VAN -ÖTEKİLERİN GÜNDEMİ;  Gürpınar'da kayyım tarafından “yol yapma” gerekçesiyle ev, dükkan, ahır ve bahçelerinin yıkıldığını belirten kadınlar, "Gürpınar'ın tamamını mağdur ettiler" dedi.


JINNEWS'in haberine göre; Olağanüstü Hal (OHAL) kapsamında çıkarılan Kanun Hükmünde Kararnamelerle (KHK) Demokratik Bölgeler Partisi'ne (DBP) ait 102 belediyeden 95'ine kayyım atanarak el konuldu. Kayyım atamalarıyla birlikte 35'i kadın olmak üzere 110 belediye eşbaşkanı tutuklandı. Van'ın Gürpınar ilçesinde 2014 yerel seçimlerinde yüzde 55 oy ile seçilen Yıldız Çetin ve Zeki Yıldız'ın yerine de Kaymakam Osman Doğramacı kayyım olarak atandı. Kayyımın bugüne kadar kendileri için hiçbir çalışma yapmadığını belirten ilçe sakinleri, şimdi de İmar Kanununun 18. Maddesi’ne dayanarak "yol yapacağız" gerekçesiyle tapulu arazileri üzerinde bulunan ev, ahır, dükkan ve bahçelerin yıkıldığını söyledi.


'Eşyalarınızla birlikte yıkarız’


Kayyımın halk için hiçbir hizmet yapmadığını vurgulayan Birsen Yaba,  tapulu arazilerinde bulunan ahırı yıkacaklarını söylediklerini aktardı. Birsen, "Bu zorbalıktır. Bize herhangi bir seçenek de sunmadılar. 'Size bir hafta mühlet eşyalarınızı çıkarmazsanız eşyalarınızla beraber yıkacağız' dediler. Eşim iflas etmiş, çocuklarım işsiz, mutfağımız yağmurdan çökmüş başımıza yıkılmak üzere. Korkumuzdan mutfağa giremiyoruz. Su akıyor, kovalarla su çekiyoruz. Belediye bize yardım edeceği yerde bir de ahırımızı yıkıyor. Geldikleri günden beri yollarımızı, evlerimizi yıkmaktan başka bir şey yapmadılar. Artık bu zulmü kabul etmiyoruz. Göstermelik işler yapıyor. Mustafa Ceceli'yi getirmiş yarım saat için milyarlar vermiş kimse de gidip izlemedi. O parayla kaç insan evini barkını tamir ederdi" diye konuştu.


'Kayyım bizi perişan etti'


Tapulu arazisinde bulunan dükkanının kayyım tarafından yol yapımı gerekçesiyle yıkıldığını anlatan Leyla Sekvan da, şunları söyledi: "Çocuklarımızı okutabilmek için gelir yaratmak istedik. Emekle o dükkanı açtık. Kayyım kararıyla geldiler dükkanımızı yıktılar. Bizi perişan ettiler. Eşyalarımızın hepsi dışarda. Madem bize bu zararı verdiler hakkımızı da versinler. Kayyım tapulu arsamıza el koydu, zorla gelip yıktı içinden yol geçiriyor. Bize hiçbir ücret de vermediler. Bir konteyner koymuşlar orada hiçbir iş yapamıyoruz. Gürpınar'daki halkın tamamını mağdur ettiler. Rızkımızla oynadılar. Kayyımın hiçbir kararından ve kendisinden memnun değiliz. Bizi bu kış günü perişan ettiler."


Bahçedeki ağaçlar kesildi


Bahçesinin talan edildiğini dile getiren Bülbül Can ise, "12 armut, 5 elma ağacımı kestiler. O ağaçları kendi elimle diktim büyüttüm. Tapulu arsama girip kendi kafalarına göre yol yapıyorlar hakkımızı da vermiyorlar. Bu yaptıkları zulümdür. Yerel seçim geliyor. Bu seçimde belediyemizi geri alacağız" dedi.
Editör: Haber Merkezi