ŞIRNAK - "Özgürlük kendini yönetmekle başlar" yazılı afişler "Özgürlük özyönetimle başlar, özgürlük özerklikle başlar" şeklinde yanlış çevrilerek, HDP İlçe Eşbaşkanı Güler Tunç ve partinin itiraza yetkili kişisi avukat Gülşen Elçi hakkında dava açıldı.
MA'nın haberine göre; Şırnak'ın Cizre ilçesinde, 31 Mart Yerel Seçimleri öncesi Halkların Demokratik Partisi (HDP) İlçe Örgütü tarafından kentin birçok noktasında "Azadî bi xwerêvebirinê dest pê dike (Özgürlük kendini yönetmekle başlar)" yazılı afişler bilboardlara asılmıştı. Hemen ardından afişler toplatılmış ve HDP Cizre İlçe Eşbaşkanı Güler Tunç ile HDP'nin İlçe Seçim Kurulu’ndaki itiraza yetkili kişisi avukat Gülşen Elçi'nin ifadesi alınmıştı. HDP Genel Merkezi tarafından hazırlanan bilboardlara ilişkin Cizre Cumhuriyet Savcılığı tarafından yürütülen soruşturma kapsamında her iki kişi hakkında iddianame hazırlandı. "Suçu ve suçluyu övmek" iddiasıyla hazırlanan iddianame Cizre 2'nci Asliye Ceza Mahkemesi tarafından kabul edildi.


YENİ 'SUÇ': ÜLKE BÜTÜNÜĞÜNÜ BOZMA SUÇUNU ÖVME


İlk duruşması 13 Haziran tarihinde görülecek olan davanın iddianamesinde, afişlerde yazılanların yanlış çevrilmesi dikkat çekti. Türkçesi, "Özgürlük kendini yönetmekle başlar" olan afişte yazılanlar, "Özgürlük özyönetimle başlar, özgürlük özerklikle başlar" şeklinde çevrildi. İddianamede, ayrıca söz konusu afişler hakkında, "Devletin birliğini ve ülke bütünlüğünü bozma suçunu  övme mahiyetinde olduğu" denilmesi dikkat çekti.


Söz konusu iddianamede soruşturma gerekçeleri hakkında ise şu ifadelere yer verildi: "Bilindiği üzere PKK/KCK terör örgütünün sözde yürütme konseyinin 2015 ve 2016 yıllarında yoğun olarak Güneydoğu Anadolu Bölgesi ve ülkenin tüm değişik yörelerinde hakimiyet alanları oluşturmak ve hedeflerine ulaşmak için özyönetim çağrısında bulunduğu, bu çağrı üzerine terör örgütünün şehirdeki milisleri ve kırsal alandaki örgüt mensupları şehir merkezine gizlice girerek halk arasına karıştıkları, zaman zaman bir kısım belediyelerin araç ve gereçlerini kullanarak insanların yoğun olarak yaşadıkları sokaklara, mahallelere çukur barikat kurdukları, mayın döşedikleri, kamu malına zarar verdikleri, çok sayıda sivil vatandaş, kamu görevlisi ve güvenlik güçlerinin ölüm ve yaralanmasına sebep olduğu PKK/KCK terör örgütünün bu eylemlerinin amacı suç olan devletin birliğini ve bütünlüğünü bozma suçunun işlenmesi doğrultusundaki örgütsel bağlılıkla ülke genelindeki organik bütünlüğüne göre amacı gerçekleştirme tehlikesi yaratabilecek nitelikte olduğundan söz konusu afişlerin devletin birliğini ve ülke bütünlüğünü bozma suçunu övme mahiyetinde olduğu anlaşıldığından...”

Editör: Haber Merkezi