ÖTEKİLERİN GÜNDEMİ/İSTANBUL- Cumhuriyet davasında yargılananlar, kalan cezaları için tekrar cezaevine girecekler.



 
















İstinaf mahkemesinin kararı için tıklayın.

Cumhuriyet gazetesi davasında değişik sürelerle tutuklu olarak yargılanan ve beş yıla kadar çeşitli sürelerle hapis cezası alan Musa Kart, Mustafa Kemal Güngör, Bülent Utku, Emre İper, Hakan Kara ve Kadri Gürsel ve diğer isimlerin dosyaları istinaf mahkemesinde karara bağlandı.

Karar uyarınca, incelemeleri İstinaf Mahkemesi’nde yapılan isimlerden 336 gün cezaevinde kaldıktan sonra 2 yıl 6 ay ceza alan Kadri Gürsel ile 278 gün cezaevinde kaldıktan sonra 2 yıl 4 ay ceza alan Bülent Utku dışında kalan ve 5 yılın altında hapis cezası alanlar tekrar cezaevine girecek.

Cumhuriyet gazetesi davasında beş yılın üzerinde hapis cezası alan ve istinaf mahkemesinde cezalarını onanan isimlerin temyiz incelemesi ise Yargıtay'da devam ediyor. Temyiz dosyası Yargıtay'da süren isimler: Hikmet Çetinkaya, Orhan Erinç, Akın Atalay, Murat Sabuncu, Aydın Engin ve Ahmet Şık.

AYM'ye başvurabilirler


Haklarındaki hüküm İstinaf Mahkemesi’nde kesinleşen isimlerin Anayasa Mahkemesi’ne bireysel başvuruda bulunma hakkı var ve bu hakkı kullanacakları belirtiliyor. Ancak bireysel başvuru süreci infaz sürecini engellemiyor.

Karara göre tekrar cezaevine girecek isimler şöyle:




  • Musa Kart - 1 yıl 16 gün

  • Mustafa Kemal Güngör - 1 yıl 16 gün

  • Emre İper: 3 yıl 1 ay 15 gün

  • Hakan Kara: 1 yıl 16 gün


"İstinaf, haksız ve hukuksuz kararı benimsedi"


Cumhuriyet davasının avukatlarından Tora Pekin, 27. Ağır Ceza Mahkemesi’nin “son derece hukuka aykırı kararını istinafın aynen benimsediğini” söylerken “Kabul edilmesi mümkün olmayan haksız-hukuksuz karar vermişler. Kopyala yapıştır yaparken bile hata yapmışlar” yorumunu yaptı.


31 Ekim 2016'daki gözaltı operasyonuyla başlayan, tutuklamalarla devam eden ve ilk duruşması 24 Temmuz 2017'de yapılan Cumhuriyet gazetesi davasında karar, 26 Nisan 2018’de açıklanmıştı.  "Terör örgütüne üye olmamakla birlikte örgüt adına ve anayasal düzene karşı suç işlemek" iddiasıyla yargılanan Cumhuriyet’in yazar, yönetici, çizer ve muhabirlerine ceza yağmıştı.

Editör: Haber Merkezi