ANKARA -  HDP Yerel Yönetimler Kadın Konferansı, birçok kentten siyasi parti temsilcisi kadının katılımıyla başladı. Konferansa mektup gönderen Gültan Kışanak, "Kayyım rejimi cinsiyetçi, otoriter sömürgeci bir darbedir" dedi. 

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Demokratik Yerel Yönetimler Kurulu tarafından düzenlenen Yerel Yönetimler Kadın Konferansı, TMMOB Teoman Öztürk Öğrenci Evi ve Sosyal Tesisleri Konferans Salonu’nda başladı. Salona HDP Kadın Meclisi tarafından “Eşbaşkanlık Mor Çizgimizdir”, “Jin, Jiyan Azadi”, “Kadın Özgürlükçü Yerel Yönetimleri Savunma, Kayyım Rejimini Yıkma” pankartları Arapça, Kürtçe ve Türkçe asıldı. 

Konferansa bölge kentlerinde birçok kadın katıldı. Konferansa Mezopotamya Göç İzleme Derneği’nden Fatma Önkol, Kürt Yazarlar Derneği Sultan Yaray, Halkların Demokratik Kongresi Eş Sözcüsü Esengül Demir, Devrimci Parti Genel Başkanı Elif Torun Öneren, Yeşil Sol Parti Eş Sözcüsü Ayşe Erdem, SODAP’tan Sevtap Akdağ Karahan, SAMER Araştırma Merkezi Koordinatörü Yüksel Genç katılımcı arasında yer aldı. 

HDP Kadın Meclisi Sözcüsü Ayşe Acar Başaran, HDP Kadın Koordinasyonu üyesi Feray Mertoğlu, Şırnak İl Genel Meclis Üyesi Zozan Aykut, Demokratik Yerel Yönetimler Kurulu Eş Sözcüsü Hediye Karaaslan divana seçildi. Divan seçimi ardından saygı duruşu yapıldı. 

Konferans HDP’nin yerel yönetimler kadın çalışmalarının yer aldığı sinevizyon gösterimiyle devam ediyor.

Konferansa Diyarbakır eski Büyükşehir Belediye Eşbaşkanı Gultan Kışanak, tutuklu bulunduğu Kandıra Kapalı Cezaevi’nde seçilmiş tüm kadın tutuklular adına mesaj gönderdi. 

KADINLAR HER YERDE DİRENİYOR

Kışanak’ın mesajında şu ifadeler yer aldı: “Kayyım rejimi cinsiyetçi, otoriter sömürgeci bir darbedir. Demokratik Kürt siyasetin ve Kürt kadın hareketinin yerelden demokratik topluma dayalı ve cinsiyet eşitliğini hedefleyen bir yönetim oluşturma çabasına yönelik ağır bir siyasi darbedir. Kayyumların öncelikle hedefi yerel yönetimlerdeki bütün kadın çabalarını durdurmak kentlerimizdeki kültürel, kimlik özelliklerimizi yansıtan tüm çalışmaları bertaraf etmek, erkek egemenliğine dayalı bir soygun bir düzeni kurmaktır. Kayyım yerel demokrasiye toplumsal cinsiyet eşitliğine Kürt sorununun topluma dayalı yerel siyasi çözümüne yönelik bir saldırıdır. Bir yıkım, talan projesidir. Biz kadınlar içerde, dışarda bulunduğumuz her yerde bu saldırıya karşı güçlü bir direniş örgütleyecek ve topluma dayalı yerel demokrasiyi yeniden inşa edeceğiz. Buna yürekten inanıyorum. Sizleri tüm kadınları, mücadele eden direnen halkımızı saygıyla selamlıyorum.”

Editör: Haber Merkezi