BATMAN-ÖTEKİLERİN GÜNDEMİ; Kuzey ve Doğu Suriye'ye yönelik saldırılara karşı tüm Kürtlerden birlik mesajı verildiğini dile getiren HDP Batman İl Eşbaşkanı Nizamettin Toğuç, "Bu tarihi fırsat değerlendirip, Kürt Ulusal Kongresi'ni hayata geçirmek için öncülük yapılmalı ve birlik sağlanmalıdır" dedi.

 Kapatılan Demokrasi Partisi (DEP) milletvekili olan Nizamettin Toğuç, hukuki nedenlerden dolayı gitmek zorunda kaldığı yurtdışından 21 sonra 2015 yılında geri döndü. Halkların Demokratik Partisi (HDP) Batman İl Eşbaşkanlığı yaparken 9 Ekim 2018’de "örgüt yöneticisi olmak" ve “örgüt propagandası yapmak” iddiasıyla tutuklanan Toğuç, geçtiğimiz 15 Ekim’de görülen duruşmasında tahliye edildi.

Deneyimli Kürt siyasetçi Toğuç, Türkiye’nin Kuzey ve Doğu Suriye'ye yönelik saldırısı ve bu saldırı ile birlikte yeniden gündeme oturan Kürt Ulusal Birliği’ni Mezopotamya Ajansı'na (MA) değerlendirdi.


'DEVLETLERİN DOSTU DA DÜŞMANI DA YOKTUR'


Kürtlere ve Kürt siyasetçilere yönelik saldırıların 24 Haziran seçimlerinde HDP'nin kazandığı başarıyla AKP'nin tek başına iktidar olmamasından sonra artığını ifade eden Toğuç, "Bunlar ne zamana kadar sürecek?" diye sordu. Rojava’ya yönelik saldırıların, Türkiye’de yaşananlardan bağımsız tutulamayacağını dile getiren Toğuç, Kürt halkının saldırılara rağmen mücadelesini sürdürdüğünü ifade etti.


Türkiye devletinin aklıselim davranıp, imha ve inkar siyasetinden vazgeçmesi gerektiğini söyleyen Toğuç, “Çanakkale'de, Malazgirt'te birlikte yeri geldiğinde mücadele edildi. Ne işiniz var sizin Rojava'da? Hadi bizi burada yıllardır öldürüyorsunuz, tutukluyorsunuz da neden başka bir devletin topraklarına gidiyorsunuz. Kimyasallar ile insanlara saldırı yapılıyor. Bu düşmanlığınızın sebebi nedir? Bir an önce halkın iradesi, kendisine bırakılmalı ve savaş siyasetinden vazgeçilmeli" diye konuştu.


Türkiye, yol veren ABD ile Rusya'nın ise Kuzey ve Doğu Suriye'de Kürtleri yüzüstü bıraktığını belirtti. Toğuç, "Bakın Türkiye devleti bugün kimi tavizleri S-400 veya patriotlar alarak sağlıyor. Dünyada devletlerin dostu ve düşmanı olmaz. Devletlerin tek bir dostu olur, o da menfaattir. O yüzden hem ABD hem de Rusya, Türkiye'yi bir bataklığa sürükledi. İşte o yüzden ABD veya Rusya Kürtleri yüzüstü bıraktı" ifadelerini kullandı.


'MEŞRU DURUMU HERKES GÖRDÜ'


Bu politikalara rağmen “Kürtler sonunda zafer elde edecektir” diyen Toğuç, yapılan saldırılarda madalyonun iki yüzü olduğunu kaydetti. Bir yanda saldırılar ile Kürtler yok edilmek istenirken, diğer yanda Kürtlerin sesinin hiç olmadığı kadar tüm dünyada duyulduğunu söyleyen Toğuç, “Meşru durumu herkes gördü. Sayın Barzani başta olmak üzere tüm Kürtler birlik mesajı verdi. Bu tarihi fırsat değerlendirilip, Kürt Ulusal Kongresi'ni hayata geçirmek için öncülük yapılmalı ve birlik sağlanmalıdır. Bunun bir parti meselesi olmadığı, ulusal bir sorun olduğu her yerde anlatılmalıdır" diye vurguladı.
Editör: Haber Merkezi