İSTANBUL-ÖTEKİLERİN GÜNDEMİ;  CHP Genel Başkan Yardımcısı Yıldırım Kaya, bir “muamma” olduğunu söylediği Erdoğan ve Pence arasındaki baş başa görüşme ile birlikte ABD ile varılan ateşkes antlaşmasının detaylarının kamuoyu ile paylaşılmasını istedi.

MA'nın haberine göre; Türkiye’nin 9 Ekim’de, Kuzey ve Doğu Suriye’ye yönelik başlattığı askeri operasyonla birlikte yaşanan uluslararası kriz, ABD ile dün ateşkes anlaşması imzalanmasına evrildi. Türkiye’ye operasyona son verilmesi yönünde yapılan sert uyarılar, alınan yaptırım kararları, abd Başkanı Donald Trump’ın Erdoğan’a gönderdiği mektubun sızdırılması ve Halkbank’la ilgili yeni iddianame hazırlanması gibi gelişmelerin ardından ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence, dün Ankara’ya geldi.


Pence'in Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile baş başa, iki ülke yetkililerinin heyetler arası yaptığı görüşmelerin ardından 13 maddelik bir ateşkes antlaşması imzalandı.


Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkan Yardımcısı Yıldırım Kaya, Pence ve Erdoğan arasındaki görüşme ile iki ülke arasında imzalanan anlaşmayı Mezopotamya Ajansı’na (MA) değerlendirdi.


Varılan ateşkesin önemli olduğunu söyleyen Kaya, “ABD Başkan Yardımcısı Pence ‘ateşkes anlaşması sağlandı’ dedi. Türkiye Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu ise, ‘bir ateşkes değil, çatışmalara ara verdik’ şeklinde açıklamalarda bulunuldu. Gerçek olan sanırım ateşkes konusunda anlaşılmış olmasıdır. Ateşkesin olması iyi bir durumdur. Çünkü insanların ölümüne seyirci kalmak doğru değil” dedi.


Kaya, varılan bu ateşkes anlaşması doğrultusunda o bölgede insan yaşamına kast eden bir durumunun gelişmemesi gerektiğini ifade etti.


Kaya, “Umarım savaş ortamı bir daha gelmez. Askerimiz de kendi topraklarına döner ve Suriye de kendi toprak bütünlüğü içinde kendi inisiyatifini kullanır” diye belirtti.


‘GÖRÜŞMENİN KENDİSİ MUAMMA’


Ancak iki ülke arasında ne tür bir anlaşmaya varıldığının kamuoyu ile paylaşılmadığını belirten Kaya, Erdoğan ve Pence arasındaki görüşmeye dair şunları söyledi: “Çünkü o görüşmeye ABD’li gazeteciler alınmış, Türk gazeteciler alınmamış. Şuan kamuoyuna olduğu gibi biz parlamenterlere de bilgi ulaşmadı. Dolasıyla muamma olan bu görüşmenin kendisi. Bu görüşmede neler konuşuldu, nasıl bir anlaşma yapıldı, anlaşmanın maddeleri nelerdir? Bunların hiçbirini bilmiyoruz. Bunlar kamuoyuyla paylaşılmalı.”


‘TÜRKİYE ABD’NİN OYUNCAĞI HALİNE GETİRİLDİ’


CHP Genel Başkan Yardımcısı Kaya, ABD Başkanı Trump’ın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a yazdığı tartışma konusu olan mektuba da değindi.


Kaya, “Trump tarafından Cumhurbaşkanı Erdoğan’a yazılan mektuba halen bir cevap verilmeden, böyle bir sürece girildi. Türkiye, ABD’nin oyuncağı haline getirildi” ifadelerini kullandı.

Editör: Haber Merkezi