İSTANBUL – 11 Şubat’ta yapılacak kongre için İstanbul’da yürütülen çalışmalar hakkında konuşan HDP’liler, 2’nci kuruluş olarak tanımladıkları kongre için, "Esas gündem faşizme karşı mücadele olacak ve onu da başaracağız. HDP olarak devrim mücadelesinin içinde olacağız" dedi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) İstanbul İl Örgütü, gazetecilerle kahvaltıda bir araya gelerek 11 Şubat’ta Ankara Arena’da yapılacak olan 3. Olağan Büyük Kongresi için yapacakları çalışmalara dair bilgi verdi. Kahvaltıya HDP İl Eşbaşkanları Cengiz Çiçek, Esengül Demir, Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP) İstanbul İl Başkanı Pınar Türk, Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi İstanbul İl Sözcüsü Cengiz Şanlı, Devrimci Parti İstanbul İl Başkanı Ali Emre Ecer, Sosyalist Yeniden Kuruluş Partisi (SYKP) İl Yönetim Kurulu üyesi Mehmet Kesim ve basın emekçileri katıldı. Kahvaltının ardından HDP ve bileşenleri, kongre çalışmaları hakkında açıklama yaptı.

‘İSTANBUL’DAN 30 BİN KİŞİ’

İlk olarak söz alan HDP İl Eş Başkanı Esengül Demir, yapacakları kongre öncesi hazırlıklarına değinerek, ilçelerden başlayarak bölge konferanslarının yapıldığını hatırlattı. Konferanslarda yürütülen tartışmalarda HDP’nin hem Türkiye hem de Ortadoğu’daki yeni hedef ve politikalarına dair önerilerin ortaya çıktığını ifade eden Demir, “2-3-4 Şubat’ta konferanslar yapacağız. İstanbul’da kongreye katılım için 30 bin kişi hedefliyoruz. Yoğun bir çalışmayı başlattık. Bütün ilçelerimiz seferberlik halinde çalışıyor. Kongre çalışmalarımız HDP’nin halkla olan bağını daha da arttıracak” dedi

‘EKSİKLİKLERİMİZİ DE DİLE GETİRECEĞİZ’

Ardından söz alan Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi İstanbul İl Sözcüsü Cengiz Şanlı, HDP’nin kongresinin geniş demokrasi güçlerini örgütleyebilecek bir pozisyonda olduğunu belirterek, “HDP demokratik bir anayasa için çaba sarf etmeli. Devlet, demokrasi güçleri karşısında büyük zalimlikler yaptı. Türkiye’nin demokratik kesimlerine tutuklamalar oldu. Bu baskı döneminde HDP örgütlemesini tamamlayamadı. Partinin eksiklikleri var ama kongreye giderken kendi eksikliklerimizi de dile getireceğiz” ifadelerini kullandı.

‘HDP’NİN YANINDA SARAYA CEVAP VERECEĞİZ'

Devrimci Parti İstanbul İl Başkanı Ali Emre Ecer ise, her girilen sürecin kritik bir hal aldığını dile getirerek, “Siyasal baskıyla birlikte sosyal baskıların da toplum üzerinde arttığı bir momentte kongre gerçekleştiriyoruz. Toplumsal çürümenin böyle bir hal aldığı dönem Türkiye’de olmamıştır. Taciz ve tecavüzün iktidar tarafından sıradanlaştırıldığı bir sürecin içerisindeyiz” dedi. Saray ve siyasal iktidarın distopya bir senaryo çizerek ülkedeki her türlü kötü düşünceyi ve karamsarlığı sıradan ve meşru hale getirmeye çalıştığını kaydeden Ecer, “Faşizme karşı birleşik mücadelede en aktif olan partimiz HDP’ye bu süreçte büyük görevler düşüyor. Devrimci Parti olarak elimizden gelen ne varsa, gücümüz ne kadar varsa, partimiz HDP’nin yanında olarak, kongreyi örgütleyip saraya cevap vereceğiz” diye konuştu.

‘TEK ALTERNATİF HDP'

ESP İstanbul İl Başkanı Pınar Türk de, "HDP kendini yerelden genele örgütlüyor. Türkiye ve Kürdistan’ın tek alternatifi HDP’dir. Biz de bunun bilinciyle hareket ediyoruz. Şüphesiz parti meclisiyle ve yeni seçilecek eş başkanlarla süreci karşılayacaktır. ESP olarak her yerde partimizi güçlendireceğiz. Tek tip elbise gündemde, sadece partilerimizi güçlendirmek yetmeyecektir bu süreçte. Faşist güçlere karşı birleşik mücadeleyi oluşturmamız lazım. Tüm yerellerde örgütlü mücadeleyi bizimle büyütmelerini istiyoruz” ifadelerini kullandı.

‘ERDOĞAN AMACINA ULAŞMAYACAK

SYKP İl Yönetim Kurulu üyesi Mehmet Kesim de, HDP’nin yapacağı kongreyi neredeyse 2’nci kuruluş kongresi olarak gördüklerini belirterek, “İlk sıçramayı, AKP’yi hükümetten düşürerek yaşadık. Devlet çöktürme planının birinci aşamasını başaramadı. İkincisini yapmaya çalışıyorlar ama onu da başaramayacaklar. Memleketin bir karanlığa gidiyor olmasından dolayı, tüm demokratik güçlerin bir araya geleceği bir kongre olacak. Esas gündem faşizme karşı mücadele olacak ve onu da başaracağız. HDP olarak devrim mücadelesinin içinde olacağız. Bu gücü kaldıraç olarak kullanıp faşizmi gerileteceğiz. SYKP de bunun destekçisi, partimiz HDP’yi büyütüp Erdoğan ve AKP’yi amacına ulaşmadan yeneceğimizi söylüyoruz” şeklinde konuştu.

‘HDP İRADE SAVAŞI YÜRÜTTÜ’

Daha sonra söz alan HDP İstanbul İl Eş Başkanı Cengiz Çiçek ise, AKP ve Saray rejiminin sadece HDP’yi değil toplumun tüm kesimlerini baskı altına aldığına dikkat çekerek, “Türkiye’de halkların bir arada yaşama umudu hep güçlüdür. Halkalarımızın beka sorunu yoktur. AKP ve Erdoğan’ın beka sorunu vardır” dedi. AKP ve Erdoğan’ın bu karanlık dönemde kendi dönemlerinin son demlerini yaşadıklarını kaydeden Çiçek, “HDP kuruluşundan bugüne hep irade savaşı yürüttü. Bu savaşta hep alnının akıyla çıktı ve halklarımızın biricik demokratik umudu olarak kendisini ispatlamıştır. AKP, HDP’nin halktaki bu politik karşılığından korktuğu için uzun dönemdir partimize yönelik saldırıları arttırmaktadır” diye belirtti.

‘TECRİT DERİNLEŞTİRİLDİ’

AKP’nin ilk saldırısını çözüm sürecinden sonra HDP fikriyatının kurucusu olan PKK Lideri Abdullah Öcalan üzerindeki tecridi derinleştirerek yaptığının altını çizen Çiçek, şunları söyledi: “İlk irade kırma hamlesini burada yaptı. İkinci irademizi kırma hamlesi olarak da Kürt kentlerini tamamen talan etmesi üzerinde yürüdü. Üçüncü irade kırma hamlesini belediyelerimize kayyum atayarak halkımızın seçtiği belediye eşbaşkanlarımızı tutuklayarak, demokratik irademizi kırmaya çalıştı. Dördüncü irade kırma hamlesi, demokratik siyasetimize yönelikti. Eş genel başkanlarımız başta olmak üzere binlerce yöneticimiz cezaevine gönderildi. Adeta esir alındı. Şimdi de beşinci irade kırma hamlesi yapmaktadır. Bunu da zindanlarda başlatmak istemektedir. Cezaevlerinde devrimci iradeyi esir alırsa toplumu da teslim alacaktır. Son tek tip uygulamasında ortaya çıkan bir gerçek, AKP teslim alamadığı devrimci irade alanlarına saldırmak istemektedir. Onların şahsında bizim toplumsal özgürlük irademizi teslim almaya çalışmaktadır. Efrin ve tek tipi de böyle yorumluyoruz. Bölgemiz bir 3’üncü dünya savaşı içindedir. Bu savaşı biz ezilenler başlatmadık, egemenler başlattı. Büyük kongreye giderken tam da bu savaşın gerçekliği içinde bizlerin kongre vesilesiyle iradesini tesis etmek gibi bir tarihsel sorunumuz var.”

AKP’nin 2018’i final yılı olarak gördüğünü ve bütün hamlelerini bunun üzerine yaptığını dile getiren Çiçek, “2018 baharı AKP’nin değil halkları baharı olacaktır. Demokratik güçleri büyütme noktasına bir final yılıdır. Kazanacağımıza dönük umudumuz yüksektir. Kongre kurucu iddiayı da barındıracaktır. Bir siyasi hamle sürecine gireceğiz. Bütün halklarımızı kongrede yan yana durmaya davet ediyoruz" diye konuştu.(MA)
Editör: Haber Merkezi