İSTANBUL –  Toplumsal Özgürlük Partisi’nin İstanbul’da düzenlediği konferansa katılan muhalif siyasi parti, STÖ, sendika temsilcileri ve isimler, faşizme karşı birlikte mücadele mesajları verdi. 

Toplumsal Özgürlük Partisi (TÖP) "21'inci Yüzyıl Devrimci Komünist Öznenin İnşası İçin” başlığıyla Şişli'deki Cemil Candan Kent Kültür Merkezi’nde konferans düzenledi. Birçok siyasi parti, sivil toplum örgütü, sendika temsilcileri ve Barış Anneleri’nin yer aldığı konferans salonuna “Yaşasın devrim ve sosyalizm" pankartı asıldı.

Saygı duruşunda bulunulmasıyla başlayan konferansın açılış konuşmasını TÖP Dönem Sözcüsü Juliana Gözen yaptı.

Gözen, konuşmasında Türkiye’de sosyal ve siyasal sorunların var olduğunu, mevcut sistemin ise halklara ancak ölümü dayattığını dile getirdi. Buna karşı halkların birlikte mücadele etmesi gerektiğini ifade eden Gözen, “Çete-mafya iktidarı ülkeyi şiddetle, cezasızlık politikasıyla ve faşizmle yürütüyor. Bu halk ne faşizme ne de bu sisteme teslim olmuyor. Bunca zulme karşı kendi onurlu duruşunu sürdürüyor. Tüm halklar direnerek, sokakta olarak direnişini sürdürüyorlar. Bizler burada diyoruz ki; direniş ekseninin sosyalizmle buluşması gerekir. Birleşirse ancak bir kazanım elde edebiliriz. Hayalini kurduğumuz ülkenin inşası için mücadele ediyoruz. Şu an ete kemiğe bürünme zamanıdır” dedi. 

AÇLIK GREVLERİ HATIRLATILDI

Gözen’in ardından konferansa katılan isimler tek tek söz alıp konuştu. Barış Anneleri adına konuşan Emine Erbek, cezaevlerindeki açlık grevlerine dikkat çekti. Erbek, İmralı tecridinin sona ermesi için birlikte mücadele etmek gerektiğini kaydetti. 

‘BU DÜZENİ YIKMANIN ZAMANI GELDİ’

Gezi direnişi sırasında Hatay’da katledilen Ahmet Atakan’ın annesi Emsal Atakan ise, “Hatay’dan Ahmet Atakan’ın, İsmail Korkmaz’ın, Abdullah Cömert’in, devrimci selamlarını getirdim. Benim bir anne olarak yüreğim yangın yeri. Ülkenin de durumu ortada, ülke de yangın yeri. Artık birleşmenin ve bu düzeni yıkmanın zamanı geldi” dedi.

BİRLEŞİK MÜCADELE VURGUSU

Sırasıyla söz alan siyasi parti ve sivil toplum örgütü temsilcileri de yaptıkları konuşmalarda birleşik mücadele edilirse kazanımın toplumsal özgürlüğün yakın olduğu yönünde değerlendirmelerde bulundu.

DEMİRTAŞ'TAN MESAJ

Edirne Cezaevi’nde tutuklu bulunan HDP eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş da konferansa mesaj gönderdi. Paylaşılan mesajında Demirtaş, konferans katılımcılarına şu şöyle seslendi: “Toplumsal Özgürlük Partisi'nin olağanüstü konferansı vesilesiyle divanı, sevgili delegeleri ve tüm katılımcıları yürekten selamlıyorum. Türkiye'de ezilenlerin direnişi karşısında dağılma ve çöküş ile yüz yüze kalan faşizmin yerine özgürlük çizgisini hakim kılmak için yoğun mücadele yürüttüğümüz bu dönemde gerçekleştirdiğiniz kongrenin demokrasi mücadelesine anlamlı katkı sunacağından şüphem yoktur. Kongrenin başarılı geçmesini umuyor, bu vesileyle tüm yönetim kadrosunu başarı dileklerimle birlikte, dayanışma duygularımı iletiyorum. Toplumsal Özgürlük Partisi'nin bütün gönüllü emekçilerine, sizlere Edirne Hapishanesinden en sıcak selamlarımı gönderiyor kongrenizi selamlıyorum.”

ENCÜ: YENİ YAŞAM İÇİN MÜCADELE EDİLMELİ

HDP Merkez Yürütme Kurulu (MYK) üyesi Ferhat Encü ise, konuşmasında Türkiye’de faşizmin artık gözle görülebileceğini belirterek, Kürt halkına dönük devam eden ırkçı saldırılara işaret etti.

Türkiye’yi yönetemeyen AKP-MHP iktidarına karşı mücadeleyi yükseltmek gerektiğini söyleyen Encü, cezaevlerinde bu anlayışa karşı direnenlerin olduğunu belirterek, “Tecrit politikası yürüten anlayışa karşı sokakta mücadele etmek gerek” dedi. Encü, yaşamı yeniden kurmanın önemli olduğunu ve herkesin yeni yaşam için mücadele etmesi gerektiğinin altını çizdi.(MA)

Editör: Haber Merkezi