İSTANBUL- Kadın edebiyatçıların yazınları son dönemlerde damga vuran eserlerden. “Kadınlar da, Shakespeare gibi bir yazar olabilir, yeter ki özgürlüğe alışalım, düşündüğümüzü aynen yazmaya cesaretimiz olsun” diyen onlarca kadın yazar arasından, son dönemde, kitapları okuyucu ile buluşan kadınların okuyucuya âdeta ‘Yazın, yazın daha fazla yazın…’ diye sesleniyor. Can, İthaki ve Ceylan yayınları ile Ayizi Kitap tarafından okuyucu ile buluşturulan bu eserler şöyle:

‘Uy Karadeniz Uy…’
(Lanetliler)

Yakın dönemde kadın yazarlar tarafından kaleme alınan kitaplardan biri Erendiz Atasü’nün Can Yayınları’ndan çıkan “Uy Karadeniz Uy..” (Lanetliler) kitabı. Kitabın konusu şöyle; Birinci Dünya Savaşı’nın kendisinin çokça hissettirdiği günler. Trabzon’da Kırmızı Hafız’ın kızı Rabia, dönemin toplumsal yapısına göre daha cesaretli ve farklı duruşu ile öne çıkıyor. Ailesini işgal altındaki Trabzon’dan çıkaran Rabia’nın torunu Selma, yıllar sonra Trabzon’a döndüğünde, Trabzon’un keskin erk dünyası ile birkez daha karşılaşıyor. Erendiz’in Rabia ve torunu arasında kurduğu bağ, zaman ve mekân olarak da kuşaklar arasında kurulan bir köprü gibi, insanı bu zamandan alıp önce savaş yıkıntılarına sonra da tam da günümüzün ortasına bırakıyor.

‘Kadınlarımız, Sofrada Yeri Ağzında Dili Olmayan…’

Yine yakın dönemde okuyucuyla buluşan bir diğer kitap da Hatice Eroğlu Akdoğan’ın Ceylan Yayınları aracılığıyla kadını anlattığı, “Kadınlarımız, Sofrada Yeri Ağzında Dili Olmayan” kitabı. Köylerin yakılması, çatışmalar, modernleşme… Köyden kente göçün nedenleri farklılıklar gösterse de, göç aşamasının tüm yükünü omuzlayanlar ortak; kadınlar. Yaşları 60 ila 85 arasında değişen 15’i aşkın kadınla birebir yapılan görüşmeler sonucu yazıya dökülen kitapta, kadınların göçler sırasında neler yaşadıklarına, erkekler tarafından nasıl ötelendiklerine, çoğu kez en yakınındakilere dahi seslerini duyuramadıklarına tanık oluyorsunuz.
Sofya Kurban’dan

‘Cebimdeki Taşlar’

Aksu Bora, İlknur Üstün ve Selma Acuner tarafından kurulan Ayizi Kitap, kadın kaleminin okurla buluşturulmasında en önemli işlevi yerine getirenlerden. Feminist bir yayınevi hedefi ile yola çıkan Ayizi’nin 50’nci kitabı Cebimdeki Taşlar. İddialı öyküler yerine kendi gerçekliğinizle yüzleşme fırsatı yakalayacağınızı hissettiğiniz kitap, hedefine ulaştıysa, okuru için tek soluk da okumalık kitaplardan.

Anılar paramparça: Suat Derviş-İthaki Yayınları

Osmanlı’nın son dönemlerine yakından tanıklık etmiş yazar-gazeteci Suat Derviş’in yazılarının bir araya getirilmesi ile oluşan kitapta, Suat’ın anılarına, gazete yazılarına, gezilerine, kendisiyle yapılmış röportajlara, aile tarihçesine yer veriliyor. Suat Derviş’in yazılarından oluşan bu son kitabı, sizi en başa, Suat’ın hayatına ve ilk yazdığı kitaba götürüyor. Çünkü Suat, ilk kitabını daha 7 yaşında yazmış, döneminin erkek romancıları arasında öncü olacağının ip uçlarını daha o günler de vermiş bir kalem ustası.

Kadınlığım, Yazarlığım, Yurdum: Erendiz Atasü

Erendiz, yazarlığının 20’nci yılında, kadınların iç sesine yer veren, kalemi kadınların ruhunu yansıtan önemli yazarlarımızdan. Erendiz’in bu son kitabında, kadın edebiyatçı olarak var olma sürecine, kadın edebiyatçıların sorunlarına, soru işaretlerine tanık olmak mümkün. Kendi yazılarına da eleştirel bakan yazar, feminist harekete ve ülke gündemine de sıkça göndermeler yapıyor.

(Evrim Kepenek/-Jinnews)
Editör: Haber Merkezi