DİYARBAKIR-ÖTEKİLERİN GÜNDEMİ;  OHAL sonrası devreye konulan hukuksuzluğun devam ettiğini belirten HDP’li Feleknas Uca, özellikle seçilmişler, akademisyenler ve gazeteciler başta olmak üzere toplumun büyük bir kısmının seyahat özgürlüğünü engelleyen uygulamalara bir an önce son verilmesini istedi.

JINNEWS'ten Beritan Caözer'in haberine göre; 15 Temmuz darbe girişiminin ardından ülkede ilan edilen Olağanüstü Hal (OHAL) kapsamında çıkarılan Kanun Hükmünde Kararnamelerle (KHK) temel hak ve özgürlüklerin çoğu askıya alındı. Bu haklardan biri de getirilen kısıtlamalarla engellenen seyahat özgürlüğü idi. OHAL son bulmasına rağmen hala bu kısıtlamalar devam ederken, aralarında akademisyen, gazeteci, milletvekili ve memurların da bulunduğu binlerce kişi, getirilen yasak nedeniyle yurtdışına çıkamıyor. Konuyu geçtiğimiz günlerde Meclis gündemine taşıyan Halkların Demokratik Partisi (HDP) Batman Milletvekili Feleknas Uca, seyahat özgürlüğü ile ilgili yasakları değerlendirdi.


‘Türkiye’de yasalara göre hareket edilmiyor’


Vekiller hakkında verilen yurtdışı yasağının kanunsuz olduğunu belirten Feleknas, dokunulmazlık devam ettiği sürece vekillerin haklarından men edilemeyeceğini vurguladı. Buna rağmen Türkiye'de yasalara göre hareket edilmediğini ifade eden Feleknas, "Özellikle HDP'li vekillerin hem vekillikleri düşürülüyor hem yargılanıyor hem de hakları gasp ediliyor. 2016 yılında vekillerimiz, eşbaşkanlarımız tutuklandı. Birçok vekilimizin vekilliği düşürüldü, dokunulmazlığı kaldırıldı. Bu politikalarla bizi siyasetten uzak tutmaya çalışıyorlar. Sadece vekillere değil, halkımıza yönelik de böylesi bir siyaset yürütülüyor. OHAL ile beraber yüzlerce insanın pasaportu iptal edildi, yüzlerce insanın yurtdışına çıkması yasaklandı. Böylesi bir kanunsuzluk uygulanıyor. Biz de bunu gündeme getirmek ve bu kanunsuzluğu sormak istedik" dedi.


'Bu yasak neden?’


Yalnızca HDP'li vekillerin bu kanunsuzluğu yaşadığını dile getiren Feleknas, bu hukuksuzluğun ve kanunsuzluğun ortadan kalkması gerektiğinin altını çizdi. Bu durumun sadece vekiller için değil gazeteciler, akademisyenler, halk için de ortadan kalkması gerektiğini kaydeden Feleknas, HDP’li vekillerin yasama faaliyetlerini yürütmelerinin engellendiğine dikkat çekti. Feleknas, “Şu an yaklaşık 10 vekilimiz yurtdışına çıkamıyor. İçişleri Bakanı'na da sormak istiyoruz; HDP'li vekillerimiz neden yurtdışına çıkamıyor? Bu yasak neyin yasağıdır? Bu yasak neye dayanılarak devam ettiriliyor? Van milletvekilimiz Tayyip Temel Avrupa Meclisi Konseyi üyesidir ve yurt dışı yasağı olduğu için konseyin toplantılarına katılamıyor, yasama faaliyetlerine katılamıyor. Avrupa Konseyi ve konsey başkanı Türkiye ile görüşmeler yaptı bu sorunun çözümü için ama yasak hala sürüyor. HDP'li vekiller neden Avrupa'dan gelen davetlere katılamıyor?" diye sordu.


'Bu hukuksuzluğa son verilmelidir’


Feleknas, bu kararın siyasi bir karar olduğunu belirterek, şöyle devam etti: "Bu yasak halkın iradesine getirilmiş bir yasaktır. Bu yalnızca kişi olarak bir vekilin yasaklanması değildir, bir halkın iradesinin yasaklanmasıdır. Hükümetin bunu bu şekilde görüp ve bir an önce bu yasağı kaldırması gerekmektedir. TBMM başkanı vekillerin haklarına sahip çıkacak mı, çıkmayacak mı? Bu hukuksuzluğun son bulması için adım atacak mı? Gazeteciler, akademisyenler, halk bütün haklarından men edilmiş durumdalar ama bu insanların oy verdiği, iradesi seçtiği vekillere yönelik bu hukuksuzluk da böyle devam edecek mi? Bu hukuksuzluğun devam ediyor olmasının sebebi nedir biz de bilmiyoruz ve bekliyoruz. Bu nedenle bunun siyasi bir karar olduğunu söylüyoruz ve bu karara karşı mücadele edeceğiz. Pasaportu iptal edilen herkes için mücadele edeceğiz. Bu bir hukuksuzluk ve kanunsuzluktur. Hükümeti bu karardan vazgeçmeye çağırıyoruz."

Editör: Haber Merkezi