DERSİM ÖTEKİLERİN GÜNDEMİ-  Tarihi ve coğrafik özgünlüğüyle bölgenin dikkat çeken kentlerinden biri olan Dersim, bu zamanlarda misafirlerini ağırlamaya başlıyor. Doğasına yönelen bütün tehditlere karşı korunan Dersim sayısız güzelliğiyle öne çıkıyor.

JINNEWS Güllistan Azak'ın haberine göre; Etnik, dini, sosyo-politik kimliğiyle, tarihsel ve coğrafik yapısıyla bölgenin, özgün bir dokuya sahip kentlerinden biridir Dersim. Doğanın her parçasının kutsal kabul edilerek korunduğu Dersim, kutsallarına yönelik barajlar, avcılık, madencilik gibi tehditlere ve dayatmalara karşı verdiği mücadele ile sıklıkla gündeme geliyor. Bölgenin oldukça sıcak geçen yaz aylarında serinliğiyle misafirlerini ağırlayan Dersim’in anlatmakla bitmeyecek doğasının kimi örneklerini sizler için derledik.

Munzur Vadisi

Dersim-Ovacık Dağları arasında yer alan Munzur Vadisi, nadir görülen hayvan türleri ve bitki örtüsü ile görülmeye değer doğal güzellikler arasında yer alıyor. Vadi, doğa yürüyüşü ve kamp gibi faaliyetlere sıklıkla ev sahipliği yapıyor. En çok ziyaretçisini Haziran ve Eylül ayları arasında alan ve Ovacık ilçesinde bulunan Munzur Vadisi’ne ulaşım şehir içinden kalkan dolmuşlar ile kolaylıkla sağlanıyor. Yaklaşık 70 kilometre uzaklıkta olan vadiye kendi aracınızla gitmek isterseniz Ovacık yolu üzerindeki tabelaları takip etmeniz yeterli. Ancak “Munzur Vadisi Milli Parkı” olarak adlandırılan doğanın bu kesitini görebilmek “giriş ücreti”ne bağlanmış.

Munzur Gözeleri

Dersim il merkezine 64 kilometre mesafede yer alan Munzur Gözeleri, Munzur Dağı eteklerinde bulunan karstik kaynaklardan gelen ve kayaların içinden çıkan bembeyaz köpükler ile kutsal kabul edilmesinin yanı sıra muhteşem bir manzara sunuyor. Fışkıran sulardan oluşan gözeler küçük şelalelere dönüşerek görsel şölen oluşturuyor. Dersim’in doğal güzellikleri arasında bulunan Munzur Gözeleri’ne uğrayıp manzara karşısında bölgedeki meşhur alabalıktan yemeden de dönmemeniz önerilir. Dersim Ovacık ilçesinden kalkan dolmuşlar ile Munzur Gözeleri’ne yaz mevsimlerinde kolaylıkla ulaşım sağlanabiliyor.

Ovacık ilçe merkezinin doğusunda Avcı Dağları’nın batı yamaçlarından doğan Mercan Deresi, akış yönü ile Munzur suyuna karışıyor. Tertemiz ve berrak sularından yaşayan alabalıkları ile meşhur olan Mercan Deresi ve çevresi, bitki örtüsü bakımından oldukça zengin.

Mercan Vadisi

Mercan Vadisi’nin bir kısmı Munzur Vadisi sınırları içerisinde kalıyor. Vadinin kuzey kısımları doğa yürüyüşleri için uygun, güney kesimleri ise piknik yapmak için uygun. Dersim  merkezden 63 kilometre uzaklıkta yer alan Mercan Deresi’ne yolculuk araçla ortalama 1 saat sürüyor.

Peri Suyu Vadisi

Dersim’in doğusunda oluşan Peri Suyu Vadisi’nin bitki örtüsü, doğal güzellikler açısından oldukça zengindir. Birçok ziyaretçiyi kendisine hayran bırakan Peri Suyu Vadisi özellikle yaz mevsimlerinden kar sularının erimesi ile debisi çok yüksek akan bir akarsuya dönüşüyor. Dersim il merkezine ortalama 70 kilometre mesafede yer alan Peri Suyu Vadisi’ne ancak şahsi araçlar ile ulaşılıyor.

Kar ve dere suyu ile beslenen Pülümür Çayı, suyu oldukça bol akan bir çaydır ve vadinin derinleştiği kısımlarda birçok şelale bulunuyor. Vadi çevresindeki bitki örtüsü balıkçılık, kamp, piknik ve doğa yürüyüşü gibi aktiviteler için olanak sağlıyor.

Ağlayan Kayalar

Ağlayan Kayalar ise doğal güzelliği ile ön plana çıkıyor. Bahar aylarında buzların çözülmesi ile birlikte kayaların içinden adeta ağlar gibi akması ile bu ismi alıyor. Kış aylarında ise suların donması ile görsel bir şölen yaşatıyor.

Dersim il merkezi ile Pülümür Vadisi arası 74 kilometre olmakla birlikte, vadiye ulaşım sadece özel araçlarla sağlanıyor.

Editör: Haber Merkezi