İSTANBUL-ÖTEKİLERİN GÜNDEMİ; HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli'nin Esenyurt'ta katıldığı halk buluşması mitinge dönüştü. Onbinlerin katıldığı halk buluşmasında İmralı tecridine öfke dile getirildi.


MA'nın haberine göre; HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli'nin İstanbul'daki son programı Esenyurt oldu. Esenyurt Meydanı'ndaki halk buluşmasına katılmak için ilçeye gelen Temelli'yi binler karşıladı. Esenyurt Meydanı'na yaklaştıkça kitle artarken, coşku da arttı. Alana giren HDP'nin seçim otobüsü on binler tarafından karşılandı. Seçim otobüsünün zorlukla ilerlediği otobüste bulunan Temelli, halkı selamladı. Adeta izdihamın yaşandığı alanın çevresine kurulan bariyerlerin dışında da binler bir araya geldi. "Bijî Serok Apo" sloganlarının dakikalarca yankılandığı Esenyurt Meydanı, HDP bayrakları ile renklendi. Halkın alana getirmek istediği süpürgelere polis, hiçbir gerekçe göstermeden izin vermedi. Alanda gençler, "Tecrit kırılacak faşizm yıkılacak" pankartı açtı.


‘BİJÎ BERXWEDANA ZÎNDANAN’ 


7'den 70'e Esenyurtluların aktığı Meydan’da coşku bir an olsun dinmedi. İmralı tecridine karşı 130 gündür süresiz-dönüşümsüz açlık grevinde olan Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eş Başkanı ve Halkların Demokratik Partisi (HDP) Milletvekili Leyla Güven'e destek veren Esenyurtlular, "Leyla Güven onurumuzdur" ve "Bijî berxwedana zîndanan" sloganları attı. HDP il ve ilçe yöneticileri ile HDP'nin belediye meclis üyesi adayları da halk Güven'in resimlerinin bulunduğu yelekleri giyerek, selamladı.


‘SİZİN GİDECEK YERİNİZ YOK’


"Jin, jiyan, azadî" sloganları eşliğinde halkı selamlayan Halkların Demokratik partisi (HDK) Eş Söcüsü ve HDP Milletvekili Gülistan Kılıç Koçyiğit’in konuşması sloganlarla sık sık kesildi. Koçyiğit, “HDP'ye terörist diyenler, gelip Esenyurt'u görsünler" dedi. Güven'in 130 gündür açlık grevinde olduğunu hatırlatan Koçyiğit, "İmralı'nın kilidi kırılsın diye direniyorlar. Biz buradan onların direnişini selamlıyoruz" diye belirtti. "Bijî Serok Apo" sloganlarının yankılandığı alanda Koçyiğit, Erdoğan'ın Kürtlere yönelik "Defolun" sözlerine tepki gösterdi. Koçyiğit, "Kimse bizi doğduğumuz, büyüdüğümüz toprağımızdan kovamaz. Peki biz gideriz Başur'a, 31 Mart'ta sandıklar açıldığında siz nereye gideceksiniz? Sizin gidecek yeriniz yok. Çok ah aldınız. 31 Mart'ta sandıklarda size hesap soracağız" diye belirtti. "Direne direne kazanacağız" sloganlarına karşı Koçyiğit, "Diz çökmedik, çökmeyeceğiz. Biz Leyla Güven'in, açlık grevinde olanların yoldaşlarıyız. Biz Mehmet Tunç'un, Sêvê Demir'in yoldaşlarıyız" diye konuştu.


‘HANİ MÜSLÜMANDINIZ’ 


Koçyiğit, "2014 yerel seçimlerinde meydanlarda Kürtçe Kur'an salladılar. 'Biz böyle Müslümanız' dediler. Sonra ne oldu biliyor musunuz? Sur'da, Cizre'de, Nusaybin'de çocuklar defin edilemedi. Hani Müslümandınız? O ruh bedenden çıkınca toprakla buluşmaz mı? Siz sokağa çıkma yasağı ilan ettiğinizde ilk camilerin kapılarına kilit vurdunuz. Bunların dinle bir alakası yok. Bunlar sadece dini istismar ediyor" diye dile getirdi.


‘HER ŞEYİ SEÇİM MALZEMESİ YAPIYORLAR’ 


HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli de Adalet Bakanlığı'na çağrıda bulunarak, İmralı'da hukukun uygulanmasını istedi. Temelli, Yeni Zelanda'daki katliama dikkat çekerek, "Bunu her yerde kınamalıyız. Irkçılıktan, nefretten beslenen anlayışlara son vermek için tüm halklar bir araya gelerek, bu anlayışlara son vermeli. Bugün seçim meydanlarında katliamın görüntülerini yayınlıyorlar. Hiçbir şeye saygı duymuyorsanız orada yitip giden canlara saygı duyan bari. Her şeyi seçim malzemesi yapıyorlar" diye ifade etti.


‘BİZ TERÖRİST DEĞİL HDP’LİYİZ’ 


Patatesin ithal edilmesine değinen Temelli, "O patatesleri iyi arayın. İçlerinde terörist çıkmasın" dedi. İktidarın yalanları ile ayakta kaldığını dile getiren Temelli, "Bu senin küçük ortağın 5 yıl önce ne diyordu onu göster. Birbirinizi seyredin. O sinevizyonlar üzerinden bu halka hakaret etmeyin. Biz terörist değil, HDP'liyiz" dedi.


‘SANDIKLARI YAKALARIZ OYUMUZU KULLANIRIZ’ 


Hakkında çıkan yalan haberlere sert tepki gösteren Temelli, "Senin yalan haberini ben mi düzelteceğim. Nasıl yalan haber yaptıysan öyle de düzelt. Kimse televizyon seyretmiyor. Yalan dünya, yalan siyaset, yalan kanal ama televizyonları atmayın, çok yakında hakikatin sesini duyacaksınız. Yalan bunların içinde yer yapmış. Artık kendilerini kandırıyorlar. Şırnak'a gitmiş 'iyi ısınıyor musunuz?' diyor. Şırnak'ta doğalgaz yok, aşağıda da Şırnaklı yok. Bir de taşımalı mitingler var. Geçen sene Bingöl'de 'Diyarbakırlılar' diye sesleniyordu. Durum bu kadar vahim. Sabah akşam yalanlarla, taşımalı mitinglerle halkı kandırmaya çalışıyorlar. Bir de taşımalı sandık var. Burada yok ama bizim orada var. Bizden kaçırıyorlar. Sandıklar nereye biz oraya. Sandıkları yakalarız, oyumuzu kullanacağız" ifadelerini kullandı.


Halkların mücadelesinden korkanların "beka sorunumuz var" dediğini ifade eden Temelli, "Sizin işsizlik sorununuz var mı? Böyle iş mi olur. 17 yıldır ülkeyi yönetiyorsunuz. Kalkmış 'beka sorunu var' diyor. Ne beka sorunu. Beka sorunu yok, işsizlik var, geçim sıkıntısı var. Bunun sebebi nedir. Yönetemiyorlar. Bu ülkenin kaynaklarını çarçur ettiler, betona gömdüler. Bu ülkenin insanları mermi değil, savaş değil, aş istiyor aş" dedi.


‘SÜPÜRECEĞİZ DEDİK SÜPÜRGELERDEN KORKTULAR’


Türkiye halklarının değişim istediğini dile getiren Temelli, "Bütün Türkiye halkları değişim istiyor. Bu değişimi yerellerden başlatacağız. Bu kayyumcu anlayışa, tekçi anlayışı süpürüp, faşizmin çöplüğüne atacağız. Bu zihniyeti her yerden süpüreceğiz. Süpürgeler getirdim. Süpürgelerden korktukları için içeri almadılar. Ama biz dediğimizi yaparız, bunları süpüreceğiz" sözlerini kullandı.


Temelli, konuşmasının ardından halkın ilgisi altında alandan ayrıldı.


Temelli, yarın Nusaybin, Güçlükonak ve Şırnak'taki halk buluşmalarına katılacak.

Editör: Haber Merkezi