İSTANBUL – KESK’in TİS taleplerine dair Edirne’den başlattığı yürüyüş kolu İstanbul’a ulaştı. Cevahir AVM önünde karşılanan emekçiler, omuz omuza ortak mücadele çağrısı yaptı.

Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu’nun (KESK), Toplu İş Sözleşmesi (TİS) görüşmelerinde hükümetin açıkladığı teklife karşı “İnsanca bir yaşam, demokratik, grevli toplu sözleşme için mücadeleyi birlikte büyütüyoruz” şiarıyla Edirne’den Ankara’ya başlattıkları yürüyüş kolu, İstanbul’a ulaştı.

Sabah saatlerinde sırasıyla Edirne, Tekirdağ ve Çorlu’da basın açıklamaları gerçekleştiren emekçiler, İstanbul Şişli’de bulunan Cevahir AVM önünde karşılandı. Burada gerçekleştirilen basın açıklamasında KESK Eş Genel Başkanı Mehmet Bozgeyik konuştu.

Bozgeyik, iktidarın yaptığı teklifin hayal kırıklığı olduğunu belirterek, “Öncelikle KESK olarak 5,5 milyon kamu emekçisinin ve emeklinin yıllardır biriken yüzlerce sorunu orta yerde dururken sadece bir kaç başlığı içeren üstelik vaat niteliğini aşmayan bir yaklaşımın ‘Toplu Sözleşme teklifi’  gibi sunulmasını kınıyoruz" dedi. 

‘KAMU EMEKÇİLERİNİN MAAŞLARI YÜZDE 43,5 ARTTIRILSIN’

 “Yıllardır yoksulluk sınırında yaşanan artış ile maaşlarımızda yaşanan artış arasındaki makas açıldı” diyen Bozgeyik, şöyle konuştu: “Dönem teklifimizde eşi çalışmayan, iki çocuklu en düşük maaşı alan kamu emekçisinin eline geçen tutarın eş, çocuk, kira, yakacak, ulaştırma, yemek, ikramiye gibi kalemlerle Haziran itibari ile 9.332 TL olan 4 kişilik ailenin yoksulluk sınırı üzerine çıkarılmasını temel aldık. Eşi çalışmayan, iki çocuklu en düşük maaşı alan kamu emekçisinin eline geçen tutarın söz konusu yardımlar ve ikramiye ile birlikte 2022 Ocak itibari ile 10.400 TL’ye çıkarılmasını teklif ettik. Buna göre tüm kamu emekçilerinin maaşlarının yardım, ikramiye kalemlerinin dışında yüzde 43,5 artırılmasını talep ettik. KESK olarak bizim teklifimiz açısından bir şey değişmemiştir. Çünkü biz her dönem olduğu gibi bu dönemde yine aynı temel noktadan yani ‘Hiçbir Kamu Emekçisi Hanesi Yoksulluk Sınırı Altında Kalmasın’ noktasından hareket ettik. Ancak diğer konfederasyonlar için bir şeylerin değiştiğini söyleyebiliriz.”

‘MÜCADELE BÜYÜTÜLMELİ’

Emekçilere seslenen Bozgeyik, “Bugüne kadar sizin adınıza ‘yetkili’ olarak masaya oturanların yaptığı yanlışların, eksiklerin faturasını maaşlarınızda her yıl daha fazla erime, daha fazla yoksullaşma, daha fazla güvencesizleşme ile ödediniz. Ödemeye de devam ediyorsunuz. Artık yeter demenin vakti çoktan gelmiştir. Bilin ki bu dönem diğer konfederasyonların özellikle maaş artışı tekliflerinde KESK’in teklifine yakın rakamlar sunar pozisyona gelmesi sizin tabandan yarattığınız baskının eseridir. Ancak bu yeterli değildir. Daha önceki dönemlerde olduğu gibi bu dönem toplu sözleşme sürecinin de hayal kırıklığı ile bitmemesi hangi sendikanın üyesi olursanız olun sizlerin elindedir. Aslolan,  ekonomik, sosyal, özlük haklarımızda yaşadığımız kayıpların doruk noktasına çıktığı bu kritik dönemde taleplerimiz için birlikte birleşik bir mücadelenin  büyütülmesidir” ifadelerini kullandı.

‘OMUZ OMUZA MÜCADELEYE ÇAĞIRIYORUZ’

Taleplerini dile getiren Bozgeyik son olarak, “Bunun için ayrım yapmaksızın hepinizi insanca yaşamaya yetecek bir ücret, güvenceli istihdam- güvenli gelecek, demokratik- adil bir çalışma yaşamı, halktan yana bir kamu hizmeti, grev hakkımızın önündeki engellerin kaldırıldığı ‘Gerçek Bir Toplu Pazarlık Sistemi’ için tüm konfederasyonları, kamu emekçilerinin birlikte ortak mücadele etmeye, omuz omuza vermeye çağırıyoruz” çağrısında bulundu. 

( MA )

Editör: Haber Merkezi