ANKARA – AYM üyeliği için belirlenen üç adayın seçimi Meclis Genel Kurulu’nda yarın oylanarak, seçilecek.

Türkiye Barolar Birliği (TBB) tarafından Anayasa Mahkemesi üyeliği için belirlenen üç isme dair oylama Meclis Genel Kurulu’nda yarın oylanacak.

Anayasa Mahkemesi için 83 Baro Başkanı tarafından hafta sonu gerçekleştirilen oylamada Çorum Barosu Başkanı Kenan Yaşar, Diyarbakır Barosu üyesi Zülal Erdoğan ve Erzurum Baro Başkanı Talat Göğebakan aday olmuştu. AKP, bugün grup önerisi olarak oylamanın yarın yapılması için genel kurula öneri sundu.

AKP’nin önerisinin kabul edilmesiyle birlikte Meclis yarın AYM’nin yeni üyesi için oylama yapacak.

AYM ÜYESİ’NİN KADIN OLMASI ÇAĞRISI YAPILMIŞTI

Afyonkarahisar Baro Başkanı olarak görev yaparken 2010 yılında TBMM tarafından AYM üyeliğine seçilen Celal Mümtaz Akıncı, yaş haddinden dolayı 31 Ocak 2022 tarihinde emekliye ayrılacak. Anayasaya göre, 83 baro başkanı Akıncı'nın yerine 45 yaşını doldurmuş olan serbest avukatlar arasından üç aday belirliyor. 83 baro başkanı Anayasa Mahkemesi için üç isim belirledi. Söz konusu üç aday arasından bir kişi ise TBMM'de yapılacak oylamada AYM üyeliğine seçilecek. AYM üyeliği seçimlerinde Isparta Baro Başkanı Ünsal Çankaya haricinde 82 baro başkanı oy kullandı. Avukatlardan en çok oyu 18 oyla Kenan Yaşar alırken, Zülal Erdoğan 13, Talat Göğebakan ise 11 oy aldı.

Kadınlar, AYM üyeliği için kadın bir adayın seçilmesi için çağrıda bulunmuştu.

( Kaynak: MA )

Editör: Haber Merkezi