ANKARA-ÖTEKİLERİN GÜNDEMİ:  KHK ile ihraç edilen kamu emekçilerinin işe geri dönmesi noktasında “kolektif bir hak ihlali mekanizması” işletildiğine dikkati çeken KESK Eş Genel Başkanı Mehmet Bozgeyik, OHAL Komisyonu’nun lağvedilmesi çağrısı yaptı.


Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) Yürütme Kurulu, 2016’da ilan edilen Olağanüstü Hal (OHAL) döneminde Kanun Hükmünde Kararnameler (KHK) ile yaşanan mağduriyetlere ilişkin sendikanın genel merkezinde açıklama yaptı. “OHAL İşlemleri İnceleme Komisyonu lağvedilmeli, aldığı ret kararları derhal iptal edilmelidir” yazılı pankartın açıldığı açıklamada KESK Eş Genel Başkanı Mehmet Bozgeyik MA konuştu.


KHK’ler ile yaşamın her alanına müdahale edildiğini belirten Bozgeyik, “Kamunun tek parti devletine ve piyasacı anlayışa uygun hale getirilmesi, kadrolaşmanın tamamlanması, iş güvencesinin tümüyle ortadan kaldırılması, fişlemenin yasal hale getirilmesi gibi yıllardır emek ve demokrasi güçlerinin mücadelesi nedeniyle yapamadıkları ya da tamamlayamadıkları hedeflerini hayata geçirmek istemişlerdir” dedi.


18 BİN YÜZ DOSYA BEKLİYOR


Bozgeyik, OHAL sürecindeki KHK’ler ile 126 bini aşkın kişinin fişleme, müdür/kurum kanaati, sosyal medya paylaşımları, sosyal çevre soruşturması, sendika üyeliği, banka hesabı ve benzeri gerekçelerle kamudan ihraç edildiğini hatırlattı. OHAL İşlemleri İnceleme Komisyonu’nun kurulması üzerinden yaklaşık 4 yıl geçmiş olmasına rağmen komisyonun önünde hala 18 bin 100 dosyanın karara bağlanmayı beklediğini ifade eden Bozgeyik, “Konfederasyonumuza bağlı sendikalarımız üyelerinden olup ihraç edilenlerden şu ana kadar savunması istenen tek bir kişi yoktur” dedi. Bozgeyik, hem komisyon aşaması hem de idari mahkeme boyutu ile “kolektif bir hak ihlali mekanizması” işletildiğine dikkat çekerek, “Ankara’da kurulan idare mahkemelerinin yorum geliştirdiklerine, irtibat ve iltisak kavramlarına tanım getirmeye çalıştıklarına tanık oluyoruz. İdare mahkemelerinin de ne yazık ki, iktidarın kararlarına aykırı kararlar almama gayreti içerisinde olduğunu görüyoruz” diye konuştu.


HER 100 KARARIN 89’U RET


Bozgeyik, komisyonun toplam 131 bin 922 tedbir işlemi gerçekleştirildiğini ve yapılan başvuru sayısını ise 126 bin 300 olarak açıkladı. Bozgeyik, “12 bin 200’ü kabul, 96 bini ret olmak üzere yaklaşık 4 yıldır alınan karar sayısının 108 bin 200 ve halen incelemesi devam eden başvuru sayısının ise 18 bin 100 olduğu belirtilmiştir. Bu kapsamda alınan her yüz kararın yüzde 89’u ret şeklindedir” dedi.


KESK üyesi ihraçların dosya incelemelerinin geciktirildiğine dikkati çeken Bozgeyik, “OHAL komisyonuna yapılan KESK’li ihraç başvurularının yüzde 40’ı hakkında karar verilmiş, yüzde 60’ı hakkında “dosya incelemesi” 4 yıldır devam etmektedir. İncelemesi tamamlanan yüzde 40’ın yüzde 13’u kabul, yüzde 27’si ret şeklindedir. Bu kapsamda alınan her yüz kararın yüzde 68’i ret şeklindedir” diye belirtti.


KESK’Lİ İHRAÇLARA ‘KATEGOTİK RET’


OHAL Komisyonunun yerel yönetimler işkolunda örgütlü olan KESK üyesi ihraçlar hakkında neredeyse “kategorik ret” kararı aldığını vurgulayan Bozgeyik, “Özellikle barış akademisyenleri gibi mahkemeler tarafından beraat almış, hakkında soruşturma/kovuşturma açılmamış binlerce KESK’linin dosyaları hakkındaki kararların bekletildiği görülmektedir. Yerel yönetimlerde çalışıp ihraç edilen KESK’lilerin ağırlıklı olarak kayyum atanan yerlerde olması, kayyum politikasının devam etmesi ve komisyonun da bu politika paralelinde kararlar vermesi tesadüf değildir” ifadelerini kullandı.


‘OHAL KOMİSYONU LAĞVEDİLSİN’


KESK üyesi ihraç kamu emekçilerinden bazılarının yaşamlarını yitirdikten sonra evlerine “göreve iade” kararları gönderildiğini anımsatan Bozgeyik, ihraçların sadece hukuki bir sorun değil daha önemlisi aileleriyle birlikte milyonlarca insanı derinden etkileyen devasa toplumsal bir sorun olduğunu vurguladı.


Bozgeyik, “Bu zulme artık bir son verilmelidir. Komisyon derhal lağvedilmeli, aldığı ret kararları iptal edilmelidir. Haklarında herhangi bir yargı kararı bulunmayan, hukuken suç olmayan gerekçelerle ihraç edilen tüm kamu görevlileri bütün haklarıyla birlikte derhal görevlerine iade edilmedir. Görevden uzaklaştırma süreçleri bağımsız yargı organlarınca yürütülmelidir” diye seslendi. Bozgeyik, hukuksuz ihraç edilen tüm kamu emekçileri görevlerine iade edilinceye, yaşatılan haksızlıklar giderilinceye kadar sendika olarak mücadele etmeye devam edeceklerini dile getirdi.
Editör: Haber Merkezi