DİYARBAKIR-ÖTEKİLERİN GÜNDEMİ:  Kürt ulusal birliğine kadınların öncülük edeceğini belirten kadın siyasetçiler, erkeklerin parçaladığı coğrafyayı kadınların birleştireceğini söyleyerek, "İttifak için biz Kürt kadınları öncülük yapacağız. Yükümüz ağır, zorlu bir yoldayız. Başaracağız" dedi.

MA / Arjin Dilek Öncel - Fahrettin Kılıç'ın haberine göre;  Kürt ulusal birliği tartışmaları devam ederken, farklı parti ve platformlardan bir araya gelen kadınlar, sorunların çözümü için kadınların hayatın her alanında etkin ve yetkin olması gerektiğini belirterek,  erkeklerin parçaladığı coğrafyayı birleştireceklerini söyledi.

‘KÜRT DİLİ VE KÜLTÜRÜNÜ SAHİPLENELİM’


Azadi Partisi üyesi Gülçin Demir, kadınların kendilerine dayatılan zulme karşı duygu, ruh ve akıl bütünlüğü içinde bir olduklarını, fizyolojik olarak da birlik olmanın önemine değindi. Kadınların birlikte hareket etmesinin topluma olumlu yansımalarının olacağını söyleyen Demir, “Kürt birliğini sağlamlaştırma adına belki de sahip çıkmamız gereken ilk olgu dildir. Bunun taşıyıcısı da kadındır. Dile ve kültürü sahiplenişin Kürt topluma yansımaları çok güzel olacaktır. Aramızdaki farklılıklar ne olursa olsun kendimizi farklı ifade edip farklı inanışlara sahip olabiliriz, ancak sorunumuz aynı. Kürt birliği ancak böyle sağlanabilir” diye belirtti.


BİRLİĞE KÜRT KADINI ÖNCÜLÜK YAPACAK


Kürt partilerinin ulusal birliği sağlama yönündeki girişimlerinin çok anlamlı olduğunu ifade eden İnsan ve Özgürlük Partisi Genel Başkan Yardımcısı Menice Gülmez, “Bugüne kadar Kürt partileri arasında böylesi bir ittifak yapılmamıştı. Hem bölgesel hem de ulusal bir birlik için öncülük yapılıyor. Herkes birliğin olması için fikir ve düşüncelerini bir tarafa bırakmış durumda. Bütün partiler kişisel menfaatlerini bir tarafa bırakıp Kürt halkının menfaatini önlerine koyup mücadeleye katılmaları gerekiyor. Tabi kadınlar bu ittifakta öncü olmalı. Kürtlerin öldürülmesine, tutuklanmasına, mazlumiyetine artık yeter. İttifak için biz Kürt kadınları öncülük yapacağız. Elimizi taşın altına koyacağız. Yükümüz ağır, zorlu bir yoldayız. Zor olmadan hiçbir güzel iş olmaz. Başaracağız” dedi.


ERKEKLER PARÇALADI, KADINLAR BİRLEŞTİRECEK


Halkların Demokratik Partisi (HDP) Tatvan İlçe Eşbaşkanı Sarye Yılmaz, kadınların eskiden örgütlü olmadıklarından kaynaklı Kürtler arasında yaşanan parçalanışa müdahale edemediklerini vurguladı. Yılmaz, “Oysa kadın daha barışçıl yaklaşıyor meseleye. Dört parçayı kadınlar bir araya getirebilir. Bunun çalışmaları yapılıyor zaten. Kürdistanı erkekler parçalamış, bu parçalanmayı birleştirecek olan kadınlardır. Kürt kadınlarının örgütlülüğü ve mücadelesi tüm dünya kadınlarına ilham olmuş. Kürdistan ve Kürtlerin haklı çıkarlarını korumak gerekiyor, buna öncülük yapan da kadınlardır şu an” sözleriyle ulusal birliğin önemine dikkat çekti.


Hak ve Adalet Platformu aktivisti Nurten Ertuğrul da kadınların hayatın her alanında etkin ve yetkin olması gerektiğini aksi halde ülkedeki sorunların artarak devam edeceğine dikkat çekti. “Çok farklı kesimlerden de olabilirler, ancak ortak mesele neyse o mesele etrafında ortaklaşmak lazım” diyen Ertuğrul, kadınların ekolojik, ekonomik, kültürel, sosyolojik bir çok sorun yaşadıklarını belirtti.


‘KADINLAR İNSİYATİF ALMALI’


Küreselleşmeden kadınları yok etmeye yönelik politikalara kadar ülkedeki birçok sorunun kadınların birlik olarak çözülebileceğine işaret eden Ertuğrul, konuşmasını şu sözlerle noktaladı: “Kültürümüzde kavgayı durduran beyaz örtülü kadınlar vardı. Şimdi de her platformda sorunu çözmek için kadın inisiyatif almalı. Kadınlar birçok meselenin dışında tutulduğu için sorunlar çözülmüyor. Kadın meselenin dışında tutulduğu için ülke kan ağlıyor bunun yolu da birliktelikten geçer.”

Editör: Haber Merkezi