Fikirleri sempozyum, çalıştay, toplantı, seminer ve panellerle tüm topluma taşınacak

Geçtiğimiz günlerde Genel Kurul Toplantısı’nda İmralı tecridini ana gündem konusu yapan Demokratik Toplum Kongresi (DTK), İmralı Yüksek Güvenlikli F Tipi Cezaevi’nde tecritte tutulan PKK Lideri Abdullah Öcalan’ın fikirlerini topluma yaymak için sempozyum, çalıştay ve paneller düzenleyecek. DTK Eşbaşkanlık Divanı Üyesi Hüseyin Kaya, konuya dair Mezopotamya Ajansı’na (MA) bilgi verdi. İktidarın da muhalefetin de Ortadoğu’da Kürtlerin kazanımını bertaraf etmek için çabaladığını belirten Kaya, Öcalan üzerindeki tecride dikkat çekerek, “Tecrit, başlı başlına Kürt halkına yapılan bir işkencedir. Bununla bir başarı sağlayamazlar. Kürt halkı, baskılar artıkça daha çok kenetlenmektedir. Daha çok önderlerine ve liderlerine sahip çıkacaktır” dedi.

Krizden çıkışın yolu…

Kaya, Öcalan’ın “halklar arasında demokratik birlikteliği esas alan düşüncelerinin” tüm Ortadoğu’ya yayılmasından korkan anlayışın tecridi ağırlaştırdığını vurguladı. “Sayın Öcalan’ın fikirlerine tüm dünyanın ihtiyacı var” diyen Kaya, Ortadoğu ve Türkiye’de süren krizden ancak Öcalan’ın projeleriyle çıkılabileceğini söyledi.

Ekim’de sempozyum

İmralı tecridinin son bulması için bir dizi çalışma başlattıklarını söyleyen Kaya, Ekim ayıyla birlikte Öcalan’ın fikirlerini halka taşımak amacıyla sempozyum, çalıştay, panel ve halk toplantıları düzenleyeceklerini kaydetti. Kaya’nın verdiği bilgilere göre, İstanbul ve Diyarbakır’da sempozyum, birçok kentte de paneller düzenlenecek.

Kürt ulusal birliği

DTK’nin bir diğer gündeminin Kürt ulusal birliği olduğunun altını çizen Kaya, “Birlik bir an önce kurulmalı. Herkes birlik için hareket etmelidir. Bir aşiret ve liderin çıkarları yerine Kürt ulusunun ortak çıkarı doğrultusunda hareket edilmelidir. Kürtler birlik olursa ve demokratik ulus inşa edilirse bu kaos ortamından da çıkılır” dedi. Kaya, tüm Kürt oluşumlarına “Gelin tüm sorunlarımızı kardeşçe tartışalım ve konuşalım; birbirimize olan önyargılarımızı yıkalım” diye seslendi.

Yerel seçimler ve kayyumlar

DTK’nin yerel seçimleri de gündemine aldığını kaydeden Kaya, Kürt kentlerindeki belediyelere atanan kayyumların “Çöktürme Planı”nın bir devamı olduğunu belirtti. Halkın kayyumları “işgalci” olarak gördüğünü söyleyen Kaya, “Halk, kayyuma oy vermeyecek. Yolsuzluk ve rüşvet var. Bunları halk biliyor. Halkımız, bilinçli ve duyarlıdır. Büyük bir tepki gösteriyor. Bu uygulamayı tarihin çöp sepetine atacaktır” dedi. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın “HDP’nin adayları Kandil tarafından belirlenmesine izin verilmeyecek. Eğer Kandil belirlerse önlem alınacak” sözlerine de tepki gösteren Kaya, halkın belirlediği adaylara saygı gösterilmesini istedi.

İdam ve tecride tepki

Rusya’nın başkenti Moskova’da yaşayan Kürt kadınlar, PKK Lideri Abdullah Öcalan’a uygulanan tecridi ve İran’ın Kürt aktivistleri idam etmeseni basın açıklaması ile protesto etti. Moskova’da bulunan Mala Kurda’da gerçekleştirilen açıklamaya katılan Kürt kadınları, Abdullah Öcalan’dan haber alamadıklarını ve kaygılarının giderek artığını belirtti. Açıklamayı Moskova Kürt kadınları hareketi Viyan’ın eşbaşkanı Tera Qadir yaptı. Tera, Kürt halkı olarak bu yaklaşımı kabul etmediklerini ve bu yaklaşımın köleci yaklaşım olduğunu söyledi. Kürt halkına yönelik baskı ve saldırıların giderek arttığını söyleyen Tera Qadir, bunların direkt Abdullah Öcalan’a uygulanan ağırlaştırılmış tecrit ve şiddetle bağlantılı olduğunu kaydetti.

İran’a tepki

Tera Qadir, aynı zamanda İran rejiminin 3 Kürt aktivisti idam etmesinin kabul edilemez olduğunu ifade ederek, İran’ın bu katliamcı politikasından bir an önce vazgeçmesini istedi. Tera Qadir son olarak, Kürt halkının yaşadığı sorunların temelinde bölgede yaşanan çıkar çatışmalarının olduğunu ve Kürt halkının da buna karşı kendi birlikteliğini geliştirerek cevap vermesi gerektiğinin altını çizdi.
Editör: Haber Merkezi