24 HAZİRAN İÇİN KISA BİR DEĞERLENDİRME

ANKARA ÖTEKİLERİN GÜNDEMİ CHP Ankara Milletvekili Yıldırım KAYA  24 Haziran 2018 erken seçim sonucu değerlendirdi. Kaya "AKP ve MHP ittifakının ortak planı İYİ PARTİ’yi seçime sokmama üzerine kurulmuştu. HDP’nin ise baraj altında bırakılması oyunun diğer bir parçasıydı.

Genel Başkanımız Kemal Kılıçdaroğlu’nun, ilmik ilmik dokuduğu toplumsal barış politikasıyla, attığı cesur adımlar“olmaz” denilenlerin olmasını sağladı. 15 milletvekili hamlesiyle İYİ PARTİ’yi seçime sokmama oyununu bozdu. İYİ Parti, Saadet Partisi ve Demokrat Parti ile  “söz konusu vatansa gerisi teferruat” diyerek, “Millet İttifakı” kurulması, toplumun kucaklaşması için büyük bir heyecan yarattı. Bu seçimin önemli bir ayrıntısı da başta CHP seçmeni olmak üzere, toplumun farklı kesimlerinin,HDP’yebaraj altında kalmaması için destek vermiş olmasıdır.

CHP Genel Başkanı Sayın Kemal Kılıçdaroğlu aldığı cesur kararla hem İYİ PARTİ’nin, hem de HDP’nin meclise girmesini sağlamıştır.  “Millet İttifakı” meclis çoğunluğunu alamasa da AKPmeclis çoğunluğunu kaybetmiştir.

İYİ PARTİ ve HDP’nin meclise girmesi toplumsal barışımız ve demokrasimiz için büyük bir kazançtır. HDP baraj altında kalsın, İYİ PARTİ’yide seçime sokmayalım, onların oylarının üzerine çöreklenelim diyenlerin hevesleri kursaklarında kalmıştır. İYİ PARTİ 43, HDP 67 milletvekili çıkartarak meclisteki dengeleri tamamen değiştirmiştir.

İYİ PARTİ ve HDP meclise girememiş olsaydı aldıkları 100 milletvekili büyük oranda AKP’ye geçecekti. AKP mecliste denetlenmesi imkansız ezici bir çoğunluğa ulaşmış olacaktı.

Muharrem İnce’nin Cumhurbaşkanı adayı yapılması, toplumun her kesiminden büyük bir coşku yarattı.Cumhurbaşkanı adayımız Muharrem ince de adaylığının açıklandığı gün milyonların önünde CHP rozetini çıkartarak, “Hepinizin Cumhurbaşkanı adayıyım” dedi. Her kesimden insanımız da onu “herkesin” Cumhurbaşkanı adayı olarak bağrına bastı.

Örgütümüz büyük bir hassasiyet ve özveri göstererek Cumhurbaşkanı adayımızın mitinglerinde sadece Türk bayrağı dalgalandırdı, parti bayrağını kullanmadı.

Cumhurbaşkanı adayımız da sözünü tutu, mitinglerinde ne CHP’ye oy istedi ne de canla başla çalışan CHP milletvekili adaylarıyla gövde gösterisi yaptı. Genel Başkanımız da bu politika kapsamında hep geri planda, bir adım geri de durarak çalışmalarını yürüttü.

Örgütümüzve milletvekili adaylarımızCumhurbaşkanı adayımız Muharrem İnce’nin yanında oldu. Afiş astı, broşür dağıttı, pankarttaşıdı, kapı kapı, sokak sokak çalıştı büyük emek harcadı. Sandıklara canla başla sahip çıktı.OHAL’in tüm olumsuz koşullarına rağmen,en ücra köşelere sandık görevlisi, müşahitler görevlendirdi. Dövüldüler, kovuldular ama sandıkları asla terk etmediler.

Bu seçimdeki en büyük eksikliğimiz, parlamento çoğunluğu olmazsa bu işin olamayacağını propagandasını yüksek sesle yapmamamız oldu. Toplumun her kesiminden Cumhurbaşkanı adayımıza gelenoyları “Millet İttifakı”na ya da CHP’ye yönlendiremedik.

Diğer bir eksikliğimiz ise, Genel Başkanımızın çizdiği politik hat örgütümüz tarafından yeterince kavranamadı. Yeni bir örgütlenme, mücadele anlayışı ve çalışma tarzına ihtiyacımız vardır. Buna uygun kadrolarımızı oluşturma görevi önümüzde duruyor. dedi.

KAYA "Ekmeleddinİhsanoğlunu da, Muharrem İnceyi de Genel Başkanımız Kemal Kılıçdaroğlu aday göstermiştir.

10 Ağustos 2014 Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde;

Recep Tayyip Erdoğan          %51,79

Ekmeleddinİhsanoğlu %38,44

Selahattin Demirtaş               %9,76

24 Haziran 2018 Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde;

Recep Tayyip Erdoğan          %52,58

Muharrem İnce                      %30,64

Selahattin Demirtaş               %8,39

Meral Akşener                       %7,30

CHP ve MHP 10 Ağustos 2014 yılındaEkmeleddinİhsanoğlu’nu ortak aday gösterdiğinde aldığı oy oranı %38,44 oldu. 2011 Genel Seçimlerinde CHP’nin oy oranı  %25,9,  MHP’nin oy oranı ise %12,9 idi. CHP ve MHP oy oranlarının toplamı, Ekmeleddinİhsanoğlu’nun aldığı oy oranına çok yakın, %38,8.  O dönem, Ekmeleddinİhsanoğlu’nun aday gösterilmesi, CHP tabanından tepki almış ve bir kısım CHP’linin sandığa gitmediği de iddia edilmişti.

AKP 1 Kasım genel seçimlerinde  %49,5 oy alırken, 24 Haziran’da %7 oy kaybederek,  oy oranı %42,5’e geriledi.

24 Haziran seçimlerinde elini taşın altına koyan CHP, İYİ PARTİ ve HDP’nin meclise girmesi için demokrasi mücadelesi vermiştir. Bu iki partiye de oy akışı olduğunu bile bile her iki partinin de meclise girmesini sağlamıştır. Bu seçimde %22,6 oranında oy alan CHP, uyguladığı politikalarla AKP’nin meclisteki çoğunluğuna da son vermiştir.

Bu seçimde kazanan Türkiye demokrasisi oldu.

Yılmak yok, yorulmak yok!

Demokrasi, hak, hukuk, adalet yürüyüşümüz devam ediyor. Fiili ve meşru mücadelemiz, bu topraklara barış, huzur, adalet ve refah gelene kadar sürecek..."

 

 
Editör: Haber Merkezi