ÖTEKİLERİN GÜNDEMİ/ HAKKARİ – Kışın çatılarda biriken karları temizleyerek bütçelerine ek gelir sağlayan Yüksekovalı iki gencin, zaman zaman ilçede hayatı felç eden kar yağışının kendileri için “iş” anlamına geldiğini belirtti. Gençlerin bu işi yaparken aldıkları tek güvenlik tedbiri ise bellerine bağladıkları ip.


Hakkari’nin Yüksekova ilçesinde yaşayan Ozan Tuncer (22) ve Baran Tuncer (19), binaların çatısında biriken kar ve buzu temizleyerek aile bütçesine katkı sağlıyor. Kış aylarında yoğun kar yağışının yaşandığı ilçede, bellerine bağladıkları iple güvenlik tedbiri alan iki genç, bazen gece saatlerine kadar çalışıyor.


Kimi zaman hayatı felç eden karın kendileri için iş anlamına geldiğini söyleyen gençler, ilçede daha önce de bu şekilde geçimini sağlayanların olduğunu belirtti.


GÜNDÜZ LOKANTADA GECE ÇATIDA 


Yaptıkları işin zorluğunun farkında olduklarını söyleyen Ozan Tuncer, gündüz lokantada çalışıp akşam da çatılarda kar temizlediğini ifade etti. Tuncer, “İlçe merkezinde bulunan iş yerlerinin, binaların damlarını temizliyoruz. Damın büyüklüğüne göre fiyat değişiyor. Akşam aldığımız işi gecenin geç saatlerinde bitiriyoruz" dedi.


Soğuktan kaynaklı buz tutup kayganlaşan çatılarda bellerine ip bağlayarak güvenliklerini sağlamaya çalıştıklarını anlatan Tuncer, “Halat sağlam ancak yine de düşersek bir yaralama kaçınılmaz oluyor. Ancak alabildiğimiz önlem bu" tehlike ile aslında yüz yüze olduklarını kaydetti.


ÇATI BAŞINA ORTALAMA 150 TL 


Bir iş yerinin çatısını temizleme karşılığında ortalama 150 TL söyleyen Baran Tuncer de, “Yoğun kar yağışı hayatı olumsuz etkilerken bizim hayatımıza ise ekonomik anlamda katkı sunuyor. Aile ve esnaf bizimle iletişime geçerek belli bir para karşılığında çatılardaki karı temizlememizi istiyor” diye belirtti.


MA 
Editör: Haber Merkezi