ANKARA - CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, emeklilikte yaşa takılanlara ilişkin tartışmaya değinerek, "750 milyar lira açık olacakmış. Bu rakam gerçekçi değildir. 38 yaşında emeklilik lafının söylemiyle sosyal güvenlik sisteminde bir düzenleme yapılmasının önünü kesmek istiyorlar" dedi.


Mezopotamya Haber Ajansın haberine göre; Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Emek Çalıştayı’nda konuştu. Emeklilikte Yaşa Takılanlara ilişkin konuşan Kılıçdaroğlu, hükümetin sosyal güvenlik haklarını sürekli budadığını belirterek, “Emekliyi perişan edeceksiniz, emekli aylığını yarı yarıya düşüreceksiniz, çıkıp bunun hesabını vermek yerine yaşa takılanları eleştireceksiniz” diye ifade etti.


Kılıçdaroğlu, 38 yaşında emekliliğin zaten olamayacağını belirterek, “Ama bir hak sahibiysem ben bu hakkı kullanmak isterim diyor. 750 milyar lira açık olacakmış. Bu rakam gerçekçi değildir. 38 yaşında emeklilik lafının söylemiyle sosyal güvenlik sisteminde bir düzenleme yapılmasının önünü kesmek istiyorlar. Vatandaşın ‘Kardeşim sen alacakları topluyor musun? Yoksa birilerine peşkeş mi çekiyorsun’ demesi lazım. Aile yardımı sigortası olsa kimse erken emeklilik arayışına girmez” dedi.


'İŞÇİLER KAYIT DIŞI ÇALIŞTIRILIYORLAR’


Mevcut emekli aylığı ile geçinilemeyeceğine defalarca değindiklerini belirten Kılıçdaroğlu şöyle devam etti: “ Asgari ücret üzerinden emeklilik dilekçenizi verirseniz 801 lira 55 kuruş alıyorsunuz. 2 bin 32 liradan 801 liraya düştü. Esnaf 906 lira emekli aylığı alacak. 2008’den önce ben emekli olmak istiyorum deseydi 2 bin 7 lira para geçecekti eline. Kayıt dışı çalışmayla mücadele iktidarların görevidir. Onlara en büyük desteği sendikalar ve STK’lar verir. Bir kişi çalışıyor ama hiçbir kaydı yoktur. İki, kişi çalışıyor ama 1-2 hafta üzerinden prim ödeniyordur. Üç ayda beş bin alıyorsa asgari ücret üzerinden prim ödeniyordur. 3'üncü Havaalanı'nda çalışan işçilerin taleplerinden biri; 'Bizim aylıklarımızı bankaya yatırın'dı. Bu; 'Kayıt dışı çalıştırıyorlar, sigorta primlerimizi yatırmıyorlar' demek. Bu talebin gereği yerine getirilmedi.”


‘AÇIĞIN KAPANMASI LAZIM’


Sosyal güvenlik sisteminin açık vereceğine belirten Kılıçdaroğlu,“1999’un başında 2 milyar olan açığın düşmesi lazım önlemlerle. Emeklilik yaşı yükselmiş, aylıklar düşmüş açığın kapanması lazım. Ama tam tersi açık büyüdü. 2017 16 milyar 700 milyon lira. Yeni ekonomi programında açıkladıkları rakam. 2018 21 milyar 500 milyon, 2019’da 28 milyar 100 milyon lira sosyal güvenlik sistemi açık verecek” dedi.


‘SAYIŞTAY RAPORLARI İŞLEME KONULMUYOR’


Sayıştay raporlarına da değinen Kılıçdaroğlu sözlerini şöyle sürdürdü: “Sayıştay TBMM adına kamu harcamalarını denetleyen kurumun adıdır. Sayıştay; 'Sosyal Güvenlik Sistemine de bakacağım' diyor. 83 milyar 55 milyon çalışanın aylığından kesiliyor ama götürülüp Sosyal Güvenlik Kurumu’na yatırılmıyor. Siyasi iktidar izin vermediği için tahsil etmiyor. Esnafta borcunu ödeyemiyor. Alacağın yüzde 99’una icra ve takibi yapılamıyor. Güçlü bir müfettiş kadrosu var, 1819 raporun 1313’ü hiçbir işleme konulmuyor. Siyasi iktidar ceza verilmesini istemiyor. Belediyeler de ödemiyor. Yanlarında çalıştırdıkları işçilerin aidatlarını ödemiyorlar. Devlette ödemiyor. Fatura sizlere çıkıyor. İktidar yapması gerekeni yapmıyor fatura vatandaşa çıkıyor.”


‘SEN DE ÇİFT MAAŞ ALIYORSUN’


Cumhurbaşkanı Erdoğan’a “Sen de çift maaş alıyorsun” diye seslenen Kılıçdaroğlu, “Her türlü israfı yapacaksın. Çift maaş alacaklarmış. Örneğin, aile yardımları sigortası olmasına rağmen erken emeklilik Finlandiya ve Almanya’da var. Kişi isterse erken emekli olabiliyor. Bütün bunlar akılcı politikalarla yapılır. Hesap kitap işidir bunlar. Emekliyi perişan edeceksiniz, emekli aylığını yarı yarıya düşüreceksiniz, çıkıp bunun hesabını vermek yerine yaşa takılanları eleştireceksiniz. Mart ayında sandığa gideceğiz, ders verecek olan sizlersiniz. Tercih sizin tercihiniz. Her türlü israfı yapacaksınız, yazlık saraylarda oturacaksınız, uçan saraylarda oturacaksınız, asgari ücretle dilekçe verene 801 lira emekli aylığı vereceksiniz” ifadesinde bulundu.
Editör: Haber Merkezi