Meclis’te kadına yönelik verilen 34 araştırma önergesinin hiçbirine cevap verilmezken, HDP’li Dirayet Dilan Taşdemir, Meclis’te cinsiyetçiliğin tırmandırıldığını ifade etti

Baskı politikalarının odağında olan Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP), bir yıl boyunca Meclis’te yaptığı çalışmalara karşılık verilmedi. Çok sayıda vekil hakkında da dokunulmazlıkların kaldırılması talebiyle fezleke hazırlandı. HDP’nin başta kadın vekilleri olmak üzere, birçok vekil hakkında fezleke hazırlandı. 27. Dönem’de hakkında en fazla fezleke hazırlanan vekil ise HDP Diyarbakır Milletvekili Felaknas Uca oldu. Yine vekillerin, kadına yönelik şiddet, çocuk istismarı, kadın istihdamı ve toplumsal cinsiyet eşitsizliğine vurgu yaptığı, buna karşı politik yükümlülüğü hatırlattığı birçok önerge ya reddedildi ya da iade edildi.

34 önergeye cevap yok

27. Dönem’de, Meclis’in açıldığı Ekim ayından bu yana kadını konu alan 34 önergenin hiç birine cevap verilmedi. 2 araştırma önergesi ise iade edildi. Önergelerin konusu HDP Adana Milletvekili Tülay Hatimoğulları’nın kadın sığınma evlerine, belediyelerin sığınmaevi açma yükümlülüklerinin denetlenmesine ilişkin önergesi, Ağrı Milletvekili Dirayet Taşdemir’in Efrin’de ÖSO mensupları tarafından kadınların ve kız çocuklarının kaçırıldığı yönündeki iddialara ilişkin önergesi, Filiz Kerestecioğlu’nun son 5 yılda tespit edilen çocuk gebeliklerine, yapılan soruşturmalara ve çocuğa yönelik şiddetle mücadeleye ilişkin ve nafaka uygulaması hakkında bazı verilere ve yeni düzenleme öncesi yürütülen çalışmalara ilişkin önergenin hiç biri cevaplandırılmadı.

Cinsiyetçilik büyüyor’

Meclisin bir yıllık faaliyetini değerlendiren HDP Ağrı Milletvekili ve Kadın Meclisi Sözcüsü Dirayet Dilan Taşdemir, Meclis’te erkek egemen üslubun giderek yaygınlaştığına işaret edrek, cinsiyetçiliğin yükseltildiğini vurguladı. Bu zihniyetin kadın vekillerin konuşmalarının engellenmesi ve hakaret olarak geri döndüğünü kaydeden Taşdemir, “Cinsiyetçiliği o kürsüde büyüten, bunu bir değer haline getiren siyasetle karşı karşıyayız. Sorulara cevap vermemek gibi yasal değişiklikler söz konusu oldu. Parlamento şekil olarak duruyor sadece. Giderek işlevsiz hale getirilmeye çalışılıyor. Ülke ile ilgili temel sorunların ve mekanizmaların başka bir yerde alındığı ve karara bağlandığı, bu kararın da Meclis’e iletildiği bir süreci yaşıyoruz. Son bütçe görüşmelerinde kürsüden yapılan konuşmalar tehditlere dönüştü. Savcılık göreve çağrıldı. Orada yaptığımız siyasette yargı aracılığıyla vekillere dönük bir ‘güç’ kullanma aracına dönüştü” ifadelerini kullandı.( kaynak yeni yaşam gazete )
Editör: Haber Merkezi