İSTANBUL-ÖTEKİLERİN GÜNDEMİ:  Koronavirüs salgınının Türkiye’deki merkez üssünün İstanbul olduğunu söyleyen İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, kentte sokağa çıkma yasağı ilan edilmesi konusunda iktidara bir kez daha seslendi.


İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, katıldığı bir televizyon programında Türkiye’de giderek yayılan koronavirüs (Kovid-19) salgınına ilişkin konuştu.


Salgına karşı aldıkları önlemleri ve yaptıkları çalışmaları anlatan İmamoğlu, yaklaşık 40 gündür bu sürecin içinde olduğunu dile getirerek, “Bu salgının pandemi olarak duyurulmasından sonra Şubat sonuna doğru, insanların koronayı anlaması, alınması gereken tedbirler, daha sonra bizim normalde yaptığımız dezenfekte işleminin ötesinde bir dezenfeksiyona başlamamız, şehrin her noktasına bunu yayıyoruz” dedi.


‘BİR ARAYA GELMEDE SIKINTILAR VAR’


İmamoğlu, İstanbul’da Valilik, Pandemi Kurulu ve diğer kurumlar ile bir araya gelmede sorunlar yaşandığını da ifade etti. İmamoğlu, “Ben, bu çağrımı defalarca yaptım. Burada ne hikmetse, bir araya gelme konusunda sorunlar yaşadık. Biz, bir araya gelelim diye seçildik ya da göreve atananlar var vesaire. Ama işte Türkiye’de bu, başka duygularla yönetilmeye başlandığı an sıkıntılar başlıyor” diye belirtti.


MERKEZ ÜSSÜ İSTANBUL


Pandeminin Türkiye’de merkezinin İstanbul olduğunu ifade eden İmamoğlu, sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Şu an pandeminin Türkiye’deki merkezi İstanbul. Vakaların da ne yazık ki ölümlerin de -Allah rahmet eylesin bütün kayıplarımıza- merkezi İstanbul. Bütün rakamları il il bilme şansına sahip değilim. Bu konuda Sağlık Bakanlığı mesul ve tek açıklamayı Sağlık Bakanlığı yapıyor. Rakamları bakanlığın açıklamasını anormal karşılamıyorum. Bu tür süreçlerde, tek elden bilgi paylaşımını doğru buluyorum. Ancak, benim tespitin başka bir yönde. İstanbul, bu işin merkezi. Dolayısıyla, İstanbul’un merkez olduğu bir konuda, İBB’nin daimi bir masa üyesi gibi, her an konuşulan, tartışılan… Çünkü en büyük lojistik güce sahibiz. 85 bin çalışanımız var. Bugün valiliğin de başka kurumların da sahadaki faaliyetlerine yine en büyük desteği veren biziz; araçlarıyla, insan kaynağıyla. Vermeye de devam edeceğiz. Sorumluluğumuz bu. Yapmak zorundayız. Bütün bunları niye anlatıyorum? Uzlaşmak ve bir araya gelip krizi yönetebilme becerisi, sürecin daha hızlı çözümüne sebep olur.”


‘SOKAĞA ÇIKMA YASAĞI İLAN EDİLMELİ’


Sadece İstanbul’da sokağa çıkma yasağı ilan edilmesi gerektiğini dile getiren İmamoğlu, “Israrla şunu söylüyorum. Bari, tek İstanbul’da sokağa çıkma yasağı ilan edilmeli. Pandemi, bize diyor ki; ‘Ben, bulaşıcıyım kardeşim!’ Evet, bunun ekonomik bedelleri var; evet, bunun üretimle ilgili bedelleri var. Bunları çözeceğiz. Bunları hükümetimiz, ekonomik tedbirleriyle çözecek. Şu dönem, -bütün veriler onu gösteriyor- önümüzdeki 2-3 haftalık dönem, çok kritik bir dönem. Dün, bizde vaka sayısı bin küsur. Moskova’da toplam vaka sayısı bin küsur iken, Moskova sokağa çıkma yasağı ilan etti. Nüfusu, banliyöleriyle birlikte İstanbul kadar olan bir kent. Sokağa çıkma yasağı… Biz, neyle uğraşıyoruz? Ben, isyan ediyorum; biz neyle uğraşıyoruz? Gündemlere bakalım: ‘O ne dedi, bu ne dedi.’ Trolle uğraş, bilmem neyle uğraş! Veya siyasi zeminde bu süreci tartışma çabası içinde olan insanlarla uğraşıyoruz. Kardeşim; tespit yapacaksınız, tedbir alacaksınız, mücadele edeceksiniz, başarı elde edeceksiniz. Bugünün ruhu, bunu gerektiriyor. İstanbul’un durumu bu” diye belirtti.


TOPLU TAŞIMA RAKAMLARI


İmamoğlu, koronavirüs salgınıyla ilgili Twitter hesabından da bir çağrıda bulundu. İstanbul'da geçen pazar ile pazartesi arasında toplu ulaşımda 3 kat artış olduğunu söyleyen Ekrem İmamoğlu, "Yaklaşık 750-800 bin İstanbullu dün toplu taşıma kullandı. Salgının bu denli hızla yayıldığı bir dönemde sokağa çıkmak ciddi risk" dedi.


İmamoğlu, "Hükümete bir kez daha çağrıda bulunuyorum; İstanbul'da sokağa çıkma yasağı tek önlemdir" ifadelerini kullandı.

( MA )
Editör: Haber Merkezi