1 milyar çocuk, ‘yoksulluk, çatışma, yetersiz beslenme, eğitimden mahrum kalma, erken evlilik ve çocuk yaşta gebelik’ gibi olumsuz şartların hüküm sürdüğü ülkelerde yaşıyor.




*Save the Children’ın raporuna göre, 20 ülkede çocuklar kötü koşullarda yaşıyor.

*Önlem alınmazsa 2030 itibarıyla 150 milyon kız çocuğu "18. yaşını kutlamadan" evlendirilecek.

*Rapora göre, 1 milyar çocuk, “yoksulluk ve siyasi istikrarsızlıklarla mücadele, yetersiz beslenme, eğitim-öğretim faaliyetlerinden mahrum kalma, erken evlilik ve çocuk yaşta gebelik” gibi olumsuz şartların hüküm sürdüğü ülkelerde hayatlarına devam edemiyor.

*Yoksulluk, çatışma ve fırsat eşitsizliğinin en yüksek olduğu 20 ülkede çocuklar kötü şartlarda hayatlarına devam ediyor.

*153 milyon çocuk, sağlıklı koşullarda ‘çocukluk’ geçirmeleri gereken tüm olanaklardan uzak yaşıyor.

*Bu ülkelerdeki çocuklar ‘çocukluk’ evrelerini tamamlayamadan ‘olgunluk’ evresine geçmek zorunda kalıyor.

*240 milyon çocuk ise silahlı çatışmaların ve siyasi istikrarsızlıkların yaşandığı ülkelerde evlerini terk etme, zorla çalışma, yetersiz beslenme ve eğitimden mahrum kalma gibi sorunlara maruz kalıyor.

*Raporda, çocukların okula gitmesi için başlatılan kampanyaların 2000 sonrasında önemli ilerlemeler kaydettiği fakat son yıllarda bu ilerlemenin yavaşladığı bilgisi yer alıyor.

*Okullardaki 400 milyon çocuk ise yeterli materyal ve eğitimci olmadığı için istenilen düzeyde eğitim alamıyor.

*Rapor şartlar iyileştirilmezse 2030 itibariyle 150 milyon kız çocuğun ‘18. yaşına gelmeden zorla evlendirileceğini ve 8.8 milyon çocuk gebelik sorunu ile karşılaşacağını söylüyor.

*575 milyon kız çocuğu da eğitim olanaklarından faydalanamama, zorla evlilik, çocuk yaşta gebelik, cinsel istismar gibi olumsuz durumların yüksek seviyede olduğu ülkelerde yaşıyor.

Kaynak: Ekmek ve Gül

Editör: Haber Merkezi