DİYARBAKIR - Diyarbakır’da Kürtçe için başlatılan imza kampanyasında konuşan HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, iktidarın politikalarının ülkeyi dil mezarlığına dönüştürdüğünü belirterek, Kürtçenin resmi ve eğitim dili olarak kabul edilmesi gerektiğini söyledi.  

Dil konusunda çalışmalar yürüten Kürt Dil ve Kültür Ağı ile Kürt Dil Platformu, 21 Şubat Dünya Anadil Günü etkinlikleri kapsamında Kürtçenin resmi dil ve eğitim dili olması talebiyle Diyarbakır’ın Sur ilçesindeki bir otelde imza kampanyası başlattı. Kampanyanın startına dil dernekleri, Kürt dili üzerinde çalışma yürüten dil bilimciler ve yazarlar ile Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Eş Genel Başkanları Keskin Bayındır ve Saliha Aydeniz de katıldı.

İmza kampanyası için açıklamayı, 21 Şubat Komisyonu adına Kürt Dil Platformu Sözcüsü Şerefhan Cizîrî yapıyor. 

SANCAR: ÜLKE DİL MEZARLIĞINA DÖNÜŞTÜ

İmza etkinliğinde konuşan Sancar’ın açıklamaları şöyle: “İnsan anadili ile konuşmayı öğreniyor. Anadil kanunlarla tanınmalıdır. Bugün Kürtçeye başta olmak üzere birçok dile yönelik baskılar var. İktidarın politikaları bu ülkeyi dil mezarlığına dönüştürdü. Kürtçe resmi dil olarak kabul edilmeli, Kürtçe önündeki bütün engeller kaldırılmalı. Kürt çocukları okullarda, üniversitelerde anadillerinde eğitim görmelidir. Anadil sadece bir dil değil, aynı zamanda kimliği ve varlığıdır. Anadil, insanın fikir ve düşüncelerine büyük bir etkide bulunur. Anadil, insanın derisidir. Bu nedenle insan yaşam ve düşünceleri anadili ile şekillenir. Bugün 21 Şubat Anadil Günü. Bugün anadilde mücadele için tarihi bir gündür.”

Editör: Haber Merkezi