ŞIRNAK-ÖTEKİLERİN GÜNDEMİ;  Cizre Belediyesi, kayyum döneminde kaderine terk edilen Dengbêj Evi'ni yeniden faaliyete geçirip toplu taşıma araçlarından sökülen Kürtçeyi görünür kıldı. Belediye Meclis üyesi Mirza Kurt, esas aldıkları çok dilliliğin "asimilasyona dur demek" anlamına geldiğini ifade etti.


Şırnak'ın Cizre Belediyesi, kayyum tarafından bir önceki yıl toplu taşıma otobüslerinin üzerinden sökülen Kürtçe afişleri geçtiğimiz günlerde yeniden bu araçlara astı. Farklı renklerle donatılan otobüslerin üzerine, Mem û Zîn, Melaye Cizîrî ve Celadet Ali Bedirxan ile kentin tarihi yerleri olan Kırmızı Medrese, Ulu Camii ve Birca Belek'in resimleri yapıştırıldı.


Ayrıca, otobüslerin üzerine Kürtçe "Bajarê Cizîrê dergûşa şaristaniyê ye - Cizre medeniyetin beşiğidir" yazısı yazıldı.


Bir süredir çalışmalarında Kürtçeye ağırlık veren belediyenin önümüzdeki günlerde bu yönlü çalışmalara daha fazla ağırlık vermesi bekleniyor.


'İLK HEDEF ÇOK DİLLİ ÇALIŞMA'


Yapılan değişikliği, "kentin tarihini ve kültürünü yaşatmak ve sahip çıkmak" olarak değerlendiren HDP'li Belediye Meclis üyesi Miraz Kurt, kayyum döneminde kentin tarihi ve dili olan Kürtçe için herhangi bir çalışmanın yapılmadığını kaydetti.


Çalışmalarını çok dilli bir şekilde sürdürmenin ilk hedefleri olduğunu söyleyen Kurt, "Bütün çalışmalarımızda kentin dili olan Kürtçeyi kullanmaya çaba gösteriyoruz. Bu noktada 4 ay içerisinde bazı adımlar da attık. Kürt Dili Bayramı'nda asimilasyon üzerine bir panelimiz oldu. Yine Dengbêj Evi'nin eksikliklerini gidererek, halkın hizmetine sunduk. Son olarak kayyum döneminde sökülen Kürtçe afişleri yeniden astık" diye konuştu.


'KENTİ KENDİ DİLİ İLE TANITACAĞIZ'


"Biz iş başına geldiğimizde Cizre'nin bütün renklerinin sokaklardan silindiğini gördük" diyen Kurt, çok dilli çalışmayı bütün alanlarda uygulayacaklarının sözünü verdi. Bu adımların aynı zamanda "asimilasyona dur demek" anlamına geldiğini vurgulayan Kurt, "Turizm çalışmalarında da çok dilliliği esas alacağız. Kenti kendi dili ve kültürü ile dünyaya tanıtacağız. Sivil toplum örgütleri ve halk da bu durumu güçlü sahiplenmeli" çağrısında bulundu. ( MA )
Editör: Haber Merkezi