BİNGÖL - Bingöl’de HEP’ten HDP’ye seçim dönemlerinde işini gücünü bırakarak partide çaycılık yapan Fevzi Bulut, sayılı günler kalan 24 Haziran seçimlerinin, Kürtlerin en kritik sınavı olacağını söyledi.


Bingöl’de 1990’dan bugüne kadar kurulan bütün Kürt siyasi partilerin seçim çalışmalarında emek verdi. Kapatılan her partinin yerine kurulan ve seçime katıldığı süreçlerde yılmadan çalışmalarda yer aldı. 1990’da Halkın Emek Partisi'yle (HEP) başladı, Demokrasi Partisi (DEP), Özgürlük ve Demokrasi Partisi (ÖZDEP), Halkın Demokrasi Partisi (HADEP), Demokratik Halk Partisi (DEHAP), Özgür Toplum Partisi, Demokratik Toplum Partisi (DTP), Barış ve Demokrasi Partisi (BDP), Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) ve son olarak Halkların Demokratik Partisi (HDP) ile devam etti. Fevzi Bulut her seçimde adaylar değişse de 28 yıl boyunca 17 seçimde partiye uğrayan herkesin elinden çay içtiği bir emektar. Yapılan tüm seçim çalışmalarına tanık olan Bulut, 24 Haziran seçimlerinin Kürtlerin en kritik sınavı olacağını söyledi.


‘MECLİSTE Kİ TEMSİLCİMİZ BİZİ İNKÂR EDİYORDU’ 


Geçimini inşaatlarda boyacılık yapmakla sağlayan ve 1990 yılından bu yana gerçekleşen 17 genel, yerel, referandum ve cumhurbaşkanlığı seçim süreçlerinde Kürt partilerinde çaycılık yaparak çalışmalarda yer alan Bulut, 24 Haziran’ın final olacağına dikkat çekti.


‘HADEP BİNGÖL’DE BİRİNCİ PARTİYDİ’


Kürt Partilerinin yıllardır baraj sorunundan dolayı temsiliyetlerini, kürdün varlığını inkâr eden partilere kaptırdığını belirten Bulut, “HEP döneminde 18 vekil çıkardık. HADEP döneminde 34, DEHAP döneminde ise 50 vekil çıkardık; ancak yüzde 10 barajını aşamadığımız için Meclise giremedik. Bizim vekillerin yerine seçilenler ise Kürtlerin dilini, kültürünü, kimliğini inkâr ederek asimilasyon politikalarının ateşli savunucuları oldular” dedi.


‘SEÇİMİN ANAHTARI KÜRT SEÇMEN’


1999 yılında yapılan genel ve yerel seçimlerde HADEP’in Bingöl’de birinci parti olduğunu aktaran Bulut, Bingöl Belediyesini kazandıklarını; ancak belediye başkanlarının görevinden uzaklaştırılarak cezaevine atıldığını belirtti. Seçimin sonuçlarını Kürt seçmenlerin belirleyeceğini dile getiren Bulut, şunları söyledi: “Yıllardır mücadele ettiğimiz partimiz bu seçimlerde en etkin konumda. Çünkü seçim kaderinin HDP ve Kürt seçmenler belirleyecek. ‘Mevcut olanla devam mı tamam mı’ bunu tercih edecek. Bundan dolayı en kritik sınav diyorum” şeklinde konuştu.


Bingöl’de değişim havasının hakim olduğunu ve HDP’nin uzun yıllar sonra kentte tekrar birinci parti olacağını ifade eden Bulut, sandık güvenliğine de dikkat çekti. Bulut, son olarak günde 4 bin çay dağıttığını ancak şikayet etmeye haklarının olmadığını söyleyerek, “ Çünkü işin ucunda geleceğimiz söz konusu. Geç olmadan herkes elinden geleni yapmalı” dedi.


MA / Lezgin Akdeniz
Editör: Haber Merkezi