HABER MERKEZİ – DTK Eşbaşkanı Leyla Güven’e, 19 ayrı suçlamadan yargılandığı davada 22 yıl 3 ay hapis cezası verildi. Güven hakkında tutuklama kararı da verildi.

Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eşbaşkanı Leyla Güven’in, birleştirilmiş iddianamelerden oluşan ve 19 ayrı suçlamadan yargılandığı davanın karar duruşması Diyarbakır 9’uncu Ağır Ceza Mahkemesi’nde yapıldı.

“Örgüt kurma ve yönetmek”, “örgüt üyesi olmak”, “halkı kanuna aykırı toplantı ve gösteri yürüyüşüne kışkırtmak”, “kanuna aykırı yürüyüşlere silahsız katılarak ihtara rağmen kendiliğinden dağılmama” suçlamalarıyla birleştirilen iddianamelerden oluşan davanın duruşmasına Güven katılmadı.

Duruşmada Güven’in avukatları Serdar Çelebi, Şivan Cemil Özen ve Cemile Turhallı Balsak hazır bulundu.

Savcı geçtiğimiz duruşmada sunduğu mütalaasını tekrarladı. Güven’in “örgüt üyesi olmak” ve “örgüt propagandası yapmak” iddialarından 25 yıla kadar hapisle cezalandırılması talep edildi.

Avukatlar ek süre istedi, mahkeme reddetti

Leyla Güven’in avukatları mükerrer bir yargılamaya işaret ederek, Batman’da süren dava dosyaların birleştirilmesi ve savcılık mütalaasına karşı detaylı savunma için süre istedi.

Mahkeme avukatların talebini dosyadaki suçlamaların birlikte yargılanmayı gerektirir kriter bulundurmadığı gerekçesiyle oy birliğiyle reddederek, avukatlardan son savunmalarını yapmasını istedi.

DTK Eşbaşkanı Güven’in avukatları dosyayı sürüncemede bırakma çabasında olmadıklarını vurgulayarak, şunları söyledi:

Müvekkile ilişkin dosyanın tek suçlama konusu yapılan delil DTK’nin talimat yoluyla kurulup kurulmamasıyla ilgilidir. Söz konusu talimatın verildiği iddia edilen ses kayıtlarının ve çözüm kaynaklarının herhangi bir mahkeme kararıyla alınıp alınmadığı ve bu karar doğrultusunda hukuka uygun yargılamanın yapılıp yapılmayacağına dönük talebimiz dosyaya yenilik katmayacağı gerekçesiyle reddedildi. Talebimizi yeniliyor, hukuka uygun bir karar verilmesini tek delilin dosya içerisine alınmasını talep ediyoruz.

Yapılan savunmaların ardından duruşma verilen kısa aranın ardından devam etti.

22 yıl 3 ay hapis cezası

Mahkeme heyeti, Güven’e “örgüt üyesi olmak” suçlamasında alt sınırdan uzaklaşarak 14 yıl 3 ay, Batman ve Diyarbakır’da yaptığı konuşmalardan dolayı iki defa “örgüt propagandası yapmak”tan ayrı ayrı 4’er yıl hapis cezası verilmesine kara verdi.

Böylece Leyla Güven, toplam 22 yıl 3 ay hapis cezasına çarptırılmış oldu.

Diğer 16 suçlamadan beraat eden Güven hakkında tutuklama kararı da çıkartıldı.

“Leyla Güven onurumuzdur” kampanyası

Kararın ardından sosyal medyada “#LeylaGüvenOnurumuzdur” etiketiyle Güven hakkında verilen cezaya tepki gösterildi.

HDP milletvekillerinin yanı sıra HDP Kadın Meclisi de Twitter üzerinden yaptığı paylaşımda, şu ifadeleri kullandı:

Vekilliği düşürülmüştü

2018 genel seçimlerinde HDP’den Hakkari milletvekili seçilen Leyla Güven’in, hakkında verilen 6 yıl 3 aylık hapis cezasının onaylanmasıyla birlikte 4 Haziran 2020 tarihinde milletvekilliği düşürülmüştü.

Milletvekilliği düşürülen Güven akabinde tutuklanarak cezaevine konulmuştu.

5 Haziran 2020 tarihinde tutuklanan DTK Eşbaşkanı Güven, avukatlarının yaptığı başvuru üzerine 9 Haziran’da tahliye edilmişti.

Editör: Haber Merkezi