AĞRI-ÖTEKİLERİN GÜNDEMİ;  HDP’li üç büyükşehir belediyesine kayyım atanmasına gerekçe gösterilen eşbaşkanlık sisteminin halk tarafından kabul edildiğini ancak tekçi zihniyeti rahatsız ettiğini belirten Diyadin Belediye Eşbaşkanı Betül Yaşar, “İktidarcı, egemen erkek zihniyetine sahip oldukları için kadın temsiliyetini kabul etmiyorlar” dedi.


JINNEW'in haberine göre; İçişleri Bakanlığı kararıyla Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) Diyarbakır, Mardin ve Van büyükşehir belediye eşbaşkanlarının görevden alınarak yerine kayyım atamasına karşı tepkiler devam ediyor.  HDP’li belediyelerin eşbaşkanlık uygulamaları kayyım atanmasının gerekçelerinden biri olarak gösterilirken, kadınlar ise eşit temsiliyetten vazgeçmeyeceklerinin altını çizerek, sokağa çıktı.


Ağrı Diyadin Belediye Eşbaşkanı Betül Yaşar, eşbaşkanlık sistemine yapılan saldırıları kabul etmeyeceklerini dile getirdi.


‘Türkiye’de seçimlerin bir önemi yok artık’


Halkın 31 Mart’ta seçimini yaptığını ve daha önce atanan kayyımlara gereken cevabı sandıkta verdiğini belirten Betül, “Madem belediyeleri bu şekilde gasp edeceksiniz, el koyacaksanız darbe yapacaksanız neden seçimler yapılıyor? O zaman biz Türkiye’de seçimleri kaldıralım bu şekilde merkezi atamalarla belediyeler yönetilsin çünkü artık gereği yok” diye tepki gösterdi.


‘Belediyeyi çalıp bahanelerle kılıf uydurdular’


Belediyelere yapılan suçlamaların doğru olmadığını ifade eden Betül, “Belediye eşbaşkanlarına yapılan suçlamalar gerçek olsaydı zaten sadece belediyeden uzaklaştırma değil tutuklanmaları gerekirdi” dedi. AKP’nin tamamen kendi çıkarları için kayyım atadığını kaydeden Betül, “Belediyeyi çalıp bahanelerle kılıf uydurdular. Kimse bunlara inanmıyor” diye konuştu.


 

 

‘Çalıp çırpmak için değil hizmet için buradayız’


HDP’nin yönettiği belediyelerde yolsuzluğun olmadığını ve önceki kayyımların yolsuzluklarının hala gündemde olduğunu hatırlatan Betül, “Kuruyemiş yemekle, rant sağlamakla, kadayıf yemekle, bu halkın suyu için, alt yapısı için harcanması gereken para çıkarlara, menfaatlere verilmiş. ‘Belediyelerimizde yapılan tek bir yolsuzluğu örnek olarak gösterin’ desek göstermezler. Çünkü yok. Biz çalıp çırpmak için gelmedik, halka hizmet için buradayız. Ama halk yılmadı yılmayacak tekrar belediyeler kazanılacak” dedi.


‘Eşit temsiliyet mor çizgimizdir’


İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun eşbaşkanlık sistemini hedef alarak suç olarak göstermesine de değinen Betül, eşbaşkanlık sisteminin halk tarafından kabul edildiğini ancak eşit temsiliyetin Süleyman’ı rahatsız ettiğini söyledi. Betül, şöyle devam etti: “İktidarcı, egemen erkek zihniyetine sahip oldukları için kadın teslimiyetini kabul etmiyorlar. Eşit temsiliyet bizim mor çizgimizdir. Kadın mücadeleleri doğrultusunda bu seviyeye gelinmiştir. Amacımız yerelden eşit ve güçlü bir demokrasiyle çıkmaktır. Ne kadar eşitlik olursa o kadar demokrasi o kadar özgürlük olur. Bu yüzden eşbaşkanlık sistemine yapılan saldırıyı asla kabul etmeyeceğiz direneceğiz.”

Editör: Haber Merkezi