ANKARA- HDP’li Gergerlioğlu’nun milletvekilliğinin düşürülmesi ardından Genel Kurul’da oturma eylemi başlatan HDP’yi CHP ve TİP ziyaret etti. CHP’li İbrahim Kaboğlu, kararın yanlış olduğunu belirtirken, TİP Genel Başkanı Baş ise kararın halk iradesine bir darbe olduğunu söyledi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu, hakkında kesinleşen yargı kararını Meclis Genel Kurulu’nda okunmasıyla milletvekilliği düşürüldü. Gergerlioğlu’nun vekilliğinin düşürülmesini HDP’liler Genel Kurul’da oturma eylemi yaparak protesto etti. HDP’lilerin oturma eylemi devam ederken, muhalefet partilerinden de destek geldi. Türkiye İşçi Partisi (TİP) Genel Başkanı ve CHP milletvekilleri Genel Kurul’da HDP’yi ziyaret etti.

HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar ile sohbet eden CHP’li İbrahim Kaboğlu, biz yargı kararlarının içeriğine girmiyoruz. Anayasa Mahkemesi kararı beklenmeyecekse, AYM’nin yolunun anlamı ne? Gergerlioğlu kararları yanlış. Çünkü temelde bir ifade özgürlüğünü kullanmış. Yanlışlıklar zincirleme gitmiş. Üstelik milletvekili seçiliyor, durdurulması gerekiyor. Yani yanlışlar gerçekten hem katlanmış hem iç içe. Milletvekili seçilmiş ama yargılama devam etmiş. Bireysel başvuru hakkını tanıyan Anayasa hükmünü görmezlikten nasıl gelinebilir. Bu kararın okutulmuş olması sadece Gergerlioğlu’na uygulanan bir yaptırım değil, bu AYM’ye de uygulanan bir yaptırımdır. Seçmenlere de bir yaptırımdır. Dayanışma halklarını da daha da geliştirmemiz bugün bu çaresizlik karşısında teyit etmiş olduk” dedi.

CHP’i Süleyman Bülbül ise yargının siyasallaştırıldığına dikkat çekerek, muhalefetin bir arada olması gerektiğine vurgu yaptı.

BAŞ: HALK İRADESİNE AÇIK BİR DARBE

Türkiye İşçi Partisi (TİP) Genel Başkanı ve İstanbul Milletvekili Erkan Baş, Gergerlioğlu’nun milletvekilliğinin düşürülmesinin hukuksuz olduğunu belirtti. Kararın halk iradesine açık bir darbe olduğunu ifade eden Baş, "Bu karar tarihe bir utanç olarak geçecektir" dedi.

‘DAYANIŞMA İÇİNDE OLACAĞIZ’

Baş, şunları söyledi: “Tümüyle hukuksuz, sadece siyasi sakilerle alınmış bir kararla karşı karşıyayız. AKP iktidarı muhalefeti sindirmek, susturmak ve bölmek için elindeki tüm olanakları kullanarak bütünlüklü bir saldırı planı uyguluyor, bu karar bu planın bir parçasıdır. Biz şu anda HDP’li milletvekilleri ile birlikte Genel Kurul salonundayız. Hukuksuz bir karar alan AKP-MHP ittifakı, aldığı bu kararın bile arkasında duramayarak ayar topar Meclis çalışmalarına son verip Genel Kurulu terk etti. Büyük ihtimalle yarın da açmayacaklar, sadece bu bile nasıl bir uygulamayla karşı karşıya kaldığımızı gösteriyor. Her durumda barışı, kardeşliği savunmaya özgürlük mücadelesini büyütmeye devam edeceğiz, Kürt halkına ve özelde HDP’ye karşı sistematik hal alan bu saldırılara karşı dayanışma içinde olacağız.”

(MA)

Editör: Haber Merkezi