ANKARA-HDP milletvekili Mahmut Toğrul, 2017'de Gaziantep’te 3 dönem belediye başkanlığı yapan Celal Doğan’ın adının verildiği okuldan silinmesini protesto için okulun önünde basın açıklaması yaptı. Bu açıklaması nedeniyle Toğrul hakkında dokunulmazlığının kaldırılması istemiyle fezleke hazırlandı.

Gazete Duvar'dan Nergis Demirkaya'nın haberine göre 7 Mart'ta TBMM Genel Kurulu'nda Afrin görüşmeleri sırasında AKP'lilerin saldırısına uğrayan ve kolu kırılan HDP Milletvekili Mahmut Toğrul hakkında Eylül 2017 yılında yaptığı açıklama nedeniyle fezleke hazırlandı. Toğrul, “Celal Doğan Ortaokulu” adının “Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Ortaokulu” olarak değiştirilmesine okulun önünde yaptığı basın açıklamasıyla tepki gösterdi.



Toğrul açıklamasında, “Celal Doğan denince Gaziantep, Gaziantep denince Celal Doğan ismi akla geliyor. Yeni isim arayanlar, buranın ismini değiştirmek yerine, yeni okullar açsınlar. Biz okulun isminin değişmesini kabul etmiyoruz” dedi.

‘İLDEKİ EYLEM YASAĞINI İHLAL ETTİ’

Toğrul’un yaptığı bu açıklama bir ay sonra fezleke konusu oldu. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı Parlamenter Suçları Soruşturma Bürosu tarafından şubat ayında Meclis’e gönderilen fezlekede, Toğrul’un, Gaziantep Valiliği tarafından il genelinde 1 aylık eylem yasağı bulunmasına karşın ortaokulun isminin değiştirilmesini protesto için “etkinliğin yasak olduğunun bildirilmesine karşın” basın açıklaması yaptığı belirtildi.

FEZLEKEDE MİLLETVEKİLİNİN İLİ YANLIŞ YAZILDI

Gaziantep Milletvekili olan Toğrul için “Malatya Milletvekili” ifadesi yer alan fezlekede, “şikayet edilen Mahmut Toğrul’un 2911 Sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu’na muhalefet suçunu işlediği için” Anayasa’nın 83’üncü Maddesine dayanılarak dokunulmazlığının kaldırılması istendi.

‘TOĞRUL: YAPTIĞIMIZ HER ÇALIŞMA FEZLEKE KONUSU OLUYOR’

HDP milletvekili Mahmut Toğrul, “Yerelde yaptığımız her çalışma, niteliği ne olursa olsun fezleke konusu oluyor. Amaç HDP’li vekilleri toplum gözünde düşürmek” dedi.

İsmi verilen okulla ilgili yapılan eylemin fezleke konusu yapılmasını “utanç verici” olarak nitelendiren HDP İstanbul Milletvekili Celal Doğan da şunları söyledi:

“İsmimin olduğu okul için ‘Vatandaş rahatsız’ diyorlar. Vatandaş 15 yıl rahatsız olmadı, ben HDP milletvekili olduktan 1.5 yıl sonra mı rahatsız oldu? Okula isim verilirken de o isim alınırken de bizim bir dahlimiz yok. Bu tamamen itibarsızlaştırmaya dönük bir çaba. Ben bunu Milli Eğitim Bakanına söyledim. ‘Sizin bilginiz dahilinde yapılıyor’ dedim. Bakan, ‘Olur mu, benim bakan olduğum yerde senin ismini nasıl silerler? Buna müsaade eder miyiz?’ dedi. Sonra Bakanı tekrar gördüm, ‘Ben talimat verdim, o tabelanın kaldırılmasını istedim’ dedi. Ben bu sözlere güldüm, ‘Seni Vali dinlemez ki’ yanıtı verdim. Milletvekilimiz Mahmut Toğrul da gitmiş, ‘mahalleli bu ismin kalkmasını istemiyor’ diye basın açıklaması düzenlemiş, bunu fezleke yapmışlar. Güler misin, ağlar mısın? Ne yazık ki vazilet bu.”
Editör: Haber Merkezi