DİYARBAKIR-ÖTEKİLERİN GÜNDEMİ;  Halkların Demokratik Partisi (HDP) Diyarbakır İl Örgütü bir süre önce seçim startını verdiği seçim çalışmaları kapsamında Sur, Yenişehir, Kayapınar ve Bağlar ilçesinde seçim bürosu açtı.

SUR

MA'nın haberine göre; Halkların Demokratik Partisi (HDP) Diyarbakır İl Örgütü bir süre önce seçim startını verdiği seçim çalışmaları kapsamında tarihi Sur ilçesi Saray Kapısında üç katlı ilçe seçim bürosu açtı. Aralarında HDP Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Selçuk Mızraklı’nın da bulunduğu Sur ilçe Belediyesi Eşbaşkan Adayları Filiz Buluttekin ve Cemal Özdemir açılış programının yapılacağı Hz. Süleyman Caddesinde hazır bulundu. Burada bir araya gelen HDP ve DBP’liler, ellerindeki flamalar ile şarkılar eşliğinde zılgıt çekti.

Programın başında kısa bir konuşma yapan HDP Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Selçuk Mızraklı, PKK Lideri Abdullah Öcalan üzerinde süren tecridin kaldırılması için 98 gündür açlık grevinde olan Demokratik Toplum Partisi Eşbaşkanı Leyla Güven’in durumuna değindi. Mızraklı şöyle konuştu: “Leyla Güven haksızlık karşısında susmadı, susmuyor bedenini yeri geldiğinde ölüme yatırdı. Bu üç ayları tutmaya benzemez, bu dervişlerin inzivaya çekilmesine benzemez, rahiplerin nirvanaya ulaşmak için inzivaya çekilmesine benzemez. Ne için o ölüm diyenlere karşı yaşatmak için, yıkacağız diyenlere karşı yapacağız diyenlerin safında yer aldığı için, savaş diyenlere karşı barış dediği için bedenini açlığa yatırmış ve bugün 98’inci gününe vardı. Cezaevinde 3 yüzün üzerinde insan açlık grevinde. Artık tarifi mümkün olmayan zorlu bir sürecin içinden geçiyoruz. Ama her şeyden önce kendimize, halkımıza ve bugüne kadar biriktirdiğimiz pratiğimize güveniyoruz. İşte tamda bugün olduğumuz yeri yıktılar. Yola çıkarken taş üstünde taş bırakmayacağız dediler. Bizde diyoruz ki sadece taşı taşın üstünde koymayacağız. O taşları tek tek numaralandıracağız. Ve numaralandırdıktan sonra nereden alınmışsa, mümkünse aynı yerlerine, aynı hafızalarımızdaki adreslerine iade, inşa edeceğiz diyoruz. Yolumuz zorlu bir yoldur. Etrafımız kuşatılmış, ancak şunu da biliyoruz. Geçmişte 12 Eylül’ün koşullarında çok daha ağır şartlarında evet 3 kibrit ateşiyle nasıl ki Nevroz ateşlerini yaktılarsa bizde özgürlük ve hakikat yolcuları olarak aynı ateşi yakacağız”

Konuşmanın ardından seçim bürosu kurdelesini kadınlar kesti.

YENİŞEHİR

Halkların Demokratik Partisi (HDP) 31 Mart seçimleri kapsamında Diyarbakır’ın Yenişehir, Bağlar, Sur ve Kayapınar ilçesinde seçim bürolarının açılışını gerçekleştirdi. Büro açılışlarına HDP’li vekil Remziye Tosun, Diyarbakır Yeni HDP ve DBP il ve ilçe yöneticileri ve yurttaşlar katıldı. Yenişehir İlçe seçim bürosuna gelen kitle Sanat Sokağı’ndan yürüyüşle, “Leyla Güven onurumuzdur” diyerek geldi. Polis, gelen kitleyi görmesi üzerine saldırıya geçerek kitleye , “Devlet benim, emniyet benim. Beni patlatmayacağınızı nerden bileyim” demesi üzerine kitle sıradan bir yürüyüş yaparak büroya gideceklerini belirtti. Yaşanan gerginlik sonra HDP’liler engellemeyi aşarak seçim bürosuna geçti. Büroya gelen kitle şarkı ve zılgıtlar eşliğinde halay çekti.

'KAYYUMLARI ANKARA ÇÖPLÜĞÜNE YOLLAYACAĞIZ'

Açılış öncesi konuşan HDP’nin Yenişehir Belediye Eş Başkan adayı İbrahim Çiçek, “Bu faşist saldırıları kınıyoruz demiyoruz direnişle mücadele edeceğiz ve kazanacağız diyoruz. Leyla Güven’in durumu ağır hastaneye kaldırıldı ama buna rağmen direnişini duruşunu devam ettiriyor. Talepleri yerine gelecektir. Direnişlerinin takipçisi olacağız. Kürt halkı için tüm seçimler önemli ama bu seçim ayrıca önemlidir. Belediyelerimize kayyım atandı, işgal edildi fakat belediyelerimizi tekrar alıp halkımıza emanet edeceğiz. Kayyımı Ankara’ya çöplüğünün üstüne göndereceğiz. Halkımız 31 Martta bunun cevabını verecektir" diye belirtti.

'HALKIN İRADESİNE KAYYUM ATANAMAZ'

Yenişehir Belediyesi Eş Başkan adayı Belgin Diken , "Leyla Güven ve açlık grevinde olan tutsakları selamlayarak konuşmasına başladı. Belgin, “Evet kayyım atandı ama binalara atandı halkın iradesine atanmadı. İlmek ilmek biriktirdiğimiz kazanımlarımızı yok etmeye çalıştılar ama başaramadılar. Biz varız var olacağız diyoruz. İlk büromuzu açmakla çalışmalarımızı başlatıyoruz” diyerek “Jin jiyan azadi” sloganı ile konuşmasını sonlandırdı.

'AMEDİ KİMLİKSİZLEŞTİRMEK İSTEDİLER BAŞARAMADILR'

HDP’nin Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkan adayı Hülya Alökmen Uyanık, “Direniş ruhuyla bu alana gelenleri selamlıyorum. Evet belediyelerimize kayyım atadılar, belki Amed’i kimliksizleştirmek istediler. İlmek ilmek dokuduğumuz kazanımlarımızı bitirmeye çalışıyorlar başaramadılar. Kayyımda burada geçici olduğunu biliyor. Halkımıza ve siyasetimize güveniyoruz. 1 Nisan’da belediyelerimizin önünde halaylarımıza duracağız. Tüm tecrit politikalarını yerle bir edeceğiz” diye konuştu.

'GÜVEN DİRENENLERE SELAM YOLLADI'

Son olarak konuşan HDP Diyarbakır Milletvekili Remziye Tosun, hastaneden Leyla Güven’in yanından geldiklerini ve Leyla’nın herkese selamının olduğunu halkın taleplerinin kendi talebi olduğunu söyledi. Tosun, “Leyla’nın durumu ağırdır ve tedaviyi kabul etmiyor. Talebi kabul olmayana kadar tedavi olmayacağını söyledi. Geçen gün İstanbul’daydık ve yürüyüş yapılmamıza izin verilmeyeceğini söylediler fakat yürüdük, yürüyoruz ve buradayız diyoruz. Bugün Bakur’un dört bir yanından tün engellemelere rağmen yürüyüşle Amed’e geliyorlar” dedi.

KAYAPINAR

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Diyarbakır Kayapınar Belediye Eşbaşkan adayları Keziban Yılmaz ve Necati Pirinçioğlu, Huzurevleri mahallesinde seçim bürosunu, polisin yoğun güvenlik ablukasında açtı. Huzurevleri’nde açılan yeni seçim bürosuna onlarca yurttaş HDP bayraklarıyla katıldı. Kadınların yöresel kıyafetleriyle katıldığı açılışta, çocukların coşkusu açılışa renk kattı. Kayapınar Belediye Eşbaşkan adayı Necati Pirinci açılış konuşmasında, halkın kendi iradesine sahip çıkarak kayyumları merkezlerine göndereceklerini vurgulayarak, belediyeleri mutlaka alacaklarını bunun ilk adımlarından bir tanesini daha attıklarını söyledi. Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eşbaşkanı ve Hakların Demokratik Partisi (HDP) Hakkari millettvekilli Leyla Güven’in 98 gündür açlık grevinde olduğunu hatırlatan Pirinci, “Leyla Güven durumu ağırlaştığı için hastaneye kaldırıldı. Leyla Güven kendisi için bir şey istemiyor. Tecridin kaldırılmasını istiyor. Talepleri bizim de talebimizdir” ifadelerini kullandı.  Pirinci’nin konuşması ardından diğer eşbaşkan adayı Keziban Yılmaz ise açılışa katılan kadınlar ile alkışlar ve zılgıtlar eşliğinde açılış kurdelesini kesti. Kayapınar Belediyesi eşbaşkan adayları Pirinci ve Yılmaz seçim bürosunda açılışa katılan yurttaşlarla sohbet etti.

BAĞLAR

Halkların Demokratik Partisi Bağlar İlçe Örgütü, Mevlana Halit mahallesi hat boyu caddesi 448.sokak’ta (Mavi turizm sokağı ) seçim bürosunu açtı. Büro açılışına Bağlar İlçe Eşbaşkan adayları Zübeyde Zümrüt, Zeydan Ceylan ve onlarca yurttaş katıldı. Alkışlar, zılgıtlar eşliğinde halaya durdu. Açılış konuşması yapan Bağlar Belediyesi Eşbaşkan adayı Zübeyde Zümrüt, hem seçim hem de içinde bulunduğumuz sürecin çalışmaları birlikte yürütüldüğünü söyledi.

‘LEYLA GÜVEN TOPLUMA ÖNCÜLÜK EDİYOR’

Leyla Güven öncülüğünde başlatılan açlık grevlerinin sürdüğünü hatırlatan Zümrüt, "Leyla Güven kendi şahsi talepleri için açlık grevine girmedi. Halkların üzerindeki mutlak tecridi kırmak için Leyla Güven bir devrimci kadın gibi bilinçli ve kadın bilinciyle topluma öncülük etti. Leyla’nın sesine ses vermeliyiz" dedi. Zümrüt, tecridin kaldırılması, savaşın durması için, annelerin yüreklerinin dağlamaması ve gözyaşlarının akmaması için Leyla Güven’in sesine ses verilmesi gerektiğini belirtti.

Seçim çalışmaları başladığına dikkat çeken Zümrüt, bu süreçte güçlü ve kararlı bir çalışma yürütülmesi gerektiğini söyledi. “31 Mart’ta belediyelerimizi alacağız” diyen Zümrüt, “Belediyeler halkın elindeydi. İktidarın kirli politikalarıyla kayyum atandı. Belediyeleri tekrar halka vereceğiz” ifadelerini kullandı.

‘BARIŞIN SESİNİ BİRLİKTE YÜKSELTELİM’

Ardından konuşan Eşbaşkan Adayı Zeydan Ceylan ise, Leyla Güven 98 gündür açlık grevinde olduğunu hatırlattı. Leyla Güven’in hastaneye kaldırıldığını belirten Ceylan, “Leyla Güven’in sesi toplumun sesidir. Zindanların sesi Kürt halkının sesidir. Zülme karşı, savaşa karşı Kürt halkının sesidir. Barışın, özgürlüğün, adaletin ve birliğin sesidir. Birlikte haykıralım. Barışın sesini yükseltelim” diye konuştu.

‘NE YAPARLARSA YAPSINLAR KAYYUMLARI GÖNDERECEĞİZ’

31 Mart yerel seçimlerin sadece seçim değil, gasp edilen halkın iradesine sahip çıkma durumu olduğunu söyleyen Ceylan, konuşmasını şöyle sürdürdü: “ Bu seçimler halkın iradesidir. Bizler irademizi sahip çıkacağız. Kayyum zihniyeti Kürdistan’da hiçbir şey yapmamıştır. AKP ve MHP devleti sattılar. İnsanları meyve sebze kuyruğuna muhtaç hale getirdiler. Kendilerinden utansınlar. Süreç kendini tanıma zamanıdır. Zaman talan eden kayyumların elinden belediyelerimizi alma zamanıdır. Kayyumlar belediyeleri talan edip için boşalttı. Belediyeleri milyar dolarlarca borcun altına koydular. Ne yaparlarsa yapsınlar onları göndereceğiz.”
Editör: Haber Merkezi