Halkların Demokratik Partisi (HDP) Grup Başkanvekili İdris Baluken’e verilen hapis cezası ve hemen ardından CHP’li Beşiktaş Belediye Başkanı’nın görevden alınmasına ilişkin tepki gösteren siyasi parti temsilcileri ortak mücadele edilmemesi halinde saldırılardan herkesin nasibini alacağını söyledi.

GÜRKAN: SİNDİRME AMAÇLI
EMEP Genel Başkanı Selma Gürkan “HDP milletvekillerine, DBP dahil belediye başkanlarına ve siyasetçilerine, AKP iktidarının dönemsel siyasi tercihlerinin bir parçası olarak operasyonlar yapılmış ve yargı süreçleri işletilmiştir” dedi. Baluken’e verilen cezaya ilişkin konuşan Gürkan, “Bu sürecin HDP ve DBP ile sınırlı kalmayacağı açıktı. Çünkü Erdoğan AKP’si adım adım faşizmi inşa ederken, muhalefete gözdağı vermesi ve sesini kesmesi gerekiyordu. CHP milletvekili Enis Berberoğlu’na ceza verilerek, tutuklanması, Ataşehir Belediye Başkanından sonra Beşiktaş Belediye Başkanına yapılan siyasi operasyonları bu kapsamda değerlendirmek gerekiyor. İktidar muhalif siyaseti cezalandırdığı gibi, bu cezalarla tüm muhalefete, hükümet politikasına itiraz eden, hak talep eden tüm toplumsal kesimlere gözdağı vermeyi amaçlamaktadır. HDP’li vekillere verilen cezaların siyaset hakkını kullanması ve kürsü konuşmaları nedeniyle olmasını dikkate aldığımızda bu cezalar, ‘milletvekili dokunulmazlığının bile bir anlamı yoktur, bize karşı gelenlerin akıbeti bu olur’ mesajıyla sindirme amaçlıdır. Ancak iktidarın unuttuğu bir şey var; siyasi tarihimize aynı zamanda baskılara, zorbalıklara karşı mücadele tarihidir. Ne tutuklamalar, yargılamalar, verilen cezalar, ne de siyasal baskı ve engellemeler, grev yasakları, basın ve medya üzerindeki baskılar toplumu sindirememektedir ve mücadele eğilimleri güçlenmektedir” diye konuştu.

SEÇİLMİŞLERİ SOKAKTA SAHİPLENME ZAMANI!
Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP) Genel Başkan Yardımcısı Fadime Çelebi, “Bunlar hukukun geldiği durumu gösteriyor. Biz bunu çoktandır söylüyoruz. İktidar fezlekeleri hazırlıyor, yargı da onların gereğini yapıyor. Vekillere verilen cezalar da aslında halkların iradelerine verilen cezalardır” dedi. CHP’li Beşiktaş Belediye Başkanı Murat Hazinedar’ın görevden alınmasına ilişkin de konuşan Çelebi, CHP tabanının seslenerek, sokağa çıkıp seçilmişleri sahiplenmesi gerektiğini söyledi.

PİROĞLU: CHP GÖRMEZDEN GELDİ
Devrimci Parti Genel Başkanı Musa Piroğlu da, “Bu siyasi kararlar AKP’nin OHAL’i kalıcı hale getirecek dönemin köşe taşları olarak kuruluyor. CHP ise biraz ektiğini biçerek gidiyor. Bunu görmek gerekiyor. İkincisi ise CHP’nin zayıf noktalarından vuruyor. Daha önce Ataşehir Belediyesi üzerine bir rivayet dolaşıyordu. CHP kendi yapması gereken işleri yapmayarak aslında AKP’ye bir zemin yarattı ve bundan sonrası da gelecek gibi görünüyor. Bununla da yetineceğini sanmıyorum. Diğer muhalefet güçlerine de bu baskıyı hissettirecek. Toplumda bir korku havası yaratmaya çalışıyor. Bunun üzerinden de muhtemelen bir seçimle başkanlığı kalıcı hale getirip ömür boyu bu ülkeyi bir karanlığın içine sürüklemek istiyor.” (İstanbul/MA)
Editör: Haber Merkezi