ANKARA - Kadın istihdamında yaşanan sorunların önlenmesi amacıyla HDP Mardin Milletvekili Pero Dündar tarafından, meclis araştırma komisyonu kurulması talep edilerek, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk'a, "Çalışma alanında kadınlar neden daha az istihdam edilmektedir?" diye soruldu.

MA'nın haberine göre; Halkların Demokratik Partisi (HDP), Mardin Milletvekili Pero Dündar, kadın istihdamında yaşanan sorunların önlenmesi adına alınacak olan tedbirlerin neler olacağının etraflıca tartışılması, konu ile ilgili incelemelerin ve buna yönelik gerekli yasal düzenlemelerin yapılması amacıyla TBMM Başkanlığına meclis araştırması yapılması için başvurdu. Pero ayrıca Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk tarafından cevaplanmak üzere Meclis'e konuya ilişkin yazılı soru önergesi sundu.


'Kadınlar emek sömürüsüne maruz kalıyor'


Türkiye'de hala çalışma yaşamındaki dört kadından birinin işgücüne katılmadığını belirten Pero, işgücüne katılan kadınların ise işsizlik sorunu ile karşılaştıklarını, cinsiyet eşitsizliğine dayalı işbölümü olduğunu, kadınların çoğunun sosyal güvence ve iş güvencesinden yoksun biçimde çalışmak zorunda kaldığını ve ayrımcılığa uğradıklarının altını çizdi. "Kadınlar yaşamın her alanında olduğu gibi istihdam alanında da en ağır koşullarda çalıştırılmakta ve emek sömürüsüne maruz kalmaktadır" diye belirten Pero, meslek gruplarına göre istihdam verileri incelendiğinde Türkiye'de cinsiyete dayalı işbölümünün sürdüğünün görüldüğünü vurguladı.


Pero, kadınların çalışma hayatının her aşamasında ayrımcılığa maruz kaldıklarını ifade ederek, kadınların yüzde 23.2'sinin çalışma hayatının ilk  aşaması olan işe alımda ayrımcılığa uğradığını dile getirdi. Aynı iş ve pozisyonlar için ücret ve kazançlarda ayrımcılığa uğrayan kadınların oranın yüzde 12,6 olduğunu hatırlatan Pero, TÜİK'in 2017 Kasım ayı Temel İşgücü Göstergeleri veri tabanına yer verdi. Pero, TÜİK verilerine dayanarak şu bilgileri paylaştı:


'288 bin kadın kayıt dışı çalıştırılıyor'


"Eğitim durumu ve cinsiyete göre istihdam oranına dikkat edildiğinde son olarak bitirilen eğitim kalemi ne olursa olsun erkeklerin istihdam edilme oranının kadınlardan daha yüksek olduğu ortaya çıkmaktadır. Örneğin hiçbir okul bitirmeyen erkeklerin istihdam oranı yüzde 49,8 iken, bu oran kadınlarda yüzde 20,8. Lise mezunu erkeklerin yüzde 64,3'ü istihdamdayken kadınların sadece yüzde 25,7'si istihdamda olduğu belirtilmiştir. Çalışan kadınların yüzde 65,2'si ücretli veya yevmiyeli, yüzde 1,4'ü işveren, yüzde 9,3'ü kendi hesabına ve yüzde 24,1'i ücretsiz aile işçisi olarak çalışmaktadır. Erkeklerde ücretli ve kendi hesabına çalışanların sayısı kadınlardan çok daha fazladır."


288 bin kadının kayıt dışı çalıştırıldığının altını çizen Pero, kadınların işgücüne katılımı ve istihdamının önündeki engellerin kaldırılması,  kadın işsizliği ve kadınların kayıt dışı istihdamı ile mücadele edilmesi, kadınların güvenceli istihdamını ve insanca koşullar içinde çalışmasını sağlayacak politikaların uygulanması;  kadın ve erkek istihdamında ücret eşitsizliğinin ortadan kaldırılması ve ücretlerin insanca yaşayacak bir seviyeye çekilmesi, kadınların sendikalaşmasının önündeki her türlü engelin kaldırılması amacıyla meclis araştırma komisyonun kurulmasını talep etti.


Pero Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk'un cevaplaması için sunduğu soru önergesinde İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği (İSİG) Meclisinin paylaştığı 2018 raporuna dikkat çekerek, ilk 10 ayda en az 92 kadın işçinin iş cinayetlerinde yaşamını yitirdiklerini belirtti.


Bakan Zehra Zümrüt Selçuk'a şu sorular yöneltildi: 


"*Çalışma alanında kadınlar neden daha az istihdam edilmektedir?


*Kadınların çalışma yaşamında yer alması için neden yeterli olanaklar sağlanmamaktadır?


*Kadın ve erkek arasındaki ücret eşitsizliğinin giderilmesi için bakanlığınızın yapmış olduğu çalışmalar nelerdir?


*Kadınların işe alınması ve yükseltilmesindeki engelin, cinsiyetçi politikalar olduğunu düşünüyor musunuz?


*Kadın istihdamının arttırılması ve işsizliğin en asgari düzeye indirilmesi için işgücü piyasalarındaki cinsiyetçi uygulamaların giderilmesine yönelik çalışmalarınız nelerdir?


*92 kadının yaşamını yitirdiği, iş kazalarının ve cinayetlerinin kaçı ile ilgili soruşturma açılmıştır? Bu soruşturmaların sonucunda hangi işlemler yapılmıştır?"
Editör: Haber Merkezi