Kızıltepe yolunda bulunan kireç ocağı yurttaşları canından bezdirdi. Sonunda isyan eden kadınlar ellerinde sopalarla ocağa doğru yürüyüşe geçtiler. Kadınlar, ‘Köyde astım olmayan kalmadı’ diyor

Mardin’de Kızıltepe’ye bağlı İstasyon bölgesinde yaşayan kadınlar, ilçe yoluna 7 kilometre uzaklıkta bulunan ve iki gün önce “Halk sağlığını tehdit ediyorlar” başlığıyla Jinnews Ajansı’na yansıyan Nuhoğlu Kireç Ocağı’na yürüdü.

Ellerinde sopalarla kadınlar öncülüğünde yaşamlarını tehdit eden ocağa yürüyen köylüler, ocağa filtre takılmadığı için 3 gündür evlerinde rahat nefes alamadıklarını söyledi. Kireç ocağının önüne gelen köylülerin bekleyişi sürerken, eyleme katılım da arttı.

Astım olmayan kalmadı

6 yıldır Nuhoğlu Kireç A.Ş. tarafından çalıştırılan kireç ocağı, doğayı ve insan sağlığını tehdit ediyor. Çalışma yapılan dağ delik deşik edildiğinden Kızıltepe’ye giden yol uçuruma dönüşürken hem işçiler hem de yoldan geçen araçlar için büyük tehlike arz ediyor.

Kaç yıllık ihalesi olduğu bilinmeyen ocak doğa dışında bölgeye yakın İstasyon köylerinde yaşayan yurttaşlara da zarar veriyor. Duman yüzünden nefes alamadıklarını ve akşam sokağa çıkamadıklarını belirten yurttaşlar, soruna derhal çözüm bulunmasını istedi.

3 yıldır filtresiz çalışıyor

Ocağa yakın İstasyon bölgesinde oturan Sevim Aburşu, ocağın yaklaşık 3 yıldır filtresiz çalıştırıldığını söyledi. Filtre takılmadığından dolayı çıkan bütün kara dumanın köylerine dolduğunu ifade eden Aburşu, “5-6 yıldır bu fabrika var. Bize de çok fazla zarar veriyor. Özellikle son 3 yıldır bütün köy halkı, çocuklar dâhil bu ocak yüzünden astım hastası oldu. Akşamları evlerimizden dışarı bile çıkamıyoruz. Halılarımızı bile yıkayamıyoruz. Duman evlerimizin içine kadar giriyor. Sabahları camların önüne geliyor, akşama kadar evimizin içi o dumanla kapkara oluyor. Bu ocak yüzünden dışarı çıkıp yürüyüş dahi yapamıyoruz” diyerek yaşadıklarını özetledi.

‘Şikâyetler sonuçsuz kalıyor’

Verilen zararın gözler önünde olmasına rağmen hem muhtar hem de başka yerlere iletilen şikâyetlerinden bir sonuç çıkmadığına dikkat çeken Aburşu, şöyle dedi: “Ben zaten astım hastasıydım ama 2 yıldır bu ocak yüzünden hastalığım daha da ağırlaştı. Köyde bulunan çocukların çoğunluğu şu an astım hastası. Çocuklar sabahları okula gittiklerinde ağızlarını peçeteyle kapatıyor. Çevre köylerdeki insanlar da bundan şikâyetçi.”
Editör: Haber Merkezi