ANKARA – Meclis Genel Kurulu gündemine dolardaki yükseliş damga vurdu. HDP’li Serpil Kemalbay, “Parayla dans ediyorsunuz, Titanic batıyor” derken, CHP’li Ahmet Akın da, “Yeter artık sandık gelsin” dedi.

Meclis Genel Kurulu’nda konuşan İYİ Parti Grup Başkanvekili Musavat Dervişoğlu, son  iki ay içinde döviz kurundaki yükseliş sebebiyle dış borcun 1 trilyon 710 milyar Türk lirası arttığını söyledi.

Hükümete ve Merkez Bankası’na görevlerini hatırlatan Dervişoğlu, “Gerekli adımları atmaları için de kendilerini göreve davet ediyorum. Aksi takdirde, iktidar, mandacı iktisadi politikaların memleket dâhilindeki uygulayıcısı hâline gelecektir. Çünkü asıl mandacılık memleketimizin bir yıllık bütçesini iki aylık döviz kuru artışıyla yabancı sermayeye peşkeş çekmektir. Asıl mandacılık Türkiye'nin bir yıllık bütçesinin üçte 1'inin daha Genel Kurula gelmeden önce erimesine sebep olmaktır. Asıl mandacılık döviz garantili rant projelerini İngiliz tahkim mahkemelerine bağlamaktır” dedi.

KERESTECİOĞLU: CİDDİ YOKSULLUĞA SÜRÜKLEDİNİZ

HDP’li Filiz Kerestecioğlu da “Birkaç saat içinde ciddi biçimde yoksullaştı ve bu Meclisin bütün sıralarının dolu olması lazım, bu genel görüşmenin yapılıyor olması lazım ama Başkanınız ne diyor: ‘Ekonomik Kurtuluş Savaşı’ 2018'de de öyle demişti ve dolar 5,77 seviyesindeydi, 2021 Erdoğan yine ‘Ekonomik Kurtuluş Savaşı’ diyor dolar 13 lirayı gördü bugün arkadaşlar. Bu inanılmaz bir şey yani şu anda ülkeyi ciddi biçimde yoksulluğa sürüklemiş durumdasınız ve kurtuluştan anlaşılan gerçekten aslında iktidarın ve yandaşlarının kurtuluşundan başka bir şey değil” dedi.

AKP’li milletvekilinin "Soğan ekmek yiyeceğiz gerekirse ama güvenlik için gerekeni yapacağız” sözlerini hatırlatan Kerestecioğlu, “Siz, öncelikle insanları gerçekten soğan ekmek yemeye muhtaç hâle getirmeyeceksiniz ama getirdiniz fakat soğan ekmek yiyeceğiz falan da tamamen bir palavra. Öyle bir şey yok. Size söyleyeyim: Mart 2021'de bu 128 milyar dolar olayında kamu bankaları eliyle döviz satıldı. Kimler kazandı orada? Ne kadar para kazanıldı?”  şeklinde konuştu.

ÖZER: YAPMAYIN

CHP’li Aydın Özer, “Sayın Cumhurbaşkanı ve onun gibi düşünenlere soruyorum: Döviz kuru neden artıyor? Dolarla maaş mı alıyorsunuz? Yok, öyle değilse döviz kurundaki bu artışa neden seyirci kalıyorsunuz? Finans üzerine eğitim almış uzmanlar, uzmanlık yapmış, önemli kürsülerde ders veren profesörler yalvarıyor, ‘Lütfen faiz indirimi yapmayın. Geri dönülmesi çok zor tahribatlar yaratıyorsunuz, mega enflasyonun önünü açıyorsunuz. Faiz indirimiyle malları değerlenen zenginleri daha zengin, fakirleri daha fakir yapıyorsunuz, gelin bu yoldan yapmayın’ diyor” dedi.

BÜYÜME ODAKLI EKONOMİ SAVUNMASI

AKP’li Nilgün Ök, dövizdeki hareketliliğin farkında olduklarını savundu. Ök, “Biz geçmişte uzun bir süre denenmiş ama bir türlü sonuç alınamamış yüksek faiz-düşük kur kısır döngüsü yerine yani ‘Düşük kurla bol bol ithalat yapalım, üretmeyelim, cari açığımız artsın’ demek yerine yatırım, üretim, istihdam, ihracat büyüme odaklı ekonomi politikamızla ülkemiz ve milletimiz için doğru olanı yapmakla kararlıyız. Kura müdahale etmiyoruz, dalgalı kuru tercih ediyoruz” dedi.

HDP’li Serpil Kemalbay, “Yandaşlarınız kazansın diye mi?” diye sordu. Ök ise “Bugün piyasaya baktığımızda şuan bankalardaki döviz oranları en yüksek seviyede. Fiyat niye artıyor, doların fiyatı niye artar? Talep artıyor ama talebi yönlendireceğiz” sözleriyle savundu. Ök, ısrarla yatırımı, üretimi, ihracatı teşvik edeceklerini ve istihdamı artıracaklarını sevindi.

HDP’li Mahmut Toğrul da “Evet, evet, yoksulluğun dibini göreceğiz anlaşılan” diye yanıt verdi.

KEMALBAY: PARAYLA DANS EDİYORSUNUZ, TİTANİC BATIYOR

Ök ise konuşmasını şöyle sürdürdü: “Çok kısa süre içerisinde, yakın zamanda bu mücadele sonucunda göreceksiniz ki Türkiye üreten... Ben bir yatırımcıyım, vakti zamanında ben kendimizi de eleştirdim çünkü biz düşük dolar kurunu baskılaya baskılaya üretimden insanları bir şekilde çektirdik, ithal etmenin önünü açtık ama artık üretecek, kendi kendine yeten bir Türkiye olacak hiç merak etmeyin” dedi. HDP’li Serpil Kemalbay da eleştirilerini “Parayla dans ediyorsunuz, Titanic batıyor. Geldiğiniz gibi gideceksiniz. Geldiğiniz gibi gidiyorsunuz” dedi.

KATIRCIOĞLU: BU GİDİŞATA BİR DUR DEMEK LAZIM

HDP’li Erol Katırcıoğlu da bu gidişe bir “dur” denilmesi gerektiğini söyledi. Katırcıoğlu, “Hükûmet bir zamandan beri bir kulvar değiştirdi, kulvarın adını koyacak olursak -ki bu son zamanlarda çok sıkça ifade edildi- kulvarın adı şu: ‘Düşük Türk lirası, yüksek ihracat, pahalı ithalat ama o sırada ithalatı ikame edecek olan yatırımlara reeskont kredileri vermek -Merkez Bankası Başkanı '30 milyar dolar.' diyor- ve sonuçta bir anlamda cari açığı yani ithalat ve ihracat arasındaki farkı kapamak, hatta cari açık fazlası vermek ve böylelikle de kurların düşeceğine inanmak.’ Arkadaşlar, böyle bir şey olma ihtimali yok” dedi.

‘MEYDAN OKUMANIN KIYMETİ HARBİYESİ YOK’

Katırcıoğlu, “Türkiye ekonomisinden kaynaklanmamaktadır, aksine Türkiye siyasetinin ekonomiye dokunmasından kaynaklanmıştır yani yanlış tercihler, yanlış modeller üzerinden kafa yormalar bir anlamda bu iktisat politikalarını iktidarın önüne getirmiş ve iktidar da bunları uyguladıkça yanlış yapmıştır, yanlış yaptıkça da yanlış yapmaya devam etmiştir. Gördüğünüz gibi Merkez Bankası Başkanını görevden almıştır, tekrar bir Merkez Bankası Başkanı atamıştır ve bu giderek öyle bir hadise ortaya çıkarmıştır ki değerli arkadaşlar, Sayın Cumhurbaşkanı, neredeyse, içinde yaşamak zorunda olduğumuz dünya sistemine meydan okuyan -adını söylemeyeyim ama- bir aktör konumuna gelmiş durumdadır ve doğrusu isterseniz bu meydan okumanın da herhangi bir kıymeti harbiyesi yoktur” ifadelerini kullandı.

AKIN: YETER SANDIK GELSİN

CHP’li Ahmet Akın, vatandaşların “istikrar” istediğini belirtti. Akın, “İstikrar ne demek? Öngörü demek, şu anda üreticide öngörü yok. İş dünyasıyla toplantılar yapıyoruz, hiç öyle sizin anlattığınız gibi bir tablo yok. Vatandaşımız önünü göremiyor, bunun görülmesi için hemen sandığı getirin, biz de vatandaşımıza gerçek baharı getirelim, kara kıştan da kurtaralım, sıkıntılardan da kurtaralım. Yeter artık sandık gelsin” diye ekledi.

GÜNDOĞDU: HESAP YERİ SANDIK

CHP Milletvekili Vecdi Gündoğdu ekonomideki gelişmelere dair, şöyle konuştu: “Kriz ekonomik olmaktan çıkmıştır; temel sorun yönetim krizidir, tek adam krizidir, hukuksuzluk krizidir, siyasi krizdir. Krizin çözümü ise görevde kaldıkça vatandaşını her saat, her dakika fakirleştirenlerin hesap vereceği sandıktır. ‘Erken seçim’ demiyoruz, ‘hemen seçim’ diyoruz.”

Genel Kurul’da İcra ve İflas Kanunu’nun maddelerinin görüşmeleri devam ediyor.

Editör: Haber Merkezi