DİYARBAKIR-ÖTEKİLERİN GÜNDEMİ: HDP'nin Êzidî vekili Felaknas Uca, Êzidî halkının Çarşema Sor Bayramı'nı kutladı.


Halkların Demokratik Partisi (HDP) Dış İlişkilerden Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı ve Batman Milletvekili Feleknas Uca, Êzidî halkının ilkbaharın başlangıç günü olarak kabul ettiği Çarşema Sor Bayramı dolayısıyla bir mesaj yayınladı.


KAN AKITILMAZ, CAN ALINMAZ 


Çarşema Sor (Çarşema Serê Nîsanê) bayramının, mutlak iyiliği temsil eden, kadim ve bir o kadar da anlamlı bir bayram olduğunu belirten Uca, “Mezopotamya’da, Nisan ayının 13’ünden sonraki ilk çarşamba günü kutlanan hem evrenin hem dünyanın maya tuttuğu gün dolasıyla doğanın bütün güzelliklerinin bir arada olduğu, yeniden doğuşun ve güzel günlerin habercisi olan Çarşema Sor, kin ve nefretin yerine barış ve kardeşliğin yeşerdiği gündür. Mezopotamya’da kışın bittiği ve yaşam şartlarının doğa tarafından yaratılan imkânlarla kolaylaştığı, yaşama sıkı sıkıya sarılmaya başlanan ay olarak tanımlanan Nisan ayı ‘yılın gelini’ olarak adlandırılır. Çarşema Sor'da yeşil, kırmızı ve sarı renklerde ince ipler (basımbar) örülür. İnanca göre bu renkler barışı ve yaşamı temsil etmektedir. Basımbarın, sağlık, barış ve bereket getirdiğine inanılır. Özellikle çocukların bileklerine, hastalanmasınlar diye basımbar bağlanır. Çarşema Sor'da kan akıtılması günahtır, asla can alınmaz. Bu kutsal günde farklı renklere boyanan yumurtaların bulunması şarttır” dedi.


73 KEZ FERMANA UĞRADILAR


Bu bayramda inançları gereği, önce 72 millet için, sonra kendileri için dua eden Êzidîlerin, şiddeti tamamıyla reddettiğine vurgu yapan Uca, ancak, sahip oldukları Kürt dili, kültürü, kimliği ve inancı nedeniyle Êzidîlerin 73 kez fermana uğradıkları, son olarak Şengal’de IŞİD barbarları tarafından kıyımdan geçirildiklerini hatırlattı. Halen IŞİD’lilerin elinde esir tutulan binlerce kadın ve çocuğun akıbetlerinin belli olmadığına dikkat çeken Uca, “Tüm bu katliamlara rağmen Şengal’de yeniden yaşamı kurmaya çalışan Êzidîler, köylerinin bombalanmasının ve işgal tehdidinin altında yaşamlarını sürdürmekteler. Türkiye’de ise kamplarda yaşam savaşı veren Êzidîlerin mezarları tahrip edilmekte, inançlarına yönelik saldırılar devam etmektedir.  Öte yandan savaştan ve kıyımdan kurtulup Avrupa’ya göç eden iki Êzidî genç de ırkçılığın kurbanı olmuş Almanya’da öldürülmüştür” ifadelerini kullandı.


BAYRAM KUTLU OLSUN


Ortadoğu’nun en kadim toplumlarından biri olan Êzidî toplumuna yaşatılan insanlık suçlarına karşı insanlığın sessiz kalmaması ve dayanışma çağrılarının örülmesi gerektiğine işaret eden Uca, açıklamasında şunları kaydetti: “IŞİD’in elinde halen esir olan Êzidî kadınların ve çocukların özgür günlere uyanmasını diliyoruz. Êzidîler, maruz kaldıkları katliam ve saldırılardan dolayı buruk bir şekilde kutladıkları Çarşema Sor’u, bu sene de dünyayı saran Koronavirüs salgınından dolayı hep birlikte kutlayamamaktadırlar. Tüm dünyayla beraber geçtiğimiz bu zorlu süreci bir an önce atlatıp sağlık dolu günlere kavuşmak ve önümüzdeki senelerde Çarşema Sor’u hep beraber coşkuya kutlama umuduyla, Êzidî halkı başta olmak üzere; inançlarından, kültür ve dillerinden dolayı ötekileştirilen, zulme uğrayan tüm halklara eşit, özgür, barış dolu bir dünya diliyor, yeniden doğuşun simgesi olan Çarşema Serê Nîsanê Bayramı’nı kutluyoruz!”
Editör: Haber Merkezi