin neyi düşürdüğünüzü, neyin köpüğünü aldığınızı merak ediyoruz. Artan konut ve kira fiyatlarıyla bu ülke insanını kendi ülkesinde neredeyse mülteci durumuna getirdiniz. İnsanlar kiralarını ödeyemezken, öğrenciler harçlarını ödeyemezken İsraf Saray’ının harcamaları ise hiç hız kesmeden devam ediyor.

YUTAN SARAY SEBEP AÇLIK SONUÇTUR

2022 yılı yatırım programına göre Ankara, Muğla ve Bitlis’teki yazlık, kışlık sarayların bakım onarımı, donanımı adı altında 470 milyon lira, eski parayla 470 trilyon lira para harcayacaklar. Tüm saraylarının bugüne değin toplam harcaması böylece 4,5 milyar yani 4,5 katrilyonu bulmuş olacak. Evet, Saray, Türkiye’nin kaynaklarını yutan büyük bir kara deliktir aslında. Yeterli öğrenci yurdu yapılmamasının nedeni bu kara deliktir. Esnafın çiftçinin, üreticinin iflas etmesinin, hacizle tarlasına traktörüne, el konulmasının nedeni elbette ki bu kara deliktir. Emeklinin 2 bin 500 lira sefalet maaşına mahkûm edilmesinin sebebi elbette ki bu kara deliktir. İşte beka dedikleri aslında tam da budur! Kara deliğin bekasını korumaya çalıştıklarını hepimiz biliyoruz. Bir kez daha söylüyorum: Yutan Saray sebeptir. Ülkedeki yoksulluk, açlık ve sefalet sonuçtur.

ÖSO ÇETELERİNİN MAAŞLARINI ÖDÜYORLAR

Dolar lobisinden, faiz lobisinden, vergi lobisinden beslenen iktidarın yaslandığı bir başka kaynak biliyorsunuz ki yüksek zamlardır. Kovid pandemisi gibi halkı resmen zam pandemisine maruz bıraktılar. Bu iktidar bunu da bu dönemlerde yaptı. Hanelere tarihin en yüksek elektrik faturaları gelmeye başladı. En düşük fatura 500 lira. Bir köyde bir kentte nereye giderseniz aylık elektrik faturası geliyor diye sorarsanız gelen elektrik faturası 500 TL’den aşağı olmaz. Haneler, adeta sanayi gibi fatura ödemek zorunda bırakıldı bu dönemde. Bakın bu fatura bedelleri nereye gidiyor, tek tek sıralayayım. Faturadaki bedelin bir kısmı ile İdlib’teki ÖSO çetelerinin elektrik masrafları karşılanıyor ve onların maaşları ödeniyor. Faturalardaki o büyük yansımalar, TRT katkı payı olarak kullanılıyor. ÖSO payını eklediler. İdlib’in elektriği çok ucuz bir fiyatla Türkiye’den sağlanıyor bunu da herkesin bilmesi gerekiyor. Fatura bedelinin bir diğer kısmı ile İsraf Sarayının maskeli baloları, şatafatları karşılanıyor. Saraylarının ışık bedeli karşılanıyor. Bitmedi. Fatura bedelinin bir bölümüyle yandaşlara dağıtılan ihalelerin garanti bedeli ödeniyor.

SOBALI GÜNLERE DÖNÜLDÜ

Tüm bunlardan sonra geriye kalan küçük bir miktar ise yurttaşın kullandığı elektriğin bedelidir. Tarihte böyle bir dolandırıcılık, tarihte böyle bir hırsızlık ne görüldü ne görülecek. Elektrik hattını soygun hattına çeviren iktidar bu iktidardır. Aynı dolandırıcılığı doğalgazda da yapmaya devam ediyorlar. ‘Hayaldi, gerçek oldu’ diyen iktidar, insanları sobalı günlere geri götürdü. Artık soba almak, soba ile ısınmak da cep yakıyor. Bugün ortalama bir soba bin 300 TL’dir. Sobayı kullanmak için 1 ton odun alsan, bin 500 TL, bir ton kömür alsan 3 bin TL ödüyorsun. 4 bin 250 TL asgari ücretli çalışanlar, 2 bin 500 TL emekli maaşı alan insanlar nasıl ısınsın? Faturalarını nasıl ödesin? Karnını nasıl doyursun? Çocuğunu okula nasıl göndersin? Bu soruları iktidara sormak istiyoruz. 

EN ÇOK SÖMÜRÜLEN KADINLARDIR

Kul hakkının yendiği, hukuksuzluğun, haksızlığın, dolandırıcılığın iktidar için bu kadar kolay yapılabildiği ekonominin adı, Suç ve Rant Ekonomisidir. Bu suç ekonomisinin her aşamasında en çok sömürülen kesim ise kadınlardır. Salgın hastalık koşullarında işsiz kalıp aç yatanlar, faturasını ödeyemeyenler, bakkala borç ekmek dahi yazdıramadıkları bir dünyanın içinde olanlar, emeklilik hakları hiç olmayanlar…Onlar hep içimizde. Verdikleri emeğin karşılığını alamayıp bir de kötü muamele görenler, kendisine eşya gibi davranılanlar, köleliğin günümüz versiyon ev emekçisi kadınlardan bahsediyorum. 

KADINLAR İŞ BULMAKTA ZORLANIYOR

İşgücünün önemli bir parçası olan kadınlar, aç kalmamak, çocuklarına sıcak bir tas çorba verebilmek uğruna en güvencesiz koşullarda çalışıyorlar, buna mecbur tutuluyorlar. Ev emekçisi kadınların ortalama bir günlük çalışma ücreti 150-200 TL arasında değişiyor. Tabi her gün iş bulma imkânları da yok. Kadınlar iş bulmakta zorlanıyor ve çalışamayan milyonlarca kadın var. Bu ücretin 10 ile 20 TL arası zaten yol parasıdır.  Yemek yeseler bu paradan geriye hiçbir şey kalmayacak. O yüzden açlığa katlanıyorlar. Ev hizmetlerinde aylık düzenli çalışabilen kadınların maaşı ise en fazla 2 bin TL ile 3 bin TL arasındadır ve bunlar da sigortasız olan kadınlardır. Söyleyin bana bu para ile kadınlar kira mı verecek? Çocuk mu okutacak? Fatura mı ödeyecek? Yoksa sadece hayatta kalmayı mı başaracak? 

AKP-MHP GİTMEDEN EKONOMİ ÇÖZÜLMEZ

AKP Genel Başkanı, muhalefetteyken dönemin iktidarına aynen şöyle soruyordu o zaman ki iktidarına: ‘Evin kirasını kim ödeyecek? Elektrik parasını kim ödeyecek? Su parasını kim ödeyecek? Çocukların okul masrafını kim karşılayacak? Soruyorum sizlere’ Şimdi bu soruları biz de kadınlar adına iktidardaki Erdoğan’a soruyoruz: ‘Evin kirasını kim ödeyecek? Elektrik ve su faturasını kim ödeyecek? Çocukların okul masrafını kim karşılayacak? Buradan bize cevap verin. Ne cevap verecek vicdanları yüzleri var. Yüzsüzlük de vicdansızlıkta bunlarda. Hatırlarsınız. Küçük ortakları da muhalefetteyken ‘Nobel ödüllü 10 iktisatçı getirseler, Erdoğan gitmeden ekonomideki sorunlar çözülemez’ demişti. Zamanında doğruyu söylemiş ama sonra kendisi de pusulayı şaşırdı! Şimdi Erdoğan’ın yanlışlarının arkasına takılmış. Evet, biz de diyoruz ki; AKP ve MHP, Erdoğan ve Bahçeli gitmeden ekonomi çözülmez. Bu ülke huzura ve refaha kavuşmaz. Bunlar gitmeden, kara delik kapanmaz, talan düzeni bitmez. Bu kesindir. İnşallah ilk seçimde bu ikisini de göndereceğiz. O zaman bu ülke huzura da refaha da kavuşacak.

AKP ENSAR DÜZENİDİR

Kendisi çökerken, halkı da çökertmek isteyen bir iktidarın varlığı gerçekten korkunçtur. Bakın son 10 günde bu ülkede neler yaşandı? İnsanlar nasıl bir çöküşün eşiğine getirildi? Birkaç örnekle bunu açıklamak istiyorum. Enes Kara. Daha 20 yaşında tıp öğrencisiydi. Kaldığı tarikat yurdunda baskı ve dayatmalar nedeniyle yaşamdan koptu. Enes’i yaşamdan koparan düzen, sosyal devlet olmanın gereği olan öğrencilerin barınma ihtiyacını karşılamayan düzendir. Yaşamları karartan düzen, AKP’nin Ensar düzenidir, TÜRGEV ve TÜGVA düzenidir. 

İKTİDAR CİNAYETİN ORTAĞI

Genç bir kadın avukat. Bir erkek tarafından katledildi. Yargıtay Başkanı'nın ‘Sadece Türkiye'de kadın cinayetleri işleniyormuş gibi bir algı yaratılıyor’ sözünün üzerinden 3-4 gün geçtikten sonra Dilara Yıldız yaşamını yitirdi. Dilara’nın asıl faili; her defasında erkek failin sırtını sıvazlayan kadın düşmanı erkek yargı ve erkek iktidar düzenidir. İstanbul Sözleşmesi'nden çekilen iktidar zihniyeti bu cinayetin bizzat ortağıdır. 

Esnaf Özgür Pehlivan. Daha 28 yaşındaydı. Pandemi döneminde aldığı borçları ödeyemediği için Eskişehir’de canına kıydı. Pehlivan’ı öldüren düzen, AKP-MHP iktidarının talan ve yolsuzluk ekonomisidir. Yalan ve yolsuzluk düzeninin sonucudur. Bir diğer örnek, Bahadır Odabaşı. 16 yaşında. Babası KHK’li bir öğretmen ve 4 yıldır cezaevinde. 16 yaşındayken yaşamdan koparıldı. 16 yaşındaki çocuğu hayattan alan düzen, çocukların geleceğini çalan bu karanlık düzendir. Bunun adını net olarak koyuyoruz.

NEFRET SİYASETİ

20 yaşındaki Naif El Naif. İstanbul’da uyurken katledilen Suriyeli bir göçmendir. Geçen ay da İzmir’de 3 Suriyeli mülteci evlerinde yakılarak öldürüldüler, katledildiler. Mültecilerin katledilmesine, ırkçı saldırılara maruz kalmasına yol açan düzen, AKP-MHP iktidarının savaş düzenidir. Suriye savaşındaki ortaklığıdır. Her gün yürüttüğü nefret siyasetidir. 

KEMAL KURKUT 

Kemal Kurkut. Newroz alanında herkesin gözü önünde katledilen Kemal Kurkut. İstinaf Mahkemesi, katledeni değil, Kemal Kurkut’u suçlu buldu. ‘Saldırgan bir eylemci’ dedi. Yargısız infaza, yargı zırhı getiren bu düzen, faili meçhul cinayetlerin, Susurluk’un devamı bir düzendir. Hukukun, adaletin de katledildiği bir düzendir. Verebileceğimiz birçok örnek var ama bugün bunlarla sınırlı tutuyoruz. Yoksa gerçekten anlatacağımız birçok hikaye ve trajedi var ama halkımız hem bunları hem de yakından takip ediyor.

EVREN SONUÇ ALAMADI, SİZ DE ALAMAYACAKSINIZ

Bir diğer mesele Cezaevleri. Tabi dışarıda toplumsal yaşamı kuşatan politikanın bir diğer hedefi de bildiğiniz üzere cezaevleridir. Cezaevlerinde 12 Eylül düzeni dayatılmaktadır. Cezaevlerinden 7 cansız beden çıktı. Acil tahliye edilmesi gereken hasta tutsakları tabuta mahkûm eden vicdansızlık, hukuksuzluk zihniyeti devam etmektedir. Öyle ki düşmanlık politikasını Elazığ Kadın Kapalı Cezaevi’nde tutuklu bulunan Sevgili Leyla Güven arkadaşımızı tehdit etmeye kadar vardırdılar. Arkadaşlarımız Figen Yüksekdağ, Edibe Şahin ve Gülser Yıldırım’ın da aralarında bulunduğu 15 kişi hakkında cezaevinde yaşamını yitiren Garibe Gezer’in ölümü sonrası ‘Baskılar bizi yıldıramaz’ sloganı attıkları gerekçesiyle disiplin cezası verildi. Arkadaşlarımız ‘baskılar bizi yıldırır mı?’ diyecekti. Bunu mu bekliyordunuz. Tabi ki baskılarınız, tehditleriniz bugüne kadar yıldıramadı, bundan sonra da yıldıramayacaktır. Halen anlamadınız mı? Kenan Evren bu düzenden sonuç alamadı. Siz de asla alamayacaksınız.

YILGINLIĞA DÜŞMEYELİM

Evet, yaşamdan koparılan insanlar, katledilen kadınlar, mülteciler, yok edilen gelecek, çalınan umutlar, karartılan hayatlar, yargı zırhıyla kapatılmak istenen katliamlar, cezaevlerinde işkenceler, bütün bunlar son dönemlerde yaşadıklarımız ve tanık olduklarımız. Bu tablo AKP-MHP iktidar düzeninin ülkeyi içerisine sürüklediği çöküşün, uçurumun bir fotoğrafıdır. Adaletsizliğin ve zulmün bir fotoğrafıdır. Hukuksuzluk düzeninin bir fotoğrafıdır. Türkiye gerçeklerinin fotoğrafıdır. Ölüm siyasetinin bir fotoğrafıdır. Buradan bir kez daha sesleniyorum: Hiç kimse bu iktidara bakarak umudunu ve yaşam sevincini asla kaybetmemelidir. Elbette bugünler geçecektir. Mücadelemizi ve toplumsal dayanışmamızı büyüterek bu devranı mutlaka halkın lehine döndüreceğiz. O yüzden yaşama sımsıkı bağlanalım ki, büyük değişimi başaralım. Zulüm karşısında direnelim ki, zalimlerin kaybettiğini görelim. Güzel günleri birlikte karşılayalım. Yaşamı kuşatan karanlığın karşısında hiç yılgınlığa düşmeyelim. Biz umudumuzu büyütelim, cesaretimizi arttıralım. Göreceksiniz her şey değişecektir, dönüşecektir.

DURDUĞUMUZ YER MÜZAKERE

HDP işte bu değişimi ve dönüşümü başarmak için vardır. HDP’yi engelleyebilmek, durdurabilmek için uğraşadursunlar; bizler yolumuza kararlılıkla ve en güçlü şekilde, halklarımızla birlikte devam edeceğiz. Bir kez daha vurguluyor ve altını önemle çiziyorum: HDP’nin durduğu nokta; demokratik siyaset zeminidir. HDP’yi silah, şiddet ve çatışmayla bağdaştıramaz, öyle bir fotoğrafın içine yerleştiremezsiniz. İftiralarla partimizi illegalize etmeye çalışan yalan merkezlerine buradan tekrar sesleniyoruz: HDP’nin durduğu yer diyalog ve müzakere zeminidir. Demokratik çözüm ve barış zeminidir. Halkımıza verdiğimiz sözün gereği olarak durduğumuz zemin aynı zamanda demokratik mücadele zeminidir. Her koşulda bu zeminde yürümeye kararlı olduğumuzu özellikle belirtmek istiyorum. HDP demokratik siyaseti tercih edenlerin mücadele ettiği bir partidir. Bunu hiç kimse engelleyemeyecektir.

İMRALI’DAKİ DİYALOGU SONUNA KADAR DESTEKLERİZ

Demokratik çözüm için toplumsal barış için diyalog ve müzakereye dayalı yöntem tek çözüm yoludur. Bu çerçevede İmralı’da yürütülecek diyalog görüşmelerini sonuna kadar destekleriz. 

Ancak bir taraftan mutlak tecridi uygulamaya devam edenlerin diğer taraftan İmralı’dan söz etmelerini asla samimi bulmuyoruz. Bir tarafta rehin tutulan demokratik siyasetçiler; Selahattin Demirtaş, Figen Yüksekdağ, Sebahat Tuncel, İdris Baluken, Gültan Kışanak ve tüm arkadaşlarımız, diğer tarafta ise İmralı’da ağırlaştırılan tecrit. Sürdürülen bu iki durumu da, bu iki durum üzerinden yürütülen tartışmayı da doğru bulmuyoruz, kabul etmiyoruz. Bunu da herkesin bilmesi gerekiyor. Biz, demokratik çözümün, demokratik müzakerenin ve onurlu bir barışın zeminini yaratma konusunda sonuna kadar kararlıyız. 

MUHALEFETİMİZ HALKIN İÇİNDEN

HDP, halkın sesini, sokağın, meydanların sesini, milyonların barış taleplerini meclise, meclisin sesini halka taşımak üzere yola çıkan köklü bir partidir. Buradaki demokratik muhalefetimizi de hayatın içinde, halkın içinde, alanlarda örüyoruz. Örmeye devam edeceğiz. Bu vesileyle buradan hakkını arayan Birleşik Metal İş üyelerinin de, BBC’de grevde olan gazetecilerin de yanında olduğumuzu belirtiyor, direnişlerini buradan selamlıyoruz.

İTTİFAKIMIZ DÖNÜŞÜM İTTİFAKIDIR

İşte bize ittifaklarımızı soruyorlar ya. Açıklayalım. Bizim ittifakımız, grev çadırındaki işçilerdir, bütün ekonomi bakanlarından daha iyi ekonomi bilen işportacı Zehra teyzedir. Bizim ittifakımız; kardeşleri Enes Kara için Taksim'e çıkan ve polis müdahalesine karşı direnen genç yoldaşlarımızdır. Bizim ittifakımız, havasını toprağını, deresini suyunu savunan Havva Ana’dır Havva Ana. Bizim ittifakımız her gün öldürülen kadınlar için adliye adliye gezen, sokakları, caddeleri dolduran, hiçbir şeyden korkmayan kadınlardır. Bizim ittifakımız, barış isteyen milyonlardır. Bu kadar açık ve nettir. Bizim ittifakımız; kayyıma karşı halkın sandıktaki iradesidir. Bizim ittifakımız; toplumdaki büyük itirazı, inşaya çevireceğimiz büyük dönüşüm ittifakıdır.

BÜYÜK HİKAYEYİ HDP YAZACAKTIR

İşte HDP’nin ne yapacağını merak edenlere söyleyelim, biz toplumsal muhalefetin, demokratik muhalefetin, eşit ve birlikte yaşamın, ortak geleceğin, barışın temel taşıyız, taşıyıcı kolonuyuz. Mücadele bayrağını hep en önde taşıdık taşımaya da devam edeceğiz. Ülkenin çözümsüz bırakılan temel sorunlarının, ekonomik çöküşün konuşulmaması için halkın, sokağın gündemini saptırmaya çalışan iktidarın hikâyesinin de, siyasetinin de bittiğini herkes biliyor ve görüyor. İşte asıl büyük hikâyeyi, umudu yeniden inşa eden Türkiye’nin ezilen, emekçi yoksul halkları yazacaktır! Emekçiler yazacaktır, kadınlar yazacaktır, gençler yazacaktır, adaletten, barıştan ve demokrasiden yana olan büyük vicdanlar yazacaktır, HDP yazacaktır kısacası, HDP yazacaktır.

Bu hikâye; herkesin ortak kazancı olan güçlü bir demokrasidir. Güvence altına alınmış özgürlüklerdir. Herkes için adalettir. Sağlam temeller üzerine kurulacak toplumsal barıştır. Ve onurlu bir yaşamdır. Umutlu olalım. HDP’de kalalım, hiç kimse hiçbir kuşkuya kapılmasın HDP gittikçe büyüyen bir partidir.” 

( Kaynak: MA )

Editör: Haber Merkezi