HABER MERKEZİ: Press In Arrest tarafından yayınlanan "Eylül 2020 Basın Özgürlüğü Raporu" na göre, ay içinde 38 medya vakası bildirildi ve bunların 20'si kadın ve bu davalarda toplam 64 gazeteci yargılandı.

Tutuklanan Basın "Eylül 2020 Basın Özgürlüğü Raporu" nu yayınladı. Rapora göre, Eylül ayında 20'si kadın olmak üzere en az 7 ilde en az 38 medya kuruluşu yargılanırken, toplam 64 gazeteci yargılandı. Bu gazeteciler ayrıca 7 yıl hapis, 970 yıl 10 ay hapis cezasına çarptırıldı. Yine yaklaşık 3 gazeteci, tazminat davası açıldı ve toplam 340 bin TL manevi tazminat talep edildi. 


Davalardaki gazeteciler aslında şu insan hakları ihlallerine maruz kaldı: 


"* Kararların açıklanması en az 10 kez ihlal edilmiştir. 


* Pandemi süreci gazetecilerin yargılanmasını etkiledi. 13 gazetecinin yer aldığı 9 davada yargıçlar, gizlilik gerekçesiyle gözlemcinin mahkeme salonuna girmesine izin vermedi. Sadece gazeteciler hakkında dava açıldı ve duruşmaya avukatları katıldı. 


* 5 gazetecinin yargılandığı 5 davada polis ve özel güvenlik güçleri gözetiminde bulundu. 


* Gazeteci Aziz Oruç'un davasında mahkeme heyeti tamamen değiştirildi. Mahkeme heyeti, Oruç'un tutukluluğunun devamına da karar verdi. 


* Yaklaşık 15 gazeteciye para cezası istendi. 


* En az 11 gazeteci gözaltına alındı ​​ve ifade vermesi için emniyet müdürlüğüne çağrıldı. Bu gazeteciler ya soruşturuldu ya da şikayet edildi. 


"Beş gazeteci de toplam 21 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırıldı."  ( MA )
Editör: Haber Merkezi